Лечение на психогенен световъртеж, виене на свят от нерви

Причини за виене на свят от нерви и лечението на психогенен световъртеж на нервна почва. Замайване от стрес. Най-доброто лекарство за вестибуларен апарат и при психогенно вертиго.

В миналото лекарите са разглеждали световъртежа и психиатричните симптоми като белег за мозъчно заболяване. Съвременната медицина пък се стреми да игнорира психологическите аспекти.

Но без съмнение емоциите влияят на ориентацията и равновесието. Например съвършено здрав човек, поставен на високо, изпитва тревога и му се завива свят. Неговата неустойчивост е илюзорна, но той я чувства като съвсем реална. В същото време алпинистът с риск за живота се стреми да изпита същото усещане за височина, но с удоволствие.

Някои специалисти се безпокоят, че доста често се поставя диагноза „психогенен световъртеж“, когато истинските причини не се намират. От друга страна наистина е изпитание за лекарите да различат органичното виене на свят от това на нервна основа.

Основни характеристики на психогенен световъртеж
Критерий Описание
История на заболяването епизодично, несистемно завиване на свят, често съпроводено с вегетативни симптоми, страх, вестибуларни нарушения
Механизъм на възникване свързано с тревожни разстройства и без връзка, но съчетано с вестибуларни нарушения
Оплаквания на пациента описва се като замайване, леко опиянение или страх от падане, неустойчивост на пристъпи (за секунди или минута) и илюзорно нарушение на равновесието
Възникване Появява се спонтанно при особени стимули (мост, стълби, правно пространство) или фобийни ситуации (метро, мол, събрание)
Критерий за различаване световъртежът възниква в изправено положение или по време на ходене и веднага намалява при отвличане на вниманието
Ключов признак съчетание с разстройства в други системи, което показва неговия вторичен характер
Начало на заболяването епизод на преживян стрес
Органични патологии отсъстват
Клинични изследвания нормални, с изключение на вестибуларни отклонения, които варират от безсимптомни до ясно изразени
Допълнителни изследвания вестибуларни проби, аудиометрия, консултация с психиатър
Лечение поведенческа терапия, анксиолитици, вестибуларна реабилитация, билкови препарати за нервна система и психика

Психогенният световъртеж върви в комплект с психологични проблеми, които съществуват паралелно с вестибуларно заболяване.

Често е заедно с паническо разстройство. По време на паник атака поне половината пациенти имат световъртеж.

Психогенен световъртеж. Причини и симптоми

Стандартно пристъпът започва внезапно, без видима причина. В ред случаи има провокиращи фактори, например соматично усещане, подобно на учестеното сърцебиене след пиене на кафе.

Продължителността на пристъпа не превишава няколко минути.

За първи път се случва при стресова ситуация от типа първи работен ден на ново място, смърт на близък. Нататък атаките рецидивират и възниква очакването им с боязън. Много пациенти се стремят да избягват опасните ситуации и ката се развива и допълнително заболяване – агорафобия (боязън от пространства и многолюдни места).

При световъртеж трябва да потърсим и да обърнем внимание на следните симптоми на паническа атака:

лечение на психогенен световъртеж, виене на свят от нерви

А тези хора работят в реална нестабилност, без да изпитват виене на свят

 • Чувство за сърцебиене;
 • Повишено изпотяване;
 • Треперене, тремор;
 • Затруднено дишане, усещане за недостиг на въздух;
 • Гадене или дискомфорт в корема;
 • Световъртеж и усещане за олекване на главата;
 • Страх от загуба на контрол, от полудяване, от смъртта;
 • Парестезии;
 • Вълни на втрисане.

Ако забелязвате, говорим за „усещане за…“, а не за реални прояви. Обаче това може да се установи след кризата.

Световъртежът при тревожните разстройства се обяснява от болните като усещане за олекване на главата, опияняване, неустойчивост, залитане, страх от падане, обща слабост. Понякога има усещане за люлеене и въртене, понякога – за завъртане на околните предмети.

Разлика между психогенен и вестибуларен световъртеж

При вестибуларния (обусловен от органични изменения) има:

лечение на психогенен световъртеж на нервна почва

Агорафобия: доброволно затворничество

 • гадене и повръщане,
 • реална неустойчивост или отклоняване в една страна, забележими и за околните;
 • фактическо падане.

Необичайните усещания за световъртеж не стигат за диагнозата „психогенен“, свързан с тревожни разстройства. Трябват допълнителни признаци като

 • възникване на световъртеж в рамките на паническа атака;
 • изменено възприемане на действителността;
 • фобийно избягване на определени ситуации.

Същевременно резултатите от всякакви изследвания са нормални или дават незначителни отклонения, каквито не обясняват наблюдаваната симптоматика.

Психогенен световъртеж възниква не само при тревожни разстройства, но и при депресии и соматизирани разстройства.

При депресия световъртежът е по-малко ярък в своите прояви и се описва като усещане за плуване или неспособност за концентрация. Също така то по-често е постоянно, а не епизодично. Съпътстващи симптоми са потиснато настроение, намалена активност, повишена уморяемост, нарушения на съня и апетита.

Замайване на главата при ходене

Има един израз: загубих почва под краката си. При силен стрес човек губи чувството за опора и устойчивост, равновесие и увереност в себе си. А хората с тревожни разстройства винаги се намират в такъв стрес. Затова дори е очаквано при тях да се проявяват често виене на свят и залитане при ходене.

Замайване на главата при ходене

Човек е напълно стабилен, но не го знае

Здравият човек поддържа равновесие автоматично. Той не мисли къде да постави крака си или как да наклони тялото, за да е вертикално и устойчиво. Затова системната неустойчивост винаги показва сериозно заболяване.

В разглеждания от нас случай пациентите го описват като усещане за неустойчивост – „в главата“, а не обективно. Появява се на фона на депресия, стрес, невроза, интензивна тревога, неконтролируем страх.

При интензивна тревога и фобии се появяват физически усещания като задух и „омекване“ на краката. Те също създават чувство за неустойчивост и неувереност.

Отпадналост и умора с виене на свят

Сънливост, нарушения на нощната почивка, слабост, световъртеж, апатия, раздразнителност, скокове и спадове в настроението и като резултат – чувства за разбитост. Това е цял комплекс от симптоми, които идва с болната психика или при продължително психоемоционално пренапрежение.

При невроза се отбелязва и появата на шум в ушите. Нервната с-ма регулира всички органи. Когато психиката страда, страда и целият организъм.

Изтръпване на главата при ходене

За изтръпването на ръце и крака всички знаем, но главата – възможно ли е? Мнозина се удивяват, когато усетят изтръпване и познатото боцкане в главата.

Лекарите ни разкриват причината: основни нервни клъстери съединяват мозъка с части от лицето и главата. Когато тези нерви се възпалят, биват притиснати, повредени или с блокирано кръвоснабдяване, това се усеща като изтръпване.

Провокаторите са разнообразни – от обикновена простуда, главоболие или неудобна поза при сън до невроза. А съществува и психоневроза, за което говорим тук. Признаците на невротично разстройство се отличават с изменчивост, неточност и индивидуалност. При всеки пациент неврозите се проявяват по своему.

Соматолозите са категорични, че изтръпване на лице и глава може да се провокира от изтощена нервна с-ма поради стрес, напрежение, вътрешен конфликт, травмираща ситуация.

Какво да правим при световъртеж

Причина за психогенното виене на свят може да послужи всяко психическо заболяване, затова се започва с диагностициране. То включва два последователни и задължителни етапа:

 • Първи етапнегативна диагностика, с която се изключва вертиго – органични причини за световъртежа (поражения на вестибуларния апарат, неврологични патологии). Възможно е да потрябва консултация с отоневролог, кардиолог, хематолог;
 • Втори етаппозитивна диагностика, с която се установява конкретното невротично разстройство.

Таблетки за виене на свят

При световъртеж в рамките на тревожно разстройство основният лечебен метод е психологически – когнитивно-поведенческа терапия при психотерапевт.

Препарати за самия световъртеж не се приемат!

Мнения за Демир бозан за нерви. Цена на чай при проблеми с нервите

Лекарство за замайване на главата

При световъртеж поради изразена тревога са показани:

 1. селективни инхибитори, които причиняват обратно захващане на серотонина, например Пароксетин  20 – 40 мг/ ден;
 2. трициклични антидепресанти, например Амитриптилин по 100 – 50 мг/ ден.

Обикновените транквиланти тук не са подходящи.

Световъртеж при депресия изчезва след адекватно лечение на основната патология (антидепресанти или психотерапия).

Най-доброто лекарство за вестибуларния апарат

Лекарства за вестибуларен апарат се включват в лечебната схема, когато е налице тревожно разстройство на фона на вестибуларна патология. В такъв случай имаме наслагване на психическо заболяване (тревожното разстройство) с органично такова (вестибуларното). При лечението се работи в двете направления.

Само при наличието на органично вестибуларно нарушение са показани лекарства за вестибуларен апарат. Ще разгледаме основните.

Дименхидринат

Това лекарство е показано при синдром и болест на Мениер, морска болест, гадене. Дименхидринат основно потиска подтика за повръщане.

Препаратът започва да действа 15 минути след приемането и разчитаме на действието му в последващите 6 часа.

Практически е безобиден, подходящ над 1-годишна възраст.

Бетасерк

В него има бетахистин, който се назначава в комплекс с други препарати при лечение на вестибуларния апарат. Счита се за добър срещу гадене.

 • Показания: лечение и профилактика на нарушена работа на вестибуларния апарат от различен тип, синдроми, причиняващи виене на свят, болки в главата, гадене.
 • Описание: Бързо се всмуква в храносмилателния тракт. Макс. концентрираност се постига след 3 часа, а за 24 часа напълно се извежда от тялото.
 • Дозировка: Бетасерк се приема вътрешно, без раздъвкване, заедно с храната и с достатъчно вода. Дозата е индивидуална, приблизително 3 Х 0.5 – 1 таблетка
 • Ефект: очаквано подобрение 2 седмици след приема, ефектът е с нарастващ характер. Курс – достатъчно продължителен.
 • Предозиране: главоболие, повръщане. При доза над 700 мг – конвулсии и гърч.
 • Противопоказания: болести на червата, астма, уязвимите групи.
 • Нежелани явления: почти няма, рядко – дискомфорт. При неправилен прием преди ядене – разстройство на стомаха. При хиперчувствителност – алергичен отговор.
Цинаризин или Бетасерк?

Цинаризин обездейства калциевите канали, което значително въздейства на мозъчните съдове. Разширява ги, редуцира възбудимостта на вестиб. апарат. Започва да действа няколко седмици след първото хапче, така че курсът е от няколко месеца.

Въпросът дали да изберем Цинаризин или Бетасерк не стои, защото двата препарата имат различно въздействие. Напротив, по-често те се съчетават, защото заедно успяват за обезсилят по-голям брой от симптомите.Най-доброто лекарство за вестибуларния апарат

Цинаризин и бетахистин са комбинирани в Арлеверт, Азалонум, Вертигикс.

Още ТУК: Колко време се пие Цинаризин и как? Какво лекува?

Как действа Вертигохил

Той отлично премахва гаденето и световъртежа. Негативи не са описани, ако се приема в препоръчаната доза.

Ако се приема заради морска болест и дискомфорт при пътуване, трябва да стане 60 минути преди тръгването и после на всеки 30 минути. Тази схема е приложима само в посочения случай. При всички други дозировката е по-малка.

Вестибо
 • Описание: действа на мозъчното кръвообращение и вътрешното ухо. Обогатява структурите с кислород. Използва се в комплексни терапии.
 • Показания: лабиринтни и вестиб. нарушения, отключващи болки в главата и световъртеж, повръщане, влошаване на слуха, Мениер, морска болест и непоносимост към пътуване.
 • Дозировка: таблетка вътрешно, без раздъвкване, с храна или след нея, с вода. Дозировката зависи от теглото, възрастта и тежестта на патологията. Обикновено 2 – 4 Х 1 – 2 таблетки.
 • Ефект: 2 седмици след началото, понякога и 4 седмици.
 • Предозиране: максималната доза е 48 мг (6 таблетки). При повече възникват гадене, болезненост в корема, повръщане, при много голямо превишаване – конвулсии. Нужна е промивка на стомаха.
 • Противопоказания: хиперчувствителност и уязвимите групи.
 • Нежелани явления: гадене, метеоризъм, болки в главата, повръщане, коремна болка, алергичен отговор на кожата.

Бабини рецепти против световъртеж

 • Лимон. С него натриваме слепоочията, като леко масажираме. Има и болкоуспокояващо действие. Заедно с това изпиваме разводнен сок от 1 лимон – срещу гаденето;
 • Лук. Активните точки на слепоочието се натриват и лук. Острият мирис отвлича вниманието и прекратява психогенното виене на свят;
 • Мед и лимон. На възрастните хора се препоръчва такъв чай, ако имат и хипертония. Подобрява кр. поток в мозъка и намалява възбудимостта. Може и само 1 с.л. мед при стрес и неврози;
 • Чесън. Подобрява имунната работа чрез фитонцидите си. Изготвяме спиртен или маслен извлек – 300 мл млян чесън на 500 мл основа. Ако е масло, 15 дни в хладилник, ако е спирт – стои на тъмно. Масленият разтвор се пие 3 Х 1 ч.л., тинктурата – по 20 капки на ден.
Други рецепти
 • Ламинария. Много ефикасна при световъртеж, защото подава йод и желязо. Нужни са всеки ден оп 300 – 400 г.;
 • Инхалации с лук. Лукът се смила и слага в чиния. Вдишват се парите му в течение на 2 минути. Това премахва виенето на свят незабавно, но за недълго време.
Ябълков оцет за световъртеж

Забъркайте 30 мл мед и 30 мл оцет в чашка топла вода. Тази напитка е показана по 3 пъти дневно за стабилизиране на кръвното. Намалява световъртеж, възникващ по тази причина.

Още информация и източници на английски: Как се лекува психогенен световъртеж. * Как да разбера дали моето виене на свят е от нерви и безпокойство? * Може ли тревожността да причини световъртеж за цял ден?

Билки при световъртеж

Най-ефикасни при световъртеж са билковите сборове.

№1. Глог, шипков плод, блатен тъжник само цвят, дяволска уста – всичките по 1 с.л. Попарваме с 1 л и ги киснем 24 ч. Приемът е за 30 дни и се удължава след почивка. Този сбор е добър при остеохондроза, атеросклеротични увреди на мозъчните съдове, вертиго, вегетативна дисфункция, мигренозни болки, невротично завиване на свят.

№2. Сбор под името Демир бозан. Съчетание от 6 билки за нервна система, шум в ушите, психогенен и органичен световъртеж, вестибулопатии, хипертония. Глог реанимира кр. поток в сърдечния мускул и в тъканите на мозъка, подобрява състоянието на съдовото русло. Блатният тъжник отрегулира кръвта, минаваща през мозъка. Великденче с останалите билки в комбинация има успокоително и съдоразширяващо въздействие. Царевична коса облекчава болезнеността.

Сборовете действат комплексно. При световъртеж не е обосновано да се провежда еднокомпонентно лечение. Това важи и за лекарствата, и за билките – винаги се подхожда на няколко „фронта“ поради наличието на множество разнообразни прояви.

Сбор №1 не съществува в готово състояние – трябва да закупим билките поотделно и сами да направим смес. Сбор №2 се продава в аптеките и се поръчва дистанционно с безплатна доставка.

Клиника за световъртеж

Световъртежът се лекува в неврологични и отоневрологични клиники. При такива оплаквания е правилното да се започне с консултация при невролог, а той ще прецени нуждата от психотерапевт или друг специалист.

Вижте и ТОВА:

Виене на свят в легнало положение. Защо се получава световъртеж и как да се справим?

Enjoyed this post? Share it!

 

8 thoughts on “Лечение на психогенен световъртеж, виене на свят от нерви

 1. Благодаря ви за отговорите и за ценните съвети.
  В момента вземам Бетасерк 24 мг, магнезий и стаматин и вече се чувствам по добре. Но цяло лято бях замаян и неспокоен и се уморявах бързо. Дано има Бетасерк редовно по аптеките, че го бяха спрели от внос. Поздрави.

 2. Получих замайване и нестабилност от продължителен стрес и тревожност. Ходих на невролог и ми изписа вертигохийл и триптозин, но вече трета седмица и пак получавам епизоди на замайване и леко залитане.

  • Здравейте, Бояне,
   Разбирам, че изпитвате замайване и нестабилност от продължителен стрес и тревожност. Това е често срещан симптом на тези състояния.
   Това, което сте предприели досега, е правилното решение. Вертигохийл е лекарство, което помага за намаляване на гаденето и повръщането, които често съпътстват замайването. Триптозин е антидепресант, който може да помогне за намаляване на тревожността и стреса.
   Ако замайването и нестабилността продължават след три седмици, е важно да се върнете на невролог за преглед. Вашият лекар може да препоръча допълнителни изследвания, за да се изключи друга причина за симптомите ви.
   Ето някои неща, които можете да направите сами, за да помогнете за облекчаване на замайването и нестабилността:
   Избягвайте да седите или стоите дълго време.
   Правете редовни упражнения, но избягвайте дейности, които могат да влошат замайването ви.
   Пийте достатъчно течности, за да избегнете дехидратацията.
   Намалете приема на кофеин и алкохол.
   Научете се да се отпускате чрез техники като дълбоко дишане или медитация.
   Ако имате някакви притеснения относно симптомите си, моля, не се колебайте да се свържете с вашия лекар.
   С уважение, Младен Иванов

 3. Пих дименхидринат и бетасерк, а сега искам да ги сменя с билки за вестибуларен апарат. Четох супер отзиви за Демир бозан!

 4. Моите причини за виене на свят от нерви бяха болни родители и дългото им гледане на легло. Накрая аз станах по болна от тях и трябваше да започна лечение на психогенен световъртеж. Някой път нямаме избор и няма как да се предпазим.

  • Може ли да ми дадете насоки за лечение , аз страдам от същото, вземали ли сте медикаменти, какви лекари сте посещавала, пробвал съм какво ли не, но няма резултати. Ако може пишете ми на bmu82@abv.bg Ще съм ви много благодарен

 5. Абсолютно вярно! Имах замайване на главата при ходене и изтръпване – ходих на невролог, оттам на психолог и психотерапевт. Това е правилният ред, за да не се разкарвате излишно.

  • Aз cьщо cъм c cвеовaртеж при ходене и шум в ушите ,и нaи вече вечер и е ужacтно ,ходя и нa пcихиaтър но aд не ми понacят много ,aко ниякои може дa дaде cъвет зa лекaрcтво което дa cи купя от aптекa без ретцептa ?

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *