Какво лекува Флунаризин? Мнения и заместители. Сибелиум

Мнения за Флунаризин Актавис. Какво лекува Флунаризин Актавис 5 мг? При главоболие. Странични ефекти и заместители: Сибелиум, Цинаризин, Бетасерк, Вестибо, Кавинтон

Флунаризин разширява кръвоносните съдове в мозъка и подобрява захранването на мозъчните клетки с кислород.

Време на действие на флунаризин
Параметър Срок на задействане
Cmax 2 – 4 часа
T1/2 19 дни
Екскретиране 6% за 48 часа
Пик на терапевтично действие След няколко седмици

Мнения за Флунаризин от БГ Мама и др.

Изписват флунаризин за вестибуларен апарат, за мигрена, шум в ушите и вертиго – при възрастни и при деца. Такива пациенти във форумите изразяват задоволство от препарата и постигнатите резултати. Рядко обаче могат да се сепарират ефектите на флунаризин от действието на други медикаменти. Обикновено флунаризин е част от комбинирана терапия.

Флунаризин и Демир бозан 02

Стара и нова опаковка на Флунаризин

ВАЖНО: Вижте още мнения за Флунаризин, оставете и вие своя отзив за лекарството при световъртеж или просто питайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Какво лекува Флунаризин?

Флунаризин въздейства приоритетно върху мозъка.

  • Флунаризин при главоболие и мигрена. Лекарството се изписва профилактично – за предпазване от мигренозни пристъпи. Флунаризин не лекува вече протичащи пристъпи, както и пристъпи на главоболие. Той действа само върху мигренозно главоболие, което има съдов характер.
  • За оросяване на мозъка. Флунаризин разширява кръвоносните съдове и предотвратява тяхното спазмиране. През разширения просвет на мрежата минава повече кръв и мозъкът се обогатява на кислород. Така Фрунаризин подобрява кръвоснабдяването, без да вдига кр. налягане и да ускорява сърцето.
  • Против световъртеж и шум в ушите, потиска гадене и повръщане. Утвърден е за лечение на вертиго.

Прием и дозировка

Флунаризин е дозиран само за възрастни в две схеми – профилактика на мигрена и лечение на световъртеж. Разликата при тези схеми е в продължителността на курса, но дозировката е еднаква – 2 капсули наведнъж. Вземат се вечер преди заспиване.

В старческа възраст се ползва половин доза – 1 капсула.

Кога започва да действа?

Ефектът от първата доза не се усеща. Необходим е прием от няколко седмици, за да се разгърне терапевтичното действие и да постигне своя пик. Затова лечението с флунаризин се измерва в месеци.

Колко време се пие и колко дълго може?

За профилактика на мигренозни пристъпи е допустим прием от 2 месеца без значимо подобрение. След 2 месеца се оценява резултатът и евентуално терапията се прекратява.

Флунаризин и Демир бозан 08

Кръвният оборот през мозъка определя всичките му функции

При наличие на подобрение Флунаризин се продължава в рамките на курс с обичайна дължина 6 месеца. След като приключи този курс, вземането на Флунаризин се възобновява само при повторна проява на мигренозни пристъпи.

При световъртеж се очаква потискане на симптомите след 30 дни при хроничен световъртеж и след 60 дни при пристъпен световъртеж. Ако не се наблюдава значимо подобрение, приемът на Флунаризин се прекратява.

Странични ефекти на Флунаризин

Най-сериозните предупреждения на производителя са за напълняване (при 10% от пациентите), повишен апетит, депресия, нарушения на съня като безсъние и сънливост, стомашни и мускулни оплаквания.

Нечести прояви с тежест 1% са нарушения на психичната сфера, координацията, неврологична симптоматика, мускулни спазми и потрепвания и др.

Противопоказания

Депресия и Паркинсон са основните противопоказания за лечение с Флунаризин. Причината е, че лекарството има капацитета да засили проявите при тези две диагнози.

Специфична особеност е появата на умора. Тя е достатъчен показател, за да се отмени Флунаризин.

Откъде се купува Флунаризин Актавис 5 мг?

Флунаризин е рецептурен медикамент на продажба в аптечните обекти. Производителят Тева Фарма (бивш Актавис) го предлага само в една дозировка от 5 мг и само в една опаковка от 20 таблетки. Цената му варира от 5.41 лв до 6.30 лв.

Заместители, аналози и съчетания

Аналог на Флунаризин е лекарството Сибелиум, което съдържа същия активен агент, но има различен производител.

Флунаризин и Демир бозан 07

Сибелиум е регистриран в БГ, но не е в продажба

Заместители на Флунаризин са медикаментите от вида калциеви антагонисти. Те са три химически групи – производни на папаверин (верапамил, галопамил, тиапамил), бензотиазепини (дилтиазем, клентиазем), дихидропиридини (нифедипин и производните му нитрендипин, нимодипин, фелодипин, никардипин, амлодипин и др. Не всички от изброените видове има представител на българския фармацевтичен пазар.

Сибелиум или Флунаризин?

Сибелиум е лекарство на Janssen – Cilag, което има идентични параметри с тези на Флунаризин. Като цена е малко по-скъпо – в диапазона на 6.39 лв – 7.52 лв.

Съществуват мнения във форумите, че Сибелиум е подобрен Флунаризин или пък – пречистен Флунаризин, но фармацевтичното описание не потвърждава подобни твърдения. Листовката на Сибелиум повтаря тази на Флунаризин.

Чай Демир бозан за траен ефект

Чаят е микс от 6 билки с подчертан ефект върху кръвоснабдяването на всички органи, вкл. мозъка и вестибуларния апарат. Той е природна алтернатива на тук разглежданите медикаменти. Отлично се съчетава с тях и участва в лечебните схеми с цел намаляване на потребяваните дози и постигане на продължителен и стабилен ефект.

Демир бозан лекува и самостоятелно световъртеж и шум в ушите. Билковата смес е най-ефикасна при психогенен причинител. Отстранява стрес и емоционално претоварване като провокатор на световъртеж. Трайно успокоява и балансира ЦНС и психиката. Има лечебно въздействие при разните психически разстройства, проявяващи се с тревожност.

Въздействието на Демир бозан върху кръвния оборот в тялото помага при различни болести. Билките работят в три посоки – активизират потока, подобряват състава на кръвта и подобряват състоянието на съдовите стени. Чаят има доказан ефект срещу атеросклероза. Подкрепя сърцето, без да го напряга за по-интензивна работа.

Бетасерк и Флунаризин

Бетасерк е обичайно назначаван за вестибуларен апарат. С него се лекува световъртеж  (вертиго), независимо от причините. Активният агент в препарата е бетахистин. Той се произвежда под много други имена като Вестибо, Емперин, Вертизан, Вертимед, Тевабехист, Бетахистин.

Флунаризин и Демир бозан 03

Сродни имена с еднакво съдържание – бетахистин

Бетахистин е алтернатива на калциевите блокатори. Той дава подобен ефект по свой си начин.

Бетахистин (Бетасерк) и Флунаризин са сравнени в директно клинично изследване на пациенти с вертиго. Сравнени са дози от 3 Х 8 мг бетахистин с 1 Х 10 мг флунаризин.

Резултат

След 2 месеца е отчетено, че флунаризин е показал глобално превъзходство. Той е бил значително по-активен спрямо пристъпи на световъртеж и свързани с него симптоми, основно невровегетативни разстройства, тревога и главоболие. По-малко пациенти на флунаризин са съобщили за странични ефекти. Това изследване потвърждава ценността на калциевите антагонисти в лечението на вестибуларен световъртеж.

Вестибо или Флунаризин?

Ситуацията е като по-горе описаната, поради идентичността на лечебния агент във Вестибо и Бетасерк. Двете лекарства са еднакви и по дозировка. Различават се по производител и по цена. Вестибо е по-евтиният медикамент.

Кавинтон

Кавинтон много прилича на Флунаризин, защото пряко засилва кръвта, която протича през мозъка и по този начин увеличава оросяването му. Кавинтон има по-широко действие при повече диагнози. Ако Флунаризин се използва само при мигрена и световъртеж, то Кавинтон се изписва след инсулт, заради неврологични, УНГ и психологически патологии, при атеросклероза и др.

В лечението на вестибуларния апарат Кавинтон се възприема като аналог на Бетасерк и другите препарати с бетахистин.

Цинаризин

Цинаризин е заместител на Флунаризин – калциев блокатор. Той предотвратява спазмите на съдовете и подобрява кръвоснабдяването. Разликата е, че Флунаризин има приоритетно действие върху мозъка, а Цинаризин има приоритетно действие върху вестибуларния апарат и ухото. Затова Цинаризин се изписва при повече вестибуларни нарушения като замайване, шум в ушите, гадене, нистагъм и др.

Вижте и ТОВА: Мнения за Цинаризин. Какво лекува? Колко време се пие? Бетасерк по-добър ли е? А Дименхидринат?

Видео: демонстрация на упражнения (гимнастика) за мозъка, които го подобряват и физиологично.

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *