Какво лекува дилянката? Как се лекуват нерви

Симптоми на разбити нерви и как се лекуват с бабини рецепти и билки. Какво лекува дилянката? Билки за депресия и страхова невроза. Лекарства за нервната система.

Нека да започнем с това, за което най-често ни питат читателите, а по-долу ще продължим и с отговорите на другите въпроси като „как се лекуват нерви“, кои са симптомите на разбити нерви и кои други билки и лекарства са добри за депресия и страхова невроза и за оправяне на нервната система.

Какво лекува дилянката?

Дилянката, позната още като валериана, е многогодишно тревисто растение с доказани от древността лечебни свойства. Използва се най-вече коренът и коренището на растението, които съдържат етерични масла, валепотриати, алкалоиди и други полезни съставки.

  • Едно от най-популярните приложения на дилянката е при проблеми със съня и безсъние. Съдържащите се в нея вещества действат успокояващо на нервната система и помагат за по-бързо заспиване и по-дълбок сън. За тази цел може да се приготви запарка, като 2 супени лъжици ситно нарязани корени дилянка се сложат в 300 ml вряла вода и се оставят да престоят 60 минути. От получената запарка се пие по една чаша преди лягане.
  • Друго важно приложение на дилянката е при повишена нервна възбудимост, стрес и тревожност. Валепотриатите в билката имат изразен седативен ефект и успокояват нервната система. Препоръчва се приготвянето на студена запарка за максимален ефект – 2 супени лъжици нарязани корени се оставят да престоят в 250 ml студена вода за 24 часа. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.
  • Дилянката се използва с успех и при климактерични оплаквания и нервни смущения, характерни за менопаузата. За целта се прави отвара, като 100 грама нарязани корени се варят в 1 литър вода за 30 минути. От получената отвара се пият по 2-3 чаши дневно.
  • Полезна е дилянката и при спазми на стомаха, червата и жлъчните пътища. Спазмолитичното действие се дължи на етеричните масла в корените. Приготвя се запарка по същия начин както при безсъние, като от нея се приема по 1 чаша след хранене 3 пъти дневно.

Това са някои от най-широко застъпените употреби на ценната билка дилянка. Важно е дозировката и продължителността на прием да се съобразяват с препоръките на специалист, тъй като продължителната употреба може да доведе до странични ефекти.

Как се лекуват нерви

Нямате представа каква значителна част от заболяванията на човека са породени от нервната система. Неслучайно хората са казали – Здрав дух в здраво тяло. Ако психиката ви е лабилна, то и физическото ви здраве ще е разклатено. Ето защо е важно да си лекуваме нервите!

Тежките заболявания на нервната система най-често се лекуват с една шепа хапчета, чието действие спира след преустановяване на лечението. Затова в последно време медицината се ориентира все повече към билковите препарати – не само заради липсата на странични ефекти, но и заради трайните резултати.

Важно е обаче да се знае кои билки за нерви са подходящи и с какво можем да ги комбинираме. По-долу ще ви запознаем с най-ефикасните от тях. Но преди това е добре да си изясним някои основни нервни заболявания.

Доказано е, че немалък процент от българите страдат от различни видове неврози, без дори да го осъзнават. Важно е да се научим да разпознаваме нервните разстройства, за да можем правилно да ги лекуваме.

Видове неврози

1. Страхова невроза.

Страховата невроза е една от най-лесно разпознаваемите. Тук решаващ е страхът, който се превръща във водеща фигура в живота на болния. Този страх обаче е напълно неоснователен и започва да се превръща в обсесия. При по-тежките случаи на страхова невроза болните изпитват постоянни панически атаки, които понякога са придружени и от физическа болка.

При тази диагноза страховете са от най-различно естество – като започнем от фобия от открити пространства и стигнем до страх от определен предмет, например „неправилно“ поставена на леглото възглавница.

2. Неврастения

Често казваме: „Имам слаби нерви“, като имаме предвид, че сме психически нестабилни, трудно се справяме със стресови ситуации, в момент на силни емоции се разтреперваме… Е, слабите нерви се отнасят към неврастенията.

Честото главоболие, безсъние, липсата на апетит и стомашните проблеми са сред симптомите на това нервно заболяване.

Мнения за Демир бозан за нерви. Цена на чай при проблеми с нервите

3. Депресивна невроза

Както се досещате от името на заболяването, при тази невроза опасността от преминаване през апатия към депресия е много голяма. Болните постоянно са обхванати от тъжни, черни мисли, често и суицидни, макар да не си признават, оплакват се от „злата си участ“, и т.н.

Методи за справяне с нервите

Сред най-добрите методи за справяне с нервите и стреса това е психотерапията. У нас обаче тя не е толкова приета и обикновеният българин смята за срамно да посети психолог.

Затова хората с проблеми често опитват да намерят решение с различни онлайн терапии. Направени погрешно обаче, те могат да имат обратен ефект, затова трябва много да се внимава.

Методите на позитивното мислене и повтаряне на позитивни фрази също са добри, но и тук една грешно изговорена и повторена дума, може да ви повлия негативно. Така например е хубаво да повтаряте всяка сутрин пред огледалото: „Аз съм здрав“, но ако перифразирате думите и кажете: „Аз не съм болен“, се зареждате с негативни емоции.

Ето защо ние препоръчваме да лекувате нервите си с билки, защото доказано помагат, без да имат странични ефекти.

Кои са най-добрите билки за нерви?

1. Дилянка

За нея разказахме подробно най-горе в текста. Тя е най-ефективна. Чай от валериана бързо успокоява нервите и действа не само на централната нервна система, но и на сърцето. Препоръчва се при всички видове неврози, но не очаквайте чудеса от един чай, особено ако говорим за дълбока депресия.

2. Глог

Комбинацията на глог с валериана е много подходяща и подсилва действието на двете билки. Глогът може да се приема като отвара, запарка, извлек или дори на таблетки, но най-добро действие има извлек от плода.

Една четвърт плод от глог се залива с вряла вода и се кисне така 2 часа. Приемайте 3 пъти дневно по 1 с.л.

3. Котешка стъпка

Котешката стъпка влияе на централната нервна система, като действа успокояващо. Освен това тя подсилва имунната система, помага и при някои заболявания. Неслучайно по някои места я наричат Левски – известна е с това, че Дяконът се е лекувал с нея.

Комбинация от билки за нерви дава най-добър резултат.

Комбинация от всички гореизброени би била оптималният вариант за справяне с нервите. Съотношението в пропорциите обаче, както и количеството дневен прием, са от особено значение.

Един от добрите варианти за лечение на нерви с билки е билковата комбинация Демир Бозан. Тя съдържа както глог, така и котешка стъпка, а също и други лечебни треви, които доказано се справят с нервното напрежение. Билките в състава на Демир Бозан борят успешно стреса, справят се и с безсънието, главоболието, както и с по-сериозни неврозни заболявания.

Скоро след като започнах да приемам билките, нервите ми се успокоиха. Безсънието и мрачните мисли изчезнаха и вече съм убедена, че нерви се лекуват само с билки“, разказва Елица Николова от Девня, която е доволна от Демир Бозан.

Нейния отзив, както и други вдъхновяващи истории може да прочетете от линковете по-горе. Подобно нещо казва и психотерапевтът Гергана Вълева във видеото, което сме вградили в публикацията. Много отзиви на хора, които са ползвали билките за нерви се намират из интернет.

Достатъчно е да проследите линковете, които сме дали в жълтото каре. Ще ви бъде любопитно да се запознаете с тях, дори можете да им пишете в коментарите и да поискате личен контакт, за да се убедите сами, че това, което казват, е истина! Желаем ви приятно проучване, хубави моменти и да си оправите нервите час по-скоро!

Пишете ни и на нас в коментарите дали билките са ви помогнали и какви са вашите впечатления от тях. Какъв е вашият начин за справяне с проблема „нерви“? Очакваме ви!

С Демир Бозан преодолях тревогите си
Започнах да пия Демир Бозан заради силния стрес, на който съм подложена

Здравейте. Пише ви Йорданка Тончева от Силистра. Пия билковата комбинация Демир Бозан вече три месеца и съм в прекрасна форма. Откакто приемам чая, съм много по-спокойна и уравновесена и вече нямам проблеми с нервите.

Преди да започна да взимам Демир Бозан, за мен беше истински кошмар, казва Йорданка Тончева

Започнах да пия Демир Бозан заради силния стрес, на който съм подложена. Преди няколко месеца започнах да получава пристъпи на паника, треперене, задушаване. Докторите ми предписаха успокоителни, но резултатът от тях беше временен. Затова по съвет на свекърва ми си купих билковата комбинация Демир Бозан.

Чаят се оказа истинско спасение за разклатените ми нерви. Откакто го пия, нито имам пристъпи, нито се задушавам, нито се чувствам нервна и неспокойна.

Преди да започна да взимам Демир Бозан, за мен беше истински кошмар – събуждах се посред нощ с болки в гърдите, не можех да заспя с часове, треперех и се задушавах. Благодарение на билковата комбинация от това вече няма и следа.

Приятелките ми, които доста се тревожеха за мен, първоначално не можаха да повярват, че билковата комбинация Демир Бозан наистина действа.

Много от тях останаха изненадани от резултатите. Някои обаче последваха моя пример и решиха да опитат. От споделения им опит разбрах, че чаят помага не само за разстроени нерви, но и при високо кръвно, болки в стомаха и дори безсъние.

Споделете тази статия с ваши приятели и познати, които търсят подходящите билки за нерви или имат нужда от повече информация!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Какво лекува дилянката? Как се лекуват нерви

  1. Може ли да се пие чаят със лекарствата които предписани от психиатъра

    • Да, г-н Дафив, даже е препоръчително лекарствата да не се спират. Демир бозан е комбинация от ефикасни билки за нерви и депресия, а също и за страхова невроза, които нямат негативни взаимодействия с медикаментите, нито противопоказания.

  2. Аз също съм ползвал демир бозан като яки билки за нерви и отделни симптоми на депресия и за мен те са абсолютно най-добрите. Правят нервите силни и са хубави за лечение на всеки проблем. Дори при мой приятел са действали за лабилна психика. За болни и слаби нерви са просто идеални!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *