Какво да пия при менопауза? Билки и лекарства

Мнения за Менодин, Меносан, Ливиал. Какво да пия при менопауза? Колко време се пие Меносан? Трисеквенс или Фемостон? Форум за Мирифемин, Феминорм Дуо и др. лекарства.

Ще започнем със списъка с лекарства при менопауза и по-долу продължаваме с билките и другите неща, които може да се пият. Мнения за различните лекарства можете да намерите във форума ни по-долу, да споделите своя отзив или да попитате директно ТУК!

Лекарства

 • Хормонални с естроген – Естрофем (естрадиолов хемихидрат), Ливиал (тиболон);
 • Хормонални с прогестерон – Дуфастон, Оргаметрил, Утрогестан;
 • Хормонални с естроген и прогестерон – Новофем, Клиогест, Паузогест, Активел, Трисеквенс, Фемостон, Климонорм… тук има много голямо разнообразие;
 • Фитохормони от соя – Клименум, Соя Витал, Фемарел, Изофлавони Буров, Абофарма и др.
 • Фитохормони от екзотични растения – Пуерария мирифика, Мирифемин, Феминорм дуо, Мабел, Черен кохош, Цимицифуга, Климадинон, Ремифемин, фитоестрогени от витекс;
 • Фитохормонални комбинации – Меносан, Натрол, Муун баланс, Арт Лайф, Концепт уоман, Менодин, Фемовита, Калмацин и др.
 • Против главоболие и мигрена, но не и в моменти на мигренозен пристъп: Флунаризин.

♠ Ще разкажа какво научих за билките при менопауза ♠ Как се лекува с народни средства ♠ С Демир бозан ♠ Фитоестрогени при климакс ♠ Лекарства ♠ Апликации ♠ Вани ♠ Настойки при климактуриум ♠ Отвари ♠ Сокове, витамини ♠ Други народни методи

Още в текста: ♠ Истории за облекчаване на менопауза с билки

От 12-годишна страдам от ПМС – мигрена, стомах, лошо настроение… По мамина линия всички жени сме с обилна менструация и болки. Тежки раждания.

Първите сигнали на менопаузата ми показаха, че имам още изпитания. Пак по женска линия я започваме късно – към 50-те, но я караме дълго и тежко.

При мен се отключи с мигрена – главата ми буквално експлоатира и никакви хапчета не помагат. Безсъние, нервност…

Не можех да се надявам на чудеса – очакваше ме тежка менопауза като при бабите ми. Но днес имаме повече информация. Може би ще открия „вълшебно хапче“, което облекчава симптомите?

Основни народни средства и билки при менопауза

100% вярвам на народните цярове и главно на билките. И принципно им се доверявам, и конкретно за менопауза. Повечето лекарства за менопауза поначало са билкови. И нормално – нали не очакваме да се излекуваме! Просто искаме да махнем симптомите. Да се чувстваме добре, да живеем нормално.Какво да пия при менопауза? Кои билки

Трудността идва оттам, че менопаузата върви с куп симптоми. Не са 2-3 прояви, че да намериш билка и да се оправяш. Трябва комбинация, която да противодейства на поне една по-значима част от симптоматиката.

При мен се появи целият букет и аз се нуждаех от билки, които да ми помогнат за:

 • Изтъняване на кожата, отпускане, увяхване, загуба на еластичността;
 • Сухота във влагалището, неприятни усещания и оттам – загуба на интерес към интимните неща;
 • Често уриниране, незадържане на урина – това е супер гаден момент!;
 • Рязко падане на настроението, нестабилна емоционалност;
 • Оттук – раздразнителност, каране с иначе любими хора, после угризения…;
 • Напълняване – много ясно изразена тенденция, на която вече не действат диетите, както преди;
 • Изтъняване на костите, риск от остеопороза;
 • Спадане на издръжливостта, бързо уморяване;
 • Загуба на нормална работоспособност – забравяне, разсеяност, разконцентриране от най-малкото, несръчност и др.

Последното за мен е най-плашещото, защото видях как точно остарява човекът. Душата си остава млада, тялото уж си е здраво, но цък! В мозъка нещо се случва и вече си различен човек.

Намерих рецепти против неприятните прояви. Първото, което открих и което ми спести много напразно търсене:

Няма 1 билка против симптомите на менопауза

Абсурдно е да се очаква, че една билка би помогнала за толкова различни емоционални, психически и физически промени. Билките са многофункционални, и все пак нямат пълния капацитет.

Най-добър ефект има от сборовете от билки. Много жени го казват. Погледнах какво има във фито лекарствата – ами и те са съчетания. Една билка действа за едно, друга – за друго.

Аз лично търсех такъв букет, който да ми покрие максимум от симптомите. И да не е много преработвано, а в природно състояние.

Големият процент жени директно минават на

Хормонална терапия

Имам приятелки, които дори не се замислиха. Защото е логично: липсват хормони – пием хормони. И освен това всички ги пият, какво да му мисля?!

Заместителна хормонална терапия му казват. Приемането на хормони наистина облекчава симптомите. Добре е за костите и за теглото. Даже профилактира рак, навсякъде го пишат. Лекарствата са със синтетични хормони – от лаборатория, или с растителни – извлечени пак в лаборатория.

Не мога да оборвам хормоналната терапия, но ми се вижда ужасно драстична. Пиенето на хормони няма само плюсове. Може да ти се разбърка цялата система! Например хормоналната терапия сгъстява кръвта. Току виж се появи съсирек и тръгне из тялото?! Не го знаеш къде ще се спре – я сърце, я мозък, и каква беля ще направи.

Не случайно навсякъде пишат, че преди да се почне хормонална терапия, задължително се изследва човекът, преценяват се плюсове/ рискове и тогава лекар решава дали и какво да изпише.

Ами не, благодаря! Плаши ме такова лекарство, което лекува ли, разболява ли… не се знае. Аз си потърсих естествено билково лечение – нещо меко, леко, безопасно, но достатъчно работещо. Това се оказа чай – билково съчетания или комбинация:

Демир бозан

Оригиналният продукт (имало и евтин фалшификат) представлява сбор от 6 билки, които противодействат на менопаузалната симптоматика. Самите растения са лечебни дебалансиране на хормоните и цялостно регулират нивата.

Видимите плюсове се виждат върху симптомите:

 • Демир бозан спира горещите вълни. ТУК прочетох, че този най-гаден симптом напълно изчезва при ¾ от пациентките, които се лекуват с тези билки;
 • Отделно билковата комбинация лекува нервите. Това е едно от основните й лечебни направления, а при менопаузата винаги има дестабилизиране на психиката. Билките успокояват, балансират, тушират спадовете и депресивността;
 • Като хапче за спешни случаи чаят отпуска тревожността и напрежението, които се отразяват и с напрягане на мускулатурата;
 • Демир бозан отделно се взема и при безсъние, лекува всякакви разстройства на съня, включително такива при менопауза;
 • Демир бозан пречиства кръвта и подобрява състоянието на имунитета. Така подобрява способността на тялото само да противодейства на проблемите от менопаузата;
 • Чаят нормализира кръвното – много съществен момент, защото като започне менопаузата, кръвното заприличва на разиграно конче;
 • Някои пият билките за отслабване, защото те подобряват обменните процеси и ги регулират. За жена в менопауза това е съществен момент – Демир бозан помага теглото да се удържи в предишните граници;
 • Чрез подобряване на обмяната се противодейства и на загубата на калций и изтъняването на костите. Тоест предпазване от остеопороза.

Това е, което открих като конкретика за комбинацията.Какво да пия при менопауза? Кои хапчета?

Отделно за самите билки научих, че:

 • Царевичната коса поначало се дава за пречистване и като силен диуретик. По хормонални причини тялото задържа течности, а пиенето на царевична свила постоянно ги извежда, така че не остават отоци;
 • Блатен тъжник подкрепя физическата активност, обезболява при костни и ставни болки, помага за косата в диуретичната й дейност, детоксикира. Лекува възпалявания по пикочната с-ма (цистит), чести случващи се при менопауза;
 • Котешка стъпка е много ценна билка, сравняват я с панацея. Вътрешно възстановява, особено целебна в гинекологичната област. Лекува нарушенията в храносмилането, противодейства на образуването на тумори (миоми). Също работи при цистити и при кожни изменения в резултат от хормоналния дисбаланс;
 • Глог подкрепя сърцето, регулира кръвното. Много ефективен при задух, типичен за дамите в менопауза. Регулира кръвното, премахва световъртеж. Оздравява щитовидна жлеза. Цялостно подсилва имунитета;
 • Хвощ – идеален за бъбреците, регулира отделянето и уринирането, пречиства, обезболява;
 • Великденчето го дават за бронхит и задух. По-малко известно е, че прекрасно повлиява мозъка и неговата работа, противодейства на умората.

Опирам се на тези препоръки и пия Демир бозан вече 4 месеца. Не съм правила почивка, за която доста пациенти говорят. Сякаш се боя, защото ми се хареса да ми е добре, да нямам вълни, главоболие и др. такива.

Цялостно съм по-добре. Не съм боледувала (добър имунитет), за което благодаря за глога. Хвощът спира вълните и потенето. Кръвното ми падна до нормални нива, по-работоспособна съм. Всичко в комбинация ме успокоява.

Прием на фитоестрогени

Мои приятелки ползват нещо средно между хормонална терапия и билково лечение –фитоестрогени, растителни хормони. Доколкото разбирам, това са залъгващи организма, че си има работа с истински естрогени.

Фитоестрогените се възприемат като по-здравословна алтернатива на хормоналната терапия, защото се извличат от растения, действат по естествения начин на тялото и не дават много негативни ефекти.

Препоръчва се да започне пиенето им от първите признаци. Те залъгват тялото, че вс. е нормално и така не се появяват безсъние, главоболие, нервност и т.н.

Казват, че най-хубавите естрогени се извличат от соя, червена детелина, салвия и някои екзотики като цимицифуга, див ямс, черен кохош, сребърна свещичка и т.н.

Интересното, че в Демир бозан също има растения с фитоестрогени. Например полският хвощ и глогът ги дават с действие на хормонално ниво.

Като цяло ми е странно това залъгване – трябва непрекъснато да се подава хапче с фитоестроген, а спре ли се, спира и ефектът.

Като цяло лекарствата се приемат 2 до 5 г. Те трябва да се започнат не по-късно от 5 г. след появата на признаците на менопауза.

Допълнителни начини за облекчаване

 • Апликации с тампони, напоени с билкови отвари и масла. Напр. масло от червена детелина, мед и зехтин 1:10:10. Тампонът се въвежда във влагалището за кратко, по веднъж дневно. Друг вариант е масла от царевица и тиква, сгъстени с бяла хума. Прави се кашица и с нея се напоява тампонът. При сухо влагалище помага масло от бял трън;
 • Бани и вани с билки – общо укрепват, лекуват вълните, намаляват потенето. Добре въздействат вани и обтривания с корен аир, салвия, детелина, борови пъпки. Салвия с дъбова кора са против потене. Детелина и валериана са за успокояване. Соли от Мъртво море помагат при ставни и др. болки. Масло от босилек намалява кръвното. Има много варианти. Баните се правят на курсове по няколко, не бива постоянно;
 • Тинктури – с тях се провежда кратко лечение, макс до 45 дни. Избира се извлек според водещия симптом. Напр. при силни вълни и потене помага тинктура от божур, 3 Х 20 капки, или от хмелови шишарки (25 г на 220 мл спирт), или глог (3 Х 40 капки). Офиката помагала доста комплексно срещу повечето симптоми. От екзотиките съм чувала за гъбата шийтаке, 5 г от която се накисват в 300 мл водка за 14 дни. Пиела се 3 Х 15 мл дневно. При мастопатия – клеева тинктура. При тежка психическа симптоматика – розмарин (30 г листа на 100 мл водка);
 • Вагинални промивки – правят се на курсове по 2 седмици. Много хубаво работи конски кестен. 15 г се заливат с 300 мл вода и врат 10 мин. След 1-часово запарване се минават през марличка. Изпълняват се по 2-3 промивки на ден. Друга рецепта е с лайка и/ или невен – против сухота във влагалището. Врат само 5 минутки, оглаждаме, през марля и готово. Промиваме през 12 ч.

  Какво да пия при менопауза? (Личен опит)

  Водните процедури и промивките са прекрасни при климакс

Чай/ отвара при менопауза

Според избора на билката може да се нормализира сърдечният ритъм, да се обезболява, някои спират мигрената, други – световъртежа, трети помагат за здрав сън или са срещу потене.

Например:

 • глог лекува световъртеж;
 • риганът отпуска нервите;
 • салвия регулира потенето;
 • валерианата е срещу повишена възбудимост;
 • ангелика се пие за хормонален баланс;
 • вишнева кора помага при обилно маточно кървене;
 • подбел – при главоболие;
 • копър – за подобряване на съня и по-ефективна почивка.

Има билки против страх и т.н. Не ги зная всички, защото се справям с комбинацията Демир бозан. Не мога да правя отделен чай за всяка болка, все пак!

Сокове, витамини

Специално ще им обърна внимание, защото за мен тази добавка към лечението – каквото и да е то, е крайно важна. Ако не приемаме жива храна, трудно бихме се справили с остаряването. Прясната растителна храна дава не само полезни в-ва, но и почиства червата, подобрява храносмилането, оздравява ни цялостно.

Много добро е соколечението – тоест редовно пиене на сокове, например в продължение на 2 месеца.

Ето аз какво съм пробвала или само чула, като давам количеството за 1 пиене:

 • сок от къпини – по 20 мл, успокоява климактерична невроза;
 • От коприва – по 50 мл, при кръвоизливи;
 • От пачи очеболец по време на цъфтенето – по 1 с.л., срещу гърчове и спазми;
 • От бяло зеле – по 100 мл, при безсъние;
 • От краставица – по 70 мл, за общо укрепване;
 • От детелина – по 30 мл, против болки и тромбоза;
 • От моркови – по 150 мл + 50 мл сметана, за подхранване;
 • От нар с вода 1:1 – почиства съдовете, сваля холестерола;
 • От лук + мед 1:1 – за общо укрепване;
 • От лист салвия – по 30 мл, срещу обилно потене;
 • От цвекло – срещу запек и за стабилизиране на кръвното;
 • От червено грозде – при премахната матка (хирургичен климакс).

Други народни методи

 • Пчелно млечице – приема се ежедневно в продължение на 90 дн. Дозата е Х 2 капсули;
 • Мед – за нормализиране на съня и за общо укрепване. Всяка вечер Х 1 с.л. в 200 мл затопленка вода;
 • Мед + яб. оцет – при подчертано безсъние. На 1 ч.ч. мед слагаме 3 с.л. оцет. Разбъркваме и държим в хладилника. Вземаме Х 2 дес. л. преди сън;
 • Овес – 2 шепи попарваме с 1 л. Варим до вид на кисел, прецеждаме и слагаме 500 мл мляко. Отново кипваме и готово. Щом отварката изстине, подслаждаме с мед. Укрепва сърцето и съдовете. Пие се по 1 ч.ч. на ден;
 • Пчелен прашец – за имунитета и стимулиране на образуването на колаген в периода на менопаузата. Нормализира метаболизма, подобрява устойчивостта на стрес. На ден Х 20 г;
 • Ленено семе – дава мастни киселини, сваля риска от инсулт/ инфакт. Х 2 десертни л. на ден;
 • Соя – подава фитохормони, лекува нервност, предотвратява мастопатия. Х 45 г соево брашно на ден намаляват горещите вълни;
 • Чесън – облекчава всички симптоми;
 • Яйчени черупки – профилактират остеопороза, подавайки калций. Черупките се стриват и се оставят с 2 лимона, нарязани заедно с корите. Оставят се за седмица. После се приемат 3 Х 1 дес. лъжица, 30 дни.

Истории на излекувани от симптоми на менопауза

Билки ми запазиха работата и приятелите

Валентина Илкова - 01 - Какво да пия при менопауза?

Валентина Илкова

Моето остаряване започна драстично – с нервни, да не кажа истерични изблици. Бях на 40 г., за дни се превърнах в развалина. Първо нервна, като оса, скарах със сто човека.

На работа се получи неприятно с колежката по гише и с клиенти. Имаше писмено оплакване срещу мен – че съм викала на клиент. Повика ме шефът, скарах се и с него.

Нещата отиваха на уволнение, когато се появи и потенето. Отдъхнах си, че нямам психическа болест. Менопауза!

Веднага започнах да се лекувам с Демир бозан. Колежката от гишето ми го даде. Тя го е пила за кръвно и знаеше, че успокоява. Не знам тези симптоми временно явление ли са? Колко ще трябва да пия билките?

Всичко на работа се нормализира. Извиних се на шефа, а той ме разбра. Имам да работя още над 20 г., трябва да се пазя и лекувам!

Валентина Илкова, София

Избрах най-природосъобразното лечение

Елена Аргирова 04 Какво да пия при менопауза?

Елена Аргирова

Чела съм едно време, че първобитните жени не са изпитвали болки при раждане. Ей така си раждали, все едно нищо. Било им естествено като съня и храненето.

Сетих се за първобитните, когато ме почнаха болките покрай менопаузата. Те дали са имали такива? Реших, че проблемът е в главата и отказах хормонална терапия.

Поръчах билкова комбинация за психически релакс и балансиране на нервите. Казва се Демир бозан. Започнах да си лекувам „главата“ – по-точно мислите, чувствата и емоционалните реакции.

Билките ми дадоха повече от очакваното. Изглежда регулират хормоните и премахват вегетативната симптоматика. Сега спя добре, нямам болки. Скоро мерих костна плътност – в норма е!

Не смятам да се шашкам. Помагам се с Демир бозан, дар от природата!

Елена Аргирова, Пловдив

История за тежка менопауза и деменция

Елисавета Пеева - 01 Какво да пия при менопауза?

Елисавета Пеева

Моя колежка, с която съм в общ кабинет, психяса. Взе да повишава тон, да се сопка. Все й е горещо – отваря прозорци, затваря прозорци. Пипа климатика всяка минута, после пък плаче. Луда работа. Майка й е с деменция, проблеми вкъщи.

Порових в нета и попаднах на нещо: хората с деменция през менопаузата имали резки психически сривове. Май е наследствено!

Поръчах на колежката Демир бозан – билките за лечение на психика и на нервна система. В почивката правя чай, каня я, но не обяснявам. Този цирк продължи десетина дни, но колежката се умири. Седнах и й разказах какво съм прочел. Жената е интелигентна и в спокойно състояние веднага разбра.

Пак и късмет имаше с Демир бозан. Билките лекували и някои женски симптоми. Колежката направо се преобрази и си пое лечение. Препоръчвам ги горещо – още щом усетите менопаузата, не чакайте!

Елисавета Пеева, Видин

А една жена на име Емилия разказва, че менопаузата й е отключила панически атаки. Във видеото тя споделя за лечението си с Демир бозан:

Ето нашите източници и още за четене на английски: Билки и лекарства при менопауза. Хормонална терапия при горещи вълни. Фитоестрогени при климакс.

А вие? Бихте ли ни препоръчали действащи билки за менопауза? Добре ли е да се подложим на хормонална терапия? Приемали ли сте фитоестрогени? Как ви действат? А опитали ли сте Демир бозан? Доволни ли сте от него? Пишете ни в нашия форум за менопаузата ТУК!

Enjoyed this post? Share it!

 

9 thoughts on “Какво да пия при менопауза? Билки и лекарства

 1. Забелязах, че въпреки редовните упражнения и балансираното хранене, напълнях с няколко килограма през първите месеци на приема. Не мога със сигурност да твърдя, че Меносан е единствената причина, но определено ми направи впечатление.
  Като цяло, Меносан ми помогна да преодолея по-леко този труден период, но ефектът му върху теглото ми остава под въпрос. Смятам, че е добре всяка жена внимателно да прецени ползите и потенциалните странични ефекти, преди да се довери на която и да е добавка.

 2. Не мога да кажа, че Ливиал е напълно лишен от странични ефекти. В началото на терапията имах леко влагалищно кървене, което беше доста притеснително. Освен това забелязах и леко покачване на теглото, въпреки че полагам усилия да контролирам хранителния си режим.

 3. Мирифемин наистина помогна за облекчаване на някои от оплакванията ми, като горещи вълни и раздразнителност. Усетих подобрение още след първата седмица прием, което беше приятна изненада. Друг плюс е, че съдържа натурални съставки и може да се приема продължително време без странични ефекти.
  Обаче не мога да потвърдя обещанията за подмладяване на кожата и заличаване на бръчките. Въпреки редовния прием, не забелязах значителна разлика в състоянието на кожата си. Освен това, цената на продукта не е никак ниска, особено като се има предвид, че се препоръчва дългосрочна употреба.

 4. От една страна, Менодин определено облекчи част от моите оплаквания. Горещите вълни станаха по-поносими, а нощният ми сън се подобри. Харесва ми и това, че е подходящ за жени, които не могат да приемат хормонална терапия.
  От друга страна обаче, ефектът не беше толкова бърз и драстичен, колкото се надявах. Трябваше да минат около 2 месеца редовен прием, преди да почувствам по-осезаеми ползи. Освен това, макар цената да не е прекалено висока, това си е един допълнителен разход всеки месец.

 5. Здравейте, от 1 година и половина съм в менопауза, когато навлезнах преди 4 години отключих генерализирано тревожно разстройство, бях доста зле и отидох на психиатър той ми изписа Дуксет подейства ми добре, пих го 4 години скоро го спрях, но от един месец пак ми се прояви, но сега реших, че не искам антидепресант, Взех си Холеон Амброз, сега пия от него, в момента съм малко по добре, ми се ще да пробвам чая Демир Бозан за менопаузата, четох добри отзиви

 6. Опитайте, какво ви спира? Аз пия Демира за кръвно и за кръвта. Имам склонност към плаки и холестерол, затова. Подчертано успокоява, общо вдига тонуса. Добре е, даже отлично!

 7. Аз започнах с вълни, после цикълът спря. Пила съм Циклим, Менопауза – така е името на едни капсули, Клименум с естрогени. Май и други. Всички помагат и никое на 100%. Имам 2 фрактури, от нищо. Имам миома 3 см. Демир бозан как ще ми подейства?

 8. Ами Демир бозан отдавна известен за менопауза. Има го от едно 15 години. Който не знае, си е за негова сметка.

 9. Една позната забременя в менопаузата. Нервите – добре, кости – добре, цикъл – горе-долу. Направи изследвания – единият яйчник напълно угаснал, но другият работи. Искам да кажа, не чакайте видими неща, а се изследвайте!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *