Проблеми със стомаха на нервна почва. Хапчета за нервен стомах

Видове проблеми със стомаха на нервна почва. Хапчета за нервен стомах: Мотилиум, Линекс Форте и Линекс Гастро, Валидол, Нолпаза, гел Алмагел, чай за трайно лечение. Дуспаталин

Гастроневроза е медицинският термин за функционални нарушения на стомаха, които нямат органична причина. Проблемът се корени във вегетативната регулация, която дирижира храносмилането и естественото придвижване на храната. Възникват стомашни болки, диспепсия, нарушения на хранителното поведение, съчетани с емоционални и вегетативни разстройства.

Провокатори на неорганична дисфункция
Причина Описание
Невротични състояния клинична картина на неврастения, обсесивно-фобийни и истерични неврози
Стрес негативни емоции, конфликтни ситуации и напрегнат ритъм пораждат дисбаланс на парасимпатичните и симпатични въздействия, последвани от срив в неврохуморалната регулация на стомашната секреция
Личностни особености в групата на риска са тревожно-мнителни и ипохондрично настроени хора, тежко преживяващи критика и неуспех
Фактори за влошаване нередовно хранене, пушене, прекаляване с успокояващи, сънотворни и обезболяващи

Проблеми със стомаха на нервна почва

Храносмилането се регулира от химически вещества, чието секретиране се „нарежда“ с нервни импулси. Когато този механизъм се наруши, се променя секрецията на основните компоненти на стомашния сок и съкратителната активност на мускулната обвивка на стомаха.

На фона на недостатъчно производство на солна киселина и пепсин се нарушават стомашно и чревно храносмилане. Второто нещо – изменението на моториката, забавя придвижването на храната. Възникват спастични състояния и рефлукс.

В обобщение, коренът на проблема е в нервната регулация, а тя разстройва по чисто психически и емоционални причини (виж таблицата).

Хапчета за нервен стомах, лекарства

Базов метод е психотерапията. Медикаментозното третиране играе вторична роля. Назначават се:

 1. Седативни и психотропни средства. При умерено изразена симптоматика се предпочитат растителните препарати и чистите билки. В тежки случаи се добавят успокояващи, антидепресанти и транквиланти;
 2. Обезболяващи. За купиране на спастичната болка се изписват миотропни спазмолитици. По-рядко се прибягва до противовъзпалителни от нестреоиден тип и аналгетици;
 3. Прокинетици. Те са показани за пациенти със застой на стомашното съдържание.
Мнения за Мотилиум

Мотилиум и другите лекарства с домперидон са от групата на прокинетиците. Те увеличават перисталтиката на хранопровода и намаляват налягането върху храносмилателния сфинктер. Увеличават моториката и перисталтиката на стомаха, подобряват координацията на гастродуоденалната система (стомах – дванадесетопръстно черво), вследствие на което облекчават изпразването на стомаха и намаляват времето за преминаване на съдържимото към тънките черва.Нервен стомах Демир бозан 01

Ефектът от Мотилиум се почувства още същия ден, пише потребител в Зачатие.БГ. И в други форуми дават висока оценка на препарата. В БГ-мама го третират като средство против повръщане. От мненията личи, че Мотилиум по-често се пие продължително време – от 1 месец до 1 година.

Разлика между Линекс Форте и Линекс Гастро

Стресът и тревожността оказват негативно влияние и върху микрофлората на червата. Отслабеният микробиом не се справя с бактериите и вирусите, възникват чисто физиологични изменения. Затова в лечебните схеми се включват пробиотици като Линекс.

Линекс е серия от пробиотици с различно фокусиране – има за имунитета, за деца и бебета и др. Линекс Форте е формула с общо приложение, Линекс Гастро е фокусиран върху стомашно-чревните проблеми, породени от стрес. По нашата тема е нужен именно Гастро. Пробиотикът е показан при стрес, неправилно хранене, лошо храносмилане поради нерви.

Какво лекува Дуспаталин?

Дуспаталин и другите лекарства с мебеверин са от групата на спазмолитиците. Тяхната особеност е, че действат специално върху червата. Отпускат спазмираните чревни стени, които пречат на чревното съдържание да се движи в нормален ритъм към изхода. Облекчават болката, която възниква от това спастично състояние.

Нолпаза 40, мнения

Нолпаза е лекарство с пантопразол. Той е от групата на „празолите“ – лекарства, които потискат секретирането на стомашен сок. Изписват се при рефлукс (киселини) и породени от него ерозии по хранопровода. Позволяват раничките да заздравеят и отрегулират самата система за „изпускане“ на стомашен сок.Нервен стомах Демир бозан 03

Пантопразол, омепразол, езомепразол и другите „празоли“ въздействат върху протонната помпа. Всъщност това не е помпа, а ензим, който работи заедно с нервни рецептори. А нервните рецептори се „повреждат“ при стрес и невротични състояния. Това обяснява мястото на Нолпаза и подобни на нея лекарства в лечението на нервен стомах.

Валидол при нервен стомах

Валидол основан на ментол е отпускащо мускулите средство от най-лекия тип, но работи главно върху сърцето и съдовата мрежа. Успокоява централно нервите.

Ефектът му при нервен стомах е слаб. Може да се ползва при липсата на по-адекватни средства.

Алмагел

Алмагел е от групата на препаратите, които редуцират киселинността на ст. сок, който вече е отделен. Ако „празолите“ пречат на отделянето на сок, то антиацидите спасяват положението при възникване на киселини и рефлукс. Първите се пият постоянно за регулиране на системата, вторите се пият инцидентно, за да се потуши киселинната криза.

Чай за нервен стомах за траен ефект

Траен ефект в лечението осигуряват препаратите, които въздействат върху психическата и емоционалната сфера. Колкото и да се работи по функционалността на стомаха и червата, проблемът се инициира отново и отново, ако не е премахнат стресовият провокатор.

Билковите успокояващи са предпочитани при тревожност, нервност, потиснатост, стрес, когато е засегнато храносмилането. Те не обременяват с още химия пациента, на когото са изписали няколко вида лекарства за отрегулиране на стомашните последствия.

Демир бозан е водещ растителен препарат за овладяване на тревожност до депресия и апатия. Съставът му адекватно третира всички нервни разстройства – тревожно, фобийно, паническо, обсесивно-компулсивно и т.н. Успокоява и релаксира емоционалната сфера в продължителен порядък.

Плюс на билковият състав в оригиналния Демир бозан е, че едновременно работи и с физическите прояви на тревожността. На чая се разчита да нормализиране на кръвното, за премахване на шум в ушите, за отстраняване на вертиго и други прояви.

Билките се понасят добре, не пораждат странични реакции и позволяват продължителен прием.

Билкови хапчета

Има билки – достатъчно силни и ефективни успокоителни, равнопоставени на синтетичните медикаменти. Извлеци от тях са в основата на препарати за коригиране на психическата сфера.

Нервен стомах Демир бозан 04

Билкови и хомеопатични успокояващи

Произвеждат се лекарства от една билка (пасифлора, маточина, жълт кантарион) и смесени композиции (най-известната е Мента, глог и валериан).

 • Примерни наименования: Седатон, Антистрес, Релакситиера, Найт33, Модус, Депревитал, Алора.

Нервен стомах – симптоми

Заболяването се проявява първо с дисмофорт в епигастриума. Следват болеви пристъпи с различна интензивност, които се описват от пациентите като парене, пробождане, присвиване.

 • За гастроневрозите е характерно чувство за ранно насищане, усещане за препълване на стомаха след употреба на незначително количество храна.
 • В зависимост от клиничния вариант на стомашната невроза се наблюдават още често оригване на рефлекторно погълнат въздух, повръщане, подуване на корема.
 • У болните се изменят вкусовите пристрастия, снижава се апетитът и е възможно да възникне анорексия.
 • Често се отбелязват общи изменения като главоболие, умора, влошена трудоспособност, емоционални прояви като раздразнителност, плачливост, безсъние.
 • Типично съчетание е гастроневроза с вегетативни разстройства като повишено изпотяване, сърцебиене и често уриниране.

Симптоматиката на гастроневрозата винаги възниква на невротичен фон, който се влошава при нови стресови ситуации.

Специфична особеност е, че бързо се овладява със седативни препарати, а в същото време показва висока устойчивост на медикаментозна гастроентерологична терапия.

Официалното лечение на нервен стомах

Лечението е сложно, с минимум два компонента.

 1. От една страна се лекува психиката, която поражда дисфункцията. Тук роля имат психотерапевтичните подходи + успокояващи, седиращи средства (за предпочитане растителни).
 2. От друга страна се третират последствията – нарушената моторика, рефлукс, вегетативни и други прояви. Целта е храносмилането да се завърне в балансирано състояние.
Бабини рецепти за нервен стомах

Изходът от заболяването е благоприятен при бързо диагностициране и адекватно лечение. Но рискът от рецидиви при нови стресови и тревожни ситуации остава. Полезно е болните да приемат периодично и продължително билкови продукти за поддържане на спокойна психика.

 1. С висока ефикасност са чайовете от маточина, мента, жълт кантарион, лавандула, валериана, лайка и успокояващи сборове като Демир бозан.
 2. Бабините рецепти разчитат на меда – той стабилизира нервната система. Чудесна е медената напитка от 2 с.л. мед на 500 мл вода – изпива се на 3 – 4 пъти.
Храни при нервен стомах. Зехтин и др.

При нервен стомах се прилага диета за облекчаване на храносмилането и за предпазване на стомаха.

 • Спира се употребата на дразнещи продукти като люти и интензивни подправки, оцет, маринати и консерванти. Солта се ограничава до 6 – 8 г на ден.
 • Ограничава се киселият хляб – черен, ръжен, типов, и други кисели храни. Кисело-млечните да са пресни, преди да се е повишила киселинността.
 • Ограничават се плътните мускулести меса с мазнини, предпочитат се риби и пилешко, кайма.
 • Неподходящи са плътни храни с изобилие от целулоза – те обременяват храносмилането.
 • Изключват се и газообразуващите – газирани и бобови.

Вижте и ТОВА: Психогенен световъртеж и проблеми със стомаха на нервна почва. Виене на свят от нерви и замайване от стрес.

С чай Демир Бозан преодолях проблемите със стомаха

Демир Бозан

Валерия Николова

Здравейте. Пише ви Валерия Николова. Купих Демир Бозан преди месец заради проблеми със стомаха.. Чаят успокои нервния ми стомах и ми помогна да се храня отново нормално.

Преди години имах сериозни хранителни проблеми на нервна почва, които с времето преодолях. Преди няколко месеца обаче те отново се появиха. Работя под огромен стрес по важен проект и почти нямам време да хапна. Покрай проблемите с работата си докарах и проблеми със стомаха.

Непрекъснато ми се гадеше, не можех да ям нормално, стомахът ми просто се свиваше на топка. За три месеца изгубих повече от 10 килограма от теглото си. Личният ми лекар бе категоричен, че всичко е на нервна почва, но дори и хапчетата, които ми предписа, не помогнаха.

От проблема ме спаси една колежка, която ми препоръча Демир Бозан. Сподели опита си с билковата комбинация с мен и горещо ми препоръча чая. Тъй като просто нямах какво да губя, си поръчах една кутия. Само след седмица се чувствах много по-добре.

Стомахът ми се успокои, апетитът ми се върна, гаденето изчезна напълно, а нервното напрежение отшумя. Малко по-малко започнах да се храня отново нормално и възстанових теглото си. Демир Бозан много ми помогна – не само за проблемите със стомаха, но и за здравето ми като цяло.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Проблеми със стомаха на нервна почва. Хапчета за нервен стомах

 1. Милион пъти предпочитам билките и така действам, никаква химия, ако е възможно. Редувам билкови капсулки, харесвам Алората, с чайче Демир бозан и съм ок.

 2. От 4 месеца пия оригиналния Демир бозан и не мога да се позная – пълно спокойствие, никакви притеснения, идеално!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *