Лекарства за нервно напрежение, чай и билки. Симптоми

Кои са добрите лекарства за нервно напрежение. Чай при вътрешно нервно напрежение, билки. Симптоми. Хапчета и какво да правим?

В нервната система протичат два процеса – потискане и възбуждане. Нормално между тях има баланс. Когато е нужно, човек е бодър и енергичен, друг път е спокоен и сдържан. Здравата психика управлява емоциите и настроението.

При нарушаване на баланса или преобладава потискането (депресивност, апатия), или преобладава възбуждането (тревожност, изнервеност). И двата случая са последствия от стреса.

Кратка характеристика на стреса
Същност реакция на организма на неблагоприятни фактори
Стадии реакция на тревога, съпротивление и изтощение
Психически прояви нарушения на съня, изменения на настроението, неконтролируемо поведение, напълняване
Физически прояви трайно високо кръвно, висока глюкоза и диабет, инсулт, инфаркт

Лекарства за нервно напрежение

При перманентно нервно напрежение се назначават седативни – успокоителни лекарства. Показания за избора им представляват жизнени ситуации, които водят до устойчиво психо-емоционално напрежение. Лекарите ги назначават седативи при нарушения на съня и повишена тревожност.

От седативи се нуждаят и физически здрави хора, когато са прекалено напрегнати поради усилен труд, повишени физически натоварвания при спорт, туризъм и др.

Успокоителните препарати са главно от групите растителни, синтетични, витамини, хомеопатия. Повечето лекарства са с комбиниран състав.Нервно напрежение и Демир бозан 02

Нервно напрежение и Демир бозан 01

Признаци на стреса

Магне Б6

Представлява комбинация от витамин В6 и магнезий. Добавянето им се налага поради факта, че при хроничен стрес и неспокоен сън се изчерпват магнезиевите запаси.

Симптоми на магнезиев дефицит са нервност, променливо настроение, тревожност, безпокойство, умора и др. Получава се самоподхранваща се система – стресът изчерпва магнезия, а липсата на магнезий увеличава стреса.

Алора

Алора е качествено растително успокоително на основата на флавоноиди от пасифлора. Тя успокоява психиката при нервност и лош сън. Показания за избора й са тревожност, страх, възбуда. Заедно с това влияе физически на кръвното оросяване, успокоява болки и спазми.

Препаратът се произвежда на сироп и на таблетки. При емоционални проблеми се пие 3 пъти дневно, при нарушения на съня – само вечер.

Седатон

Седатон на сироп и таблетки е комбиниран препарат с растителна съставка (три билки) и минерална съставка (магнезий и В6). Заедно компонентите оказват силно успокояващ ефект при възбудена ЦНС. Намаляват признаците на безпокойство и подсилват съпротивителните сили на стреса. В6 намалява умората в мускулите.

Депревитал

Представлява комбиниран препарат с пет В-витамина, магнезий и две аминокиселини. Растителните компоненти са босилек и розмарин.

Производителят насочва Депревитал за подкрепа на ЦНС и вегетативния й отдел. Препаратът влияе и на хормонално ниво, където възникват провокациите към психиката. Подпомага производството на серотонин и допамин, както и работата на жлезите.

Леваксан

Този препарат се отличава от повечето растителни успокоителни по това, че е лекарствено средство, а не добавка. Състои се от лавандула под формата на масло, като извлекът е стандартизиран и патентован.

Леваксан® е създаден за лечението на временни епизоди на тревожност и преходно нервно напрежение. Предпочита се при неконтролируемо притесняване и лош сън.

Дормиплант

Дормиплант комбинира извлеци от валериана и маточина, които са точно дозирани. Затова препаратът е безрецептурно лекарство. Очаква се ефективността му да се прояви за 14 дни. Показан е при продължително безпокойство, нервни състояния и влошаване на съня поради тях.

Витанго

Лекарство от златен корен се афишира като антистрес продукт. Той облекчава проявите на стрес като потиснатост, умора и отпадане на силите. Препаратът е само за възрастни. Главоболие и чревни неразположения показват, че пациентът не го понася добре.

Нервно напрежение и Демир бозан 03

Нелекарствени решения против стреса

Анервина

Капките Анервина съчетават успокояващото въздействие на валерианата с три вида бромиди – натриев, амониев и калиев. Заедно те успокояват и приспиват, макар сънотворният ефект да е сравнително слаб. Препаратът е предназначен за раздразнителни и тревожни пациенти с нарушен сън, при преумора, невротичност поради менопауза и др.

 • Валериан за разбити нерви – коренът се използва за производство на безрецептурни лекарства (напр. Валериана и Валериана Макс на Софарма) и на добавки (напр. Валериана на Панацея). Продуктите попадат в групата на седативите и сънотворните. Те успокояват при възбуда и напрежение;
 • Витамин Б комплекс подава комбинация от В-витамини, които работят положително при нервно натоварване. Препоръчителни са в режим на недоспиване и стрес. Особено ценен е В6, който неутрализира истерични състояния и подобрява мисловните процеси;
 • Валидол при стрес и напрежение – това е 25-процентов разтвор на ментол в ментил изовалерат. Показва успокояващи свойства. Предпочита се за пациенти, които получават сърдечни реакции на стреса. Валидол разширява съдовете и подобрява снабдяването с кислород. Помага при кардиалгия и стенокардия, вегетативни дисфукции на сърцето, при психосоматично гадене и повръщане;
 • Шуслерови соли при страх и нерви – антистрес комбинацията е от номера 2, 5 и 7. Това са фосфорни соли, които се ползват за преодоляване на страх, тревожност, панически атаки и депресивни състояния. Подпомагат за балансиране на ЦНС;
 • Други витамини за тревожност. Типичните антистресови витамини са групата на Бе. Те се влагат в повечето комбинирани успокояващи добавки. Но истинският витамин за добро настроение е друг – витамин Д. Без него апатията и безсилието взимат връх. Повечето хора на планетата живеят с дефицит на витамин D, на което се дължи и „пандемията“ от невротичност и тревожни състояния.
Хомеопатия при нервно напрежение

Хомеопатите акцентират върху монопрепаратите за психиката. Те предпочитат да работят с Хепар сулфур, Хамомила, Валериана, Игнация и няколко други. Изборът е според преобладаващите симптоми – едни са по-добри при истерия, други при тъга и мъка, трети – при резки смени на настроенията, четвърти се изписват при плач и истеричен смях.

Например Хепар е предпочитан при униние и отчаяние, той стабилизира кръвното налягане и успокоява ЦНС. Хамомила е предпочитана при депресия и разсеяност.

Ликоподиум, дозировка

Lycopodium се назначава при нисък болеви праг, при сутрешен световъртеж, лошо самочувствие в средата на деня, безпричинна раздразнителност и пристъпи на страх. Препаратът подхожда за лечение на особеният, но често срещан стресов симптом – усещане за засядане (залък) в гърлото или гърдите. Помага при изнервеност поради болки и сърбежи.

Дозировката зависи от концентрацията. Например Ликоподиум 200 се назначава при сериозни диагнози, Ликоподиум 30 е за средна тежест патологии с ярко изразени симптоми, Ликоподиум 6 е за профилактика.

Други

Днешната медицина по-често ползва готови хомеопатични комбинации. Те са удобни за пациентите, защото се изписват от класически лекари.

Пример е сиропът Киетюд, който комбинира 6 хомеопатични монопрепарата за нервната система. Киетюд се назначава при раздразнително поведение, страх от предстоящи събития, лош сън, емоционален тремор, превъзбуда, нощни страхове.

Друг пример е Седатиф РС, който също съчетава 6 хомеопатични препарата. Таблетките се назначават при нервни състояния и дисбаланс на емоционалната сфера. Подходящи са при напрегнатост и лабилност.

Чай при нервно напрежение

Билките имат адекватен капацитет за успокояване и баланс на психиката. Повечето визирани дотук лекарства са на основата на лечебни растения.

Нервно напрежение и Демир бозан 04

Нелекарствени решения против стреса

Освен като екстракти, билките работят добре и натурално – на чай. За удобство са създадени готови комбинирани състави.

Пример за такова съчетание е Демир бозан. Той събира шест растения с ефект върху емоционалната сфера и физическите симптоми като високо кръвно, световъртеж, мускулна напрегнатост, неспокоен сън и др.

 • Демир бозан се предпочита при перманентна тревожност, страхова невроза, панически атаки и други сериозни прояви.
Билки за нервно напрежение
 • Маточина е традиционна билка при депресии, тонизира и енергизира, действа отпускащо;
 • Глухарче регулира ЦНС, релаксира при безпокойство и панически кризи;
 • Лайка се предпочита при стягане на тялото при тревожност, отпуска спазми;
 • Мента отпуска сърцето и намалява усещането за тревожност;
 • Салвия е адаптоген, подпомага преминаването през периоди на стрес;
 • Жълт кантарион е силно успокояващо, на базата му се правят лекарства – седативи. Ефективен при страхове и кошмари;
 • Лавандула повлиява вегетативната система, намалява физическите прояви на стреса;
 • Липа помага на раздразнителни хора да овладяват емоциите си, съвзема при изтощаване на нервната система;
 • Глог укрепва сърцето и го успокоява чисто физически, помага при прояви на нервна почва;
 • Пелин успокоява неврозни и депресивни хора, предпочита се при мускулни спазми.
Масаж при нервно напрежение

Антистресовият масаж отпуска психиката посредством мускулите, превежда клиента от състояние на тревожност към отпуснатост и пълен релакс. Подобрява кръвообращението и повлиява кръвното. Основният ефект се постига чрез стимулация на рецепторите и нервните окончания, които отговарят за настроението.

 • Йога е от най-ефективните средства за борба със стреса. Тя привежда в хармония работата на всички органи и системи, подобрява настроението и повишава трудоспособността. Практиките се борят с тревожност, нервозност и апатия и същевременно отвеждат физическото напрежение;
 • Акупресура. Точков масаж – главата, слепоочията, вратът са наситени с точки, чрез които се влияе на настроението. Акупресурата работи със стотици центрове по тялото, стимулира рецептори и нервни възли, отпуска мускулите, регулира кръвното;
 • Акупунктура. Къде? Чрез този китайски метод се възстановява правилният оборот на жизнена енергия, освобождават се енергийните центрове и блокираната в тях енергия. Ефикасно работи при психични нарушения. Към момента един сеанс струва средно 60 лв. Някои центрове за иглотерапия: Д-р Калчев в София (0876520530), Д-р Ракаджиева в Пловдив (Хъшовска 7), Vitalaiz в Бургас (0877 89 32 30), Китайски оздравителен център Варна (0889380601).

Симптоми и какво да правим?

Има над 10 вида тревожни разстройства – генерализирано, фобийно, паническо, социално, посттравматично, емоционално, обсесивно-компулсивно и т.н. Всички те имат няколко общи симптоми – страх, нарушения в съня, неспособност да се остане спокоен и неподвижен, безпокойство, втрисане, изпотяване, задух, сърцебиене, суха уста, гадене, напрегнати мускули и световъртеж.

Нервно напрежение в гърдите

Гръдната невроза напомня междуребрена невралгия, но няма органична причина.

Нервно напрежение и Демир бозан 05

Гръдната невроза плаши, защото създава усещане за близка смърт

Поражда се от дълго излагане на стрес. Различава се по повишения мускулен тонус, спазмирани мускули, скована стойка, болка при резки движения.

Нервно напрежение при бременност

Така нареченият пренатален стрес представлява психо-емоционално разстройство на майката, което се предава на плода. Бележи се от напрегнатост, неустойчивост, плачливост. Детето реагира с повишена двигателна активност. Едно от последствията са детските неврози, хиперактивност и психосоматични заболявания.

Нервно напрежение преди цикъл

За много жени менструацията е източник на стрес и емоционално напрежение. Възникват раздразнителност, умора, апатия, депресия, тъга, чувство за уязвимост. Някои страдат от болки в главата и гърдите.

 • Нервно напрежение и стрес – те са свързани и се индуцират взаимно. При непривични условия психиката преминава през четири етапа. В началото се подобряват вниманието, мобилизацията и устойчивостта. На втори етап резервите се изчерпват и се появяват изменения на психиката. Енергийните ресурси се изчерпват. Ако стресът продължи, на трето ниво възниква разстройство – това е когато ситуацията е непреодолима. Спада имунитетът. В последен етап възниква невроза, която изисква специализирано лечение;
 • Безсъние и нервно напрежение също са свързани и се индуцират. Напрежението разваля съня, а след непълноценен сън напрежението нараства. Всички комбинирани успокоителни работят и за нервите, и за съня;
 • Нервно напрежение в стомаха. Някои усещат стреса в стомаха като присвиване или болка. В началото това е соматично усещане, но на стресова основа се развиват реални органични заболявания на храносмилането като ГЕРБ, функционални изменения и др.;
 • Нервно напрежение в слънчевия сплит. Терминът е неврит (или плексит) на слънчевия сплит. Мястото е възел на вегетативната нервна система с концентрирани неврони. Оттам се регулират множество органи в коремната и гръдната кухини. Възникването на трайна напрегнатост „под лъжичката“ се отнася към функционалните разстройства на база стрес. По-често се проявява при жените;
 • Ако е сутрин, ако е постоянно? Сутрешните пристъпи на тревога възникват веднага след съня. Те са признак на нарушена работа на вегетативната нервна система. Представляват остър и внезапен отговор на нервната с-ма на външни събития, които не са проработени през нощта. При постоянно възникване на подобни кризи се диагностицира паническо разстройство.

Мнение: Чай ме спасява от нервното напрежение

panayot-stefanov-nervno-napregenie-01

Панайот Стефанов от Бургас

Работя в голяма компания и имам сериозен проблем с нервите. Често пъти ми се налага да работя по 16 вместо по 8 часа на ден. Боря стреса и умората с билковата комбинация Демир Бозан.

Заемам отговорен пост и имам много задължения, които трябва да изпълнявам. Често пъти и посред нощ съм отивал на работа, заради възникнал проблем. Подобно ненормирано работно време би изтощило всеки дори и мен. За да се поддържам в добра форма, е изключително важно и по тази причина си поръчах билковата комбинация Демир Бозан.

Чаят се оказа истинска панацея в моя случай. Имам здравословни проблеми, заради които стоя далеч от кафето. Благодарение на Демир Бозан обаче успявам да се справя с напрежението.

Държа по една кутия от чая дори в кабинета си. И най-дългият ми работен ден преминава спокойно и без стрес, когато пия от Демир Бозан. Чаят е истинска панацея за мен – спасява ме в толкова напрегнати моменти. Радвам се на успешна и ползотворна работа винаги щом пия от него.

Приятели и колеги първоначално се шегуваха с похвалите, които сипех за Демир Бозан. Тези от тях, които също имаха възможност да опитат от чая, също си поръчаха от него и са изключително доволни.

Панайот Стефанов от Бургас

Вижте и ТОВА: Какво да правим при проблеми със стомаха на нервна почва? Кои хапчета за нервен стомах вършат работа?

Enjoyed this post? Share it!

 

4 thoughts on “Лекарства за нервно напрежение, чай и билки. Симптоми

 1. Здравейте, мога ли да комбинирам Демир бозан с лекарства за сърце? Много имам нужда от тези билки защото съм нервна и тревожна..

 2. Имам опит с Демир бозан и ще опиша какво прави. Значи 1 час след като го изпия, усещам ободряване и прилив на добро настроение. Около 3-4 часа след това съм спокойна, ведра и приветлива.

 3. zdraveite az imam strahotno naprejenie v oblasta na o4ite i glavata ot kade moga da si zakypq tazi bilka DEMIR BOZAN i mojeli tq da mi pomogne da si varna samo4ustvieto i zdraveto blagodarq vi predvaritelno

  • Здравейте!

   За купуване на място на билковата комбинация Демир бозан можете да посетите сайта http://www.demirbozan.com. Там има адреси, карти и телефони за връзка.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *