Билки за високо кръвно | 7+ идеи и рецепти

Коя е най-добрата билка за високо кръвно? Истории „Излекувах се от високо кръвно“. Сваляне на кръвно за 5 минути с босилек, чесън или чай. Ако е на нервна почва?

Ето кратко описание на седемте най-популярни билки за високо кръвно, които се използват от българите за сваляне на кръвното налягане:

Билка Основно действие за намаляване на кръвното налягане
Босилек Разширява кръвоносните съдове чрез евгенол
Магданоз Разширява кръвоносните съдове чрез лутеин и бета-каротен
Чесън Разширява кръвоносните съдове чрез алицин
Мащерка Инхибира ензима ACE чрез розмаринова киселина
Канела Разширява кръвоносните съдове чрез цинамалдехид
Джинджифил Блокира калциевите канали чрез гингероли
Кардамон Разширява кръвоносните съдове и действа като диуретик чрез линалол

А сега да ги разгледаме една по една, като добавим и изпитани рецепти за тяхното приложение:

Босилек

Bilki Za Visoko Kravno 01 BosilekБосилекът е една от най-популярните подправки, използвана от векове в средиземноморската и азиатската кухня. Тази ароматна билка има редица благоприятни ефекти върху здравето, включително за борба с високото кръвно налягане.

Какво съдържа босилекът, което помага при хипертония?

Основното активно вещество в босилека е етеричното масло, съдържащо евгенол, линалол и лимонен (специална субстанция, която дава лек дъх на лимон). Евгенолът има способността да разширява кръвоносните съдове и да подобрява кръвообращението, което води до намаляване на кръвното. Освен това евгенолът притежава антиоксидантна активност и предпазва клетките от оксидативен стрес.

Как да приемаме босилек за високо кръвно?

Най-добрият начин е да го консумираме пресен, като го добавяме към ястията.

 • Можем да приготвим вкусен песто с босилек, лимонов сок и екстра върджин зехтин.
 • Да поръсим с пресни листа от босилек салати, супи, сосове.
 • Също така можем да си направим билков чай, като запарим 1 супена лъжица пресни или 1 чаена лъжичка сушени листа с 250 мл вряла вода.

Препоръчителната дневна доза е 2-4 грама пресен босилек или 1-2 грама сушен.

Страничен ефект: По-високи дози могат да предизвикат стомашно-чревно дразнене при чувствителни хора.

Босилекът не взаимодейства с повечето лекарства, но е добре да се консултирате със своя лекар преди употреба.

В общи линии, босилекът е безопасна билка. В редки случаи може да предизвика алергични реакции или стомашно дразнене. Трябва да се избягва от бременни, тъй като има данни, че може да предизвика спазми на матката.

Магданоз

Bilki Za Visoko Kravno 02 MagdanozМагданозът е една от най-популярните подправки в световен мащаб. Тази сочна, ароматна билка не само придава неповторим вкус на ястията, но има и редица ползи за здравето. Една от тях е способността му да понижава високото кръвно налягане.

Какви полезни вещества съдържа магданозът?

Магданозът е богат източник на витамин C, витамин K, фолиева киселина, желязо и калий. Съдържа също така каротеноиди като лутеин и бета-каротен, които имат антиоксидантно действие.

Лутеинът и бета-каротенът действат като блокери на калциевите канали, което води до разширяване на кръвоносните съдове и по-ниско кръвно налягане. Освен това те намаляват нивата на „лошия“ LDL холестерол.

Как да използваме магданоза за регулиране на кръвното?

Най-добре е да консумираме пресен магданоз, като го добавяме към разнообразни ястия и салати.

 • Можем да си направим вкусно смути от магданоз, краставици, ябълка и лимонов сок.
 • Или пък да опитаме зеленото смути, като смесим с магданоз, спанак, къпини, банан и кокосово мляко. И ги разбием в блендера.
 • Също така можем да приготвим освежаващ билков чай, като запарим 1 супена лъжица пресен или 1 чаена лъжичка сушен магданоз с 250 мл вряла вода.

Препоръчителната дневна доза магданоз е около 2-3 грама пресен или 1 грам сушен. При по-високи дози е възможно леко стомашно дразнене.

Като цяло магданозът няма значими лекарствени взаимодействия. Но е препоръчителна консултация с лекар, ако приемате медикаменти.

Магданозът е считан за безопасна билка. В редки случаи може да предизвика алергични реакции или леко дразнене на стомаха.

Чесън

Bilki Za Visoko Kravno 03 ChesanЧесънът е една от най-популярните подправки по света. Освен интензивния си вкус, той има и редица ползи за здравето. Една от тях е способността му да понижава високото кръвно налягане.

Какво съдържа чесънът, което помага срещу хипертония?

Чесънът е богат на серни съединения като алицин, които имат вазодилататорно действие. Те разширяват кръвоносните съдове и подобряват кръвотока, което води до понижаване на налягането. Алицинът също така стимулира производството на азотен оксид, който отпуска стените на съдовете.

Каква е препоръчителната доза чесън за високо кръвно?

Препоръчва се консумацията на 2-4 грама пресен чесън на ден, което се равнява на около 1 скилидка. Можем да го добавим към различни ястия, салати, песто. Добре е да го консумираме в суров вид, тъй като термичната обработка разрушава полезния алицин.

Ето няколко рецепти с чесън за понижаване на кръвното:
 • Чесън и лимонов сок – смачкайте 1 скилидка чесън и го разредете с лимонов сок.
 • Чесън и мед – смесете 1 скилидка чесън с 1 супена лъжица мед.
 • Чеснов хляб – използвайте 2 скилидки чесън при замесване на тестото.

Чесънът рядко взаимодейства с лекарства, но консултация с лекар е препоръчителна. Внимавайте с кръворазреждащи хапчета и при чувствителен стомах.

Чесънът е общо взето безопасен, но може да предизвика гадене, повръщане или диария при високи дози.

Мащерка

Bilki Za Visoko Kravno 04 MashterkaМащерката е една от най-ароматните и полезни подправки. Тя намира широко приложение в средиземноморската кухня, а също така притежава и редица лечебни свойства. Едно от тях е регулирането на високото кръвно налягане.

Как действа мащерката за намаляване на хипертонията?

Мащерката съдържа розмаринова киселина, която инхибира ензима ангиотензин-конвертиращ ензим (ACE). Този ензим е отговорен за стесняването на кръвоносните съдове и повишаването на кръвното. Чрез блокиране на ACE, розмариновата киселина позволява разширяване на съдовете и по-ниско кръвно налягане.

Как да използваме мащерката за понижаване на налягането?

Препоръчителната дневна доза мащерка е около 2-4 грама прясно растение или 0,5-1 грама сушено.

 • Можем да я добавим към различни ястия, салати, сосове.
 • Да опитаме и да сготвим пилешки гърди с мащерка и лимон.
 • Или пък да си направим освежаващ билков чай с 1 супена лъжица прясна или 1 чаена лъжичка сушена мащерка, които оставяме да престоят 10 минути в 250 мл вряла вода.

При употреба на мащерка рядко се наблюдават лекарствени взаимодействия или странични ефекти.

Канела

Bilki Za Visoko Kravno 05 KanelaКанелата е една от най-популярните и обичани подправки в света. Тя не само придава неповторим сладък вкус на ястията, но има и редица положителни ефекти за здравето. Един от тях е способността ѝ да понижава повишеното кръвно налягане.

Кои съставки на канелата помагат при хипертония?

Канелата съдържа активни съединения като цинамалдехид, които имат вазодилататорно действие. Те разширяват кръвоносните съдове, позволявайки по-лесен кръвоток и намалено налягане. Освен това канелата регулира нивата на кръвната захар, което също допринася за оптимално кръвно налягане.

Каква е препоръчителната доза канела на ден?

Препоръчва се дневен прием от 1 до 2 грама канела на прах. Можем да я добавим към каши, плодови салати, ястия, напитки и десерти. Ето няколко вкусни рецепти с канела:

 • Канелено кафе – 1⁄4 чаена лъжичка канела на прах към кафето
 • Канелени ябълки – 1 чаена лъжичка канела върху печени ябълки
 • Канела в овесената каша – 1⁄2 чаена лъжичка канела в овесената каша

Канелата рядко взаимодейства с лекарства, но е добре да се консултирате с лекаря си.

Тя е смятана за безопасна в препоръчителни дози. Понякога може да предизвика леко дразнене на стомаха.

Джинджифил

Bilki Za Visoko Kravno 06 DjindjifilДжинджифилът е много популярна подправка, използвана от хилядолетия в азиатската кухня. Освен със своя интензивен, леко пикантен вкус, той притежава и редица полезни свойства за здравето. Едно от тях е регулирането на високото кръвно налягане.

Как джинджифилът помага за намаляване на хипертонията?

Джинджифилът съдържа активни съединения като гингероли, които действат като естествени блокери на калциевите канали. Те пречат на навлизането на калций в клетките на гладката мускулатура на кръвоносните съдове, което води до тяхното разширяване и по-ниско кръвно налягане.

Колко джинджифил да приемаме дневно за кръвното?

Препоръчителната дневна доза джинджифил е между 2-4 грама пресен корен или 0,5-1 грама на прах. Можем да го добавим към ястия, напитки, десерти.

Ето няколко вкусни рецепти:

 • Джинджифилов чай – 1/2 супена лъжица свеж нарязан джинджифил с мед и лимон
 • Джинджифил в салати – 1 супена лъжица настърган пресен джинджифил
 • Джинджифилови бисквити – 1 чаена лъжичка джинджифил на прах в тестото

Джинджифилът рядко взаимодейства с лекарства, но консултирайте се с Вашия лекар.

Той е смятан за много безопасен. При чувствителни хора може да предизвика леко гадене или киселини.

Кардамон

Bilki Za Visoko Kravno 07 KardamonКардамонът е екзотична подправка с интензивен аромат, използвана предимно в индийската и близкоизточната кухня. Освен че придава неповторим вкус на ястията, той има и положително въздействие върху здравето. Един от ефектите на кардамона е понижаване на високото кръвно налягане.

Как кардамонът помага за нормализиране на кръвното?

Кардамонът съдържа антиоксиданти като линалол, които разширяват кръвоносните съдове и подобряват циркулацията на кръвта. Освен това кардамонът действа като диуретик и подпомага отделянето на излишните течности от тялото, което също намалява налягането.

Колко кардамон дневно се препоръчва за кръвното?

Препоръчителната дневна доза кардамон е 1-2 грама на прах. Може да се добави към различни ястия, десерти, напитки. Ето някои вкусни рецепти:

 • Кардамоново лате – 1/4 чаена лъжичка смлян кардамон към кафето
 • Кардамонов чай – 1 чаена лъжичка смлян кардамон, запарен с мляко
 • Кардамон в мюслито – 1/2 чаена лъжичка кардамон на прах

Кардамонът рядко взаимодейства с лекарства, но консултирайте се с лекаря си.

Той е смятан за безопасен в препоръчителни дози. В редки случаи може да предизвика храносмилателни оплаквания.

билки Демир бозан за високо кръвно наляганеПо-долу публикуваме две мнения за Демир бозан във връзка с употребата му при високо кръвно налягане

Препоръчах Демир Бозан и на приятелки, които също не понасят топлината

Здравейте. Пише ви Маргарита Илиева. Приемам билковата комбинация Демир Бозан от два месеца и съм изключително доволна от нея.

Благодарение на чая вече не се притеснявам от горещото време и високото кръвно.

От няколко месеца имам проблеми с кръвното, които доста неочаквано се появиха. Започна да ми се вие свят, получавах пристъпи на гадене и то изневиделица. Всички твърдяха, че е от времето, но аз съм само на 32 и досега не съм имала такива проблеми. Отказах да търся лекарска помощ за този проблем, но веднага приех препоръките на приятели да си купя Демир Бозан, от оригиналния обаче.

Резултатите не закъсняха и съм много доволна от билковата комбинация. Кръвното ми се нормализира още към края на месеца от началото на приема и вече нямам никакви проблеми. Преди заради жегата се чувствах като парцал, но благодарение на чая съм бодра и жизнена целия ден. Вече не е проблем за мен да се справям с високите температури – чувствам се наистина добре.

Демир Бозан

Преди да започна да пия Демир Бозан, бях страстен почитател на кафето

Препоръчах Демир Бозан и аз на приятелки, които също не понасят топлината. Повечето от тези, които го опитаха, се чувстват изключително добре и не спират да повтарят, че след една чаша са по-бодри.

С билките се радвам на младежко кръвно, високото остана в миналото!

Демир Бозан за високо кръвно

Павел Димитров: Сега отново се радвам на младежко кръвно и вкусна храна благодарение на Демир Бозан

На 55 години съм и откакто навърших 50, започнаха проблемите ми с високото кръвно.

Една вечер просто вдигнах 150 на 110 и на другия ден бях при личния си лекар. Изписа ми един куп лекарства, даде ми един огромен лист с неща, които не трябва да ям и ме изпрати у дома.

Тогава стана страшно. Жена ми реши, че вече няма да готви по-тежки храни. Спря ми и алкохола. Дори на Нова година не успях да опитам свинско, а вместо вино пих само една бира. Четири години пълен кошмар!

Един ден се оплаквах на комшията, че заради лекарската забрана не мога нищо пò така да хапна, а той ме попита защо не пия Демир Бозан вместо лекарства. Той самият от половин година и повече пиел чая и въобще не се ограничавал в нищо.

Попитах го как да си го купя, поръчах по интернет една кутия и започнах да пия по две-три чаши на ден. Преди и с диетата кръвното ми често стигаше 140, но сега закова на 120 и не мърда. Реших се да рискувам с малко кебапчета и пържолки и кръвното пак си остана нормално.

Павел Димитров и съм от Димитровград

Вижте и ТОВА:

Виене на свят в легнало положение. Защо се получава световъртеж и как да се справим?

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Билки за високо кръвно | 7+ идеи и рецепти

 1. Здравейте! Пия само натурални таблетки на билкова основа за кръвно налягане,а те са: Hawthorn Berry, Arjuna Gazoban, Sensoril Ashwagangha,Shankhpushpi и Guduchi.
  Моля отговорете ми! Благодаря предварително!

  • Здравейте, Румяна Бонева. Това, че споделяте добавките, които пиете за кръвно, е прекрасно. Доволна ли сте от тях? Какъв е техният ефект?

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *