Странни симптоми на менопауза. Кои са и как да се справим?

Какво признаваме за странни симптоми на менопауза? Кървене, гадене, напълняване. Световъртеж и парене на езика. Подуване на корема, парестезия (изтръпване), промени в гласа и др. Как да се справим? Ранна менопауза

През хилядолетното си развитие човекът се е научил да влияе на почти всички процеси в тялото си, но не и на стареенето. Цялата модерна медицина с нейните впечатляващи технологии е безсилна. Запасът от яйцеклетки в жената е строго разчетен. Каквото и да правим, с всяка година този запас намалява. Медицината не успява да спре този процес, нито да „консервира“ яйцеклетки в живо тяло. Единствено влияе донякъде върху времето на менопаузата. Някои остаряват рано, други по-бавно, защото имат повече останали яйцеклетки в яйчниците си.

Кога имаме ранна менопауза?

По норма менопаузата настъпва между 45 и 50 г. Оценяваме я като ранна, ако тя се случи между 40 и 45-годишна възраст. Настъпването й преди 40 г. се нарича преждевременна недостатъчност на яйчниците и е патологично състояние.

Ранна менопауза се среща средно при 1.6% от жените. Те по-често са нераждали. Всяка четвърта жена с ранен климакс отново преживява менструация и овулация.

Какво е пременопауза (перименопауза)?

Преходът към менопаузата се означава като пре- или перименопауза. Тогава започва да спада яйчниковата функция и се появяват първите симптоми. Преходът приключва с прекратяването на менструацията.

Пременопауза се случва приблизително на 45 – 47 години, но може да продължи не само две години, но примерно 10 години. Яйчниците създават по-малко хормони, но все още го правят, а жената е способна да забременее.

През пременопаузата се редуват месеци с нормална менструация с месеци без такава. Понякога има цикъл с оскъден кръвоизлив, а друг път – с обилен.

Кървене при менопауза

Много жени след 40 г. получават обилни кръвоизливи, които приемат за част от менопаузата и не се преглеждат. И наистина, кръвоизливите не са страшни, ако са свързани със стареенето.

Тревожно е кървене, съпроводено с гной, слуз и неприятен мирис. Това са признаци на заболяване и дори онкология. Нямат общо с менопаузата.

Какво наричаме странни симптоми на менопауза?

Всички симптоми на менопауза са неприятни, дискомфортни и притеснителни. Нито една промяна не радва жената, дори спирането на кървенето. Появяват се физически и психологически неудобства, при това в комплекс.

Но ако горещите вълни, измененията в менструалния цикъл и вагиналната сухота са известни на всеки, то за много други симптоми жените дори не подозират.

Ето няколко „странни“ или по-скоро непознати симптома, които са пряко следствие от хормоналния дисбаланс през менопаузата.

 • Неприятна миризма на тялото. През менопаузата се нарушава терморегулацията в хипоталамуса. Мозъкът получава сигнал за прегряване и стартира засилено отделяне на пот. Потенето + хормоналните и възрастовите изменения в комплект променят в неприятна посока миризмата на тялото;
 • Парене на езика. Намаленото количество хормони влияе на вкусовите рецептори и сваля прага на болката. Затова през менопаузата се усещат болка и парене на езика и венците;
 • Метален привкус. Той възниква заради изменение на вкусовите рецептори на езика. Някои храни се усещат по-различни;
 • Сухота в устата и стоматологични проблеми. Менопаузата влошава зъбите и венците. Лигавиците се изсушават, което води до усилено разрастване на бактериалната флора. А тя е причина за кариес, пародонтит, кървене и рецесия на венците;
 • Суха кожа и лигавици. Това е пряко следствие от спада на естрогена, който отговаря за еластичността и хидратирането на кожата. Без него се създава усещането на дърпане и се образуват бръчки;
 • Кожен и вагинален сърбеж. Това също идва от изсушаването на тъканите. Процесът може да се задълбочи до възникване на микроскопични пукнатини. Те сърбят, особено през нощта;
 • Косопад. Всяко хормонално изменение се отразява първо на косата. Тук добавяме и сухота на скалпа, често причиняващ пърхот;
 • Отпадане на силите и световъртеж. Това рядко се асоциира с менопаузата, но реално дамите в този период изпитват пристъпи на слабост, съпроводени или не със световъртеж, замъгляване на съзнанието и пространствена дезориентация;
 • Намаляване на обема на гърдите. Естрогенът намалява, а с него и размера на бюста;
 • Незадържане на урина. Също от хормоналните колебания и сухите лигавици. Пикочният тракт се раздразва, стените изтъняват и се стига до патологични изменения, вкл. незадържане;
 • Забравяне. Менопаузата се отразява зле на речевите и другите функции на мозъка. Все по-трудно се възприема нова информация, но и старата избледнява.
 • Гадене. Възниква поради недостиг на естроген, който провокира резки изменения на кръвното налягане;
 • Напълняване. Естрогенът прави тъканите по-чувствителни към инсулин, който пък отговаря за преработка на захарите. Ако естрогенът не стига, клетките престават да усвояват захарите нормално и количеството им в кръвта се увеличава. Това е опасно състояние, затова тялото се старае да преработи захарите в мазнини;
 • Огромен апетит. И пак естрогенът контролира хормона лептин, който пък контролира апетита и чувството за засищане. Спадането на лептина провокира глад в момент, когато тялото има достатъчно запаси. Така започва системното прехранване;
 • Подуване на корема. Коремът се подува заради събиране на газове или събиране на вода. При менопаузата имаме и двете неща. Те се провокират от хормоналните колебания, стрес, забавено храносмилане и др. фактори, типични за възрастта;
 • Парестезия по цялото тяло (изтръпване). През менопаузата възникват нарушения на периферната нервна с-ма, които водят до мравучкане, изтръпване, сгорещяване и др. подобни изменения, които са моментни и не опасни;
 • Промени в гласа. Дамите в менопауза имат по-плътен глас. Изследване на вокалните данни преди и по време на климакса показват, че при спада на естрогена спада и гласовият диапазон. С възрастта гласът става по-нисък. Разликата е около 14 Hz.

Как да се справим със симптомите при менопауза?

Менопаузата е нормално състояние и няма нужда от лечение. Но т.нар. менопаузален синдром с всичките му неприятни страни има нужда от потискане. Почти всички симптоми могат да бъдат премахнати или намалени с приема на естрогени – синтетични или растителни, извлечени от растения.

Има два подхода– заместителна терапия с хормони или прием на билки и билкови препарати с фитоестрогени. Заедно с това се вземат билкови препарати, които потискат симптоматиката.  Пример за такъв сбор е чаят от 6 билки Демир бозан, за който разказва наша читателка.

Мнение: Пих от билките на мъжа ми за менопаузата

Здравейте. Пише ви Катя Стойкова от Сливен. Купих билковата комбинация Демир Бозан на мъжа ми преди няколко месеца, но искам да споделя и своя опит с нея. Чаят ме излекува от мъчително главоболие вследствие на ранна менопауза, което от месеци ме тормози.

Поръчах билковата комбинация за съпруга си, защото има сериозни проблеми с кръвното. Във форуми прочетох мнения на доволни клиенти и веднага взех една кутия. Мъжът ми за около седмица се оправи, спря да вдига кръвно и да ходи с хапчета на работа и е много доволен от това. И ми предложи и аз да пия чая, защото имам ужасни болки в главата.

Катя Стойкова - странни симптоми на менопауза

Катя Стойкова

Както при всяка жена над 50, и при мен менопаузата въобще не е лека и доста ме тормози. Пия всевъзможни лекарства и таблетки, които потискат другите симптоми, но главоболието е нелечимо. Месеци наред не спя нормално заради него и когато поръчах чая на съпруга си, доста се позамислих дали и аз да не пия от него. След поредния пристъп не издържах и започнах да пия билковата комбинация Демир Бозан. Напитката помогна и вече няколко седмици се радвам на много спокоен сън и нормално ежедневие.

Още информация и източници на английски: Кои състояния наричаме странни симптоми на менопауза? * Кога имаме ранна менопауза? * Какво е пременопауза или перименопауза?

Наистина се чувствам отлично. Редовно препоръчам билковата комбинация и на приятелките си, които имат проблеми като моите и до момента не спират да ми се хвалят с положителни резултати.

Катя Стойкова от Сливен

Вижте и ТОВА:

Какво да пия при менопауза? Кои билки и хапчета? (Личен опит)

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Странни симптоми на менопауза. Кои са и как да се справим?

 1. Аз го изживях симптом на менопауза изтръпване – парестезия. Изкарах си акъла, защото помислих, че имам нервно заболяване и ще остана инвалид. Мина ми с чай от хвощ, розмарии, мащерка, много канела и куркума в яденето и масажи.

 2. Аз се справям с менопаузата с билки с фитоестрогени на таблетки и на чай. Пила съм и Демир бозан и имам добри впечатления. Просто редувам и съм 10 точки!

 3. Добавям още един странен симптом – менопаузата разрушава зъбите, ноктите, всичкото окосмяване. Последното е добре, но не и на главата.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *