Бабини рецепти против алкохолизъм

Кои са най-добрите бабини рецепти против алкохолизъм с билки и домашни средства. Как да спрем алкохола с хапчета за разграждане или чай Демир бозан. Билки за лечение на абстиненция. Женшен за отказване.

В народната медицина съществуват различни рецепти за билкови отвари и настойки, целящи да предизвикат отвращение към алкохола. Макар все още да няма научно потвърждение за ефективността на тези средства, опитът на поколения ги е утвърдил като полезна алтернатива в борбата с алкохолизма.

Предлагаме ви няколко проверени бабини рецепти с билки, които може да помогнат за овладяване на алкохолната зависимост.

Мечо грозде срещу уврежданията от алкохола

Мечото грозде (Arctostaphylos uva-ursi) е храст, чиито листа имат бактерицидни и свойства, потискащи възпаленията. Тази билка е полезна не само срещу алкохолизъм, но помага и при проблеми с бъбреците и пикочните пътища.

За приготвянето на отварата се използват 10 грама сухи листа, които се заливат с 1 чаша вряла вода. След като поври слабо, течността се прецежда. Приема се по 1 супена лъжица 5-6 пъти на ден.

Отвращаваща смес срещу пиянството

Известна „шокова“ терапия срещу алкохолизма е сместа от дафинов лист, девесил и водка. В 200 мл водка се слагат 1 супена лъжица корен девесил и 2 дафинови листа. След като престои 14 дни, течността се прецежда и се приема наведнъж. Мигновено предизвиква повръщане и отвращение към всякакъв вид алкохол.

По-долу ще дадем още рецепти.

Хапчета против алкохолизъм

Дисулфирам (Антабус)

Това е първото одобрено лекарство през 1951 г. То действа, като предизвиква неприятни странични ефекти при употреба на алкохол, включително гадене, повръщане, световъртеж, зачервяване и главоболие. Целта е да се обезкуражи пиенето. Дисулфирам трябва да се приема всеки ден, за да е ефективен.

Налтрексон

Налтрексон блокира усещането за удоволствие от алкохола. Хората могат да усетят опиянение, но не и еуфория. Той също намалява влечението към алкохола. Налтрексон може да се приема като дневна таблетка или месечна инжекция.

Акампросат (Кампрал)

Акампросат улеснява въздържанието чрез намаляване на неприятните продължителни симптоми на отказване от алкохол, включително безпокойство, безсъние и депресия. Той се приема като таблетка три пъти дневно.

Други лекарства и методи на лечение

Освен тези одобрени медикаменти, се използват още габапентин, топирамат (Талопам), Бупренорфин (пластир, който се лепи на кожата) и налоксон на ампули. Също така, за постигане на трайни резултати е важно да се комбинират лекарствата с поведенческа терапия, консултиране, групи за подкрепа и промяна в начина на живот.

Личен опит

До момента съм опитвал какво ли не за лечение на алкохолизъм с билки.

Започнах с така наречения кудзу корен, минах през млечния бодил, известен още като бял трън, през жълтия кантарион и женшена. И най-накрая си помогнах с Демир бозан. Но и другите са хубави. Ще ви опиша всяка от тези билки, за да знаете как действа и ако решите, да я ползвате с голям или с по-малък успех.

лечение на алкохолизъм с билки, Демир бозан

Илия Москов ни изпрати този текст, за да знаят повече хора кои билки за лечение на алкохолизъм са добри.

Женшен

Той кара веществата да се забързат в организма и по-бързо се разгражда самият алкохол, който докато е още в кръвта, ни тласка към още и още пиене. Няма как да спрем пиенето, ако не сме изтрезнели. Първо изтрезняваме напълно. А това значи поне 36 часа да не се пие, после взимаме решението и чак накрая може нещо да се случи. Ако объркаме тази поредност, няма да спрем пиенето, просто е. Женшенът също така чисти токсините и пълни човек с енергия по-добре от алкохола. Помогна ми, но само донякъде. Минах към:

Кудзу корен

С кудзуто се намалява ищахът за пиене, желанието. Пиеш по-малко. Дават го дори тайно на някои пияници. Знаете как е – главно жените са тези, които искат някой да спре пиенето. Кудзуто прави обратното на женшена – забавя разграждането на спирта в кръвта и благодарение на него човек се чувства като отрязан, дори и от едно малко. Все едно си пил 35 години без прекъсване и после си поспал два часа и си ударил една бира. Напиваш се като айде да не казвам какво, вършиш глупости и после съжаляваш. Извиняваш се на жена си и тя е доволна, защото преди не си го правил. Опитах го, действа, но това не е моят начин. Затова изпробвах лечение на алкохолизъм с

Бял трън

Неговата функция е да засилва работата на черния дроб, защото съдържа веществото силимарин, който влиза в помощ на черния дроб при отделянето на токсините от кръвта и изхвърлянето им през урината. Много се ползва при увеличен или омазнен черен дроб. Не че ще ви излекува напълно, но за подсилване на дроба е супер. При алкохолна жълтеница и цироза от пиене също помага да забави процесите на съсипването на дроба. Чудесно средство! Но реално когато усетиш лекота в черния дроб и той спре да тежи, да спреш да чувстваш постоянен натиск в дясното подребрие, от това само ти се припива. Е, не на всеки, но ако имаш навик да си пийваш, от белия трън може да се почувстваш като отвързан. Поне на мен не ми свърши работа за фиркането, но пък ми укрепи черния дроб и ми отвори глътка.

Лимонов сок за възстановяване на организма

Според руската народна медицина, пресният лимонов сок е чудодеен за излекуване от алкохолизъм. Курсът на лечение започва с 1 лимон на ден, като постепенно се увеличава до 8-9 лимона дневно. След достигане на максимума, броят отново се намалява с 1 плод на ден.

Цялата процедура протича за 18-20 дни, като е задължително да се спре консумацията на алкохол. За по-добър вкус и действие, лимоновият сок може да се комбинира с 1/2 чаена лъжичка липов мед.

Жълт кантарион

Това е класическо средство не само в България, но и в Европа, и в Русия за лечение на абстиненцията, на проявите на страхова невроза и паник атаки. Последните настъпват, когато човек рязко спре пиенето. Тогава се озовава в един нов и враждебен за него свят, пълен със страхове и заплахи. Но с жълтия кантарион трябва да сме внимателни, защото има доста противопоказания. Не за всеки вид безпокойство е добър. Понеже определено прави някакви промени в душата, той сам по себе си предизвиква страх. Ти усещаш, че самата ти индивидуалност се променя отвътре и че това не е под твой контрол. Ок е билката, както казах, за хора, които вече са отказали алкохола и искат да се преборят със страховете. Но само ако им понася. Иначе може да стане по-зле.

Демир бозан

Демир бозан има комбинирана функция, защото самият той е комбинация от билки за лечение на алкохолизъм и на още 400-500 неща. Той потиска желанието за пиене, пълни човека с енергия по-добре от алкохола, заздравява черния дроб, чисти кръвта от отровите и не на последно място балансира самата психика по един начин, който не предизвиква допълнителни страхове. Демир бозан е идеален против страхова невроза и паник атаки, като няма странични ефекти (за разлика от жълтия кантарион), нито противопоказания. Не се търкаляш по улиците, ако все пак решиш да си пийнеш, въпреки че не ти се пие. Не биеш жена си и – по-важното – нямаш причини да се извиняваш после.

Аз си поръчах направо две кутии, заради отстъпката, и мога да ви кажа, че нямах нужда от трета. Докато пиех първата кутия, успоредно с това си пиех и алкохол. Но по средата на втората се усетих, че намалявам количествата. В края ѝ вече не ми се пиеше. Пак съм пийвал по 1-2 на седмица, но не е това, което беше. Сега пия и по-рядко, по веднъж на празници, по едно малко. Интересното е, че преди първото малко задължително водеше след себе си и 2-3 големи. Сега няма такова нещо.

Илия Москов, Пазарджик

Вижте и ТОВА:

Паник атака. Симптоми. 10+ признака, по които не може да се сбърка

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *