Мнения за Дормиплант. Странични ефекти, цена

Какви мнения има за Дормиплант? Алора и Симпатил по-добри ли са? Инструкция за приложение. Странични ефекти и цена

Дормиплант е седативно лекарство на растителна основа. Назначава се при нервна възбудимост и безсъние. Използва качествата на две билки – валериана и маточина.

Фармакологични свойства
Компонент Фармакологично действие
Валериана катализира главният инхибиторен невротрансмисер в ЦНС – ГАМК (GABA), и пречи на обратния му захват (загуба) в тялото; регулира сърцето и подобрява коронарното кръвообращение
Маточина благотворно въздейства на ЦНС чрез витамини B1, B2, C и комплекс микроелементи, вкл. калий. Намалява честотата на сърд. съкращения, нормализира съдовия тонус

Мнения за Дормиплант

Дормиплант е растителен препарат, регистриран като лекарство. То се изписва от специалистите за лечение по същество. Мнения в БГ-мама и други форуми свидетелстват, че се използва за терапия на депресия, паническо разстройство, хронично безсъние и хронична тревожност.

Вземат го като първи медикамент, преди химически лекарства, а също и след антидепресанти за поддържане на постигнатото. Много са положителните мнения, но само отнесени към леки случаи.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Дормиплант и обезателно дайте и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Доволни ли сте от него? Какво бихте препоръчали? Пишете! Нека да бъдем полезни!

За какво помага Дормиплант?

Производителят указва лаконично: лечение на безпокойство и смущение на съня. Указва се срок от 14 дни, в които би следвало да се получи ефект или препаратът да се смени.

Дормиплант и Демир бозан 01

Дормиплант: така изглежда отвътре

  • При тревожност и безпокойство Дормиплант действа по два пътя – успокоява директно и чрез влияние върху сърцето и функционалните му показатели. Дозировката в този случай е стандартната 2 Х 2 таблетки. Курс на терапия 1.5 – 2 месеца;
  • За нерви и по-точно нервна възбудимост като причина за тревожност и безсъние се третират по схемата 2 Х 2 таблетки до отшумяване на вътрешната напрегнатост;
  • При безсъние Дормиплант се прилага само веднъж дневно преди лягането, като дозата е 2 таблетки. Изпиват се 30 мин. преди заспиване. Препаратът е показан при трудно заспиване.
Дозировка и прием. Инструкция

Дормиплант е полезен при хронични състояния и при остри стресови ситуации. Във втория случай се очаква чувствително подобрение на състоянието в течение на 1 – 2 часа от приема на препарата. Въпреки че няма конкретни изследвания на Дормиплант, комбинацията от валериана и маточина работи именно така. Тя дава бърз и конкретен ефект при около 80 – 90% от пациентите. Нататък с напредване на приема ефектът се увеличава 3 – 4 пъти.

Описаният ефект се очаква при препоръчаните в инструкцията дози от 4 Х 160 мг валериана и 4 Х 80 мг маточина. Ще отбележим, че Дормиплант е лекарствено средство. Това означава, че таблетките съдържат стандартизиран екстракт и предоставят еднакво въздействие от всяка доза.

Състав на таблетките. Действие на съставките

Дормиплант комбинира действието на две ефикасни седативни билки – валериана и маточина. В таблетката те са дозирани 2 : 1 (2 части валериана срещу 1 част маточина). Конкретното съдържание е 160 мг към 80 мг. Еднократната доза се определя на 320 мг към 160 мг, а дневната доза е 640 мг към 320 мг.

Валериана намалява възбудимостта на ЦНС, тонуса на гладката мускулатура и има приоритетно въздействие върху сърцето. Успокоявайки го, тя влияе на цялостното емоционално и психическо състояние. Има силен ефект при учестено сърцебиене и кардионеврози. Много ефективна е при нервно възбуждане, неврози и истории, при климактерични разстройства, главоболие, мигрена и безсъние.

Маточина проявява по-директен успокояващ ефект, като повлиява направо ЦНС. Работи меко и щадящо, има умерени спазмолитични свойства. Подобрява настроението, намалява нервозността. Влияе на главоболието и безсънието.

Дормиплант и Демир бозан 03

Името и производителят са същите, дизайнът и дори състава варират на различните пазари

Странични ефекти

Възможни са алергични реакции, нарушения от страна на храносмилателния тракт, например гадене, абдоминална болка.

При предозиране (приблизително 20 г Дормиплант) са възможни следните неопасни, но дискомфортни симптоми: умора, колики, тежест в гърдите, световъртеж, тремор на ръцете, разширение на зениците. Белезите изчезват 24 часа след спиране на препарата.

Противопоказания

Изключително безвреден продукт. Не се употребява само при алергичност към двете билки в състава му. Дормиплант не се ползва върху деца под 6-год. възраст от предпазливост.

Дормиплант и алкохол

Дормиплант усилва действието на алкохола. По същия начин работи и спрямо сънотворни и други потискащи ЦНС лекарства.

Ок ли е при бременност?

Не се прилага поради липсата на изследвания за безопасност.

Дава ли се на деца?

Не се прилага под 6 г. поради липсата на изследвания за безопасност.

Спиране на Дормиплант

Билките в Дормиплант не причиняват привикване и зависимост. Тяхното спиране не причинява на тялото дискомфорт и признаци на отмяната. Това значи, че Дормиплант се започва рязко и се спира рязко, според конкретната необходимост.

Цена и откъде да го купим?

Dormiplant 02

Дормиплант се произвежда от германската компания Dr. Willmar Schwabe, внася се в Бг и се продава в аптечната мрежа като лекарство (безрецептурно). Той е само в една концентрация 160 мг / 80 мг и само в една опаковка – кутия с 50 таблетки.

Цената в различните аптечни вериги варира от 17.09 лв – 17. 49 лв до  17.65 лв.

Заместители, аналози и съчетания

Точният аналог на Дормиплант би трябвало да съдържа валериана и маточина в количество 160 мг към 80 мг. Такива препарати няма.

Най-близък състав има безрецептурното лекарство Персен на Сандоз, който е с идентични показания – нервно напрежение и затруднено заспиване.

Персен има съществени различия. Първо, съдържа трети компонент – люта мента, която показва седативно и умерено спазмолитично действие. Второ, концентрациите в Персен са в пъти по-ниски от тези в Дормиплант. Валерианата в една таблетка е 35 мг спрямо 160 мг в Дормиплант, маточината е 17.5 мг срещу 80 мг в Дормиплант.

Някои хранителни добавки също подават валериана и маточина самостоятелно или в допълнение към други билки и витамини. Такива са комплексите на Еспара, Аро Лайф, Бодрост, Sanct Bernhard и др.

Дормиплант и Демир бозан 02

Най-близък по състав и действие е Персен

Дормиплант или Симпатил?

Симпатил изпълнява същите функции като Дормиплант, но го прави посредством други билки – калифорнийска ешхолция и глог. Освен това е добавен магнезий.

Съставът е различен, показанията – същите. Използва се при нервна възбуда и нарушения на съня, породени от „превъзбудено“ сърце. Изборът е индивидуален, според въздействието на препаратите върху конкретния пациент.

Чаят Демир бозан за траен ефект

Демир бозан се числи към разглеждания клас средства заради растителни си състав и целенасоченото си въздействие върху психиката и емоционалната сфера. Той се състои от 6 седативни и успокояващи билки, които лекуват по същество тревожни разстройства, нервност, истерия, фобии и др.

Демир бозан се комбинира успешно с разглежданите растителни лекарства. Той увеличава и удължава техния ефект. Приема се безопасно за продължителни периоди от време, докато лекарствата имат времеви ограничения.

Дормиплант или Алора?

Алора е растителен препарат, който като Дормиплант, Персен и Симпатил търси успокояване и леко седиране с помощта на билки. Тук активните съставки са извлечени от пасифлора. Препаратът има предимството на течната форма, освен традиционните таблетки.

Деанксит и Дормиплант

Деанксит е комбиниран антидепресант, който крайно предпазливо се съчетава с други седативи и въздействащи върху нервната с-ма средства. Решението задължително се взема от специалист. Обикновено не се предприемат подобни комбинации.

Дормиплант е растителна алтернатива на Деанксит. Предпочита се например при климактерични психически симптоми, за които е достатъчно ефикасен. В нашия пример Деанксит се изписва рядко и само при натрупване на климакс с хроничен стрес и депресия.

Вижте и ТОВА: Билки за високо кръвно на нервна почва. Кое лекарство е ок? Хапчета за тревожност и стрес. При нервно напрежение в слънчевия сплит.

Видео: Успокояващите качества на валерианата и под какви форми работи тя.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Мнения за Дормиплант. Странични ефекти, цена

  1. Пила съм Персен, Симпатил, Дормиплант и други хапчета заради мойто ужасно безсъние, които от нищо не минава. Сега намерих Демир бозан и съм обнадеждена.

  2. Предпочетох Демир бозан да го пия постоянно вместо хапчета за кратък период. За безсъние става на въпрос.

  3. Здравейте, пия Dormiplant от месец и съм доволна точно се зарадвах,че съм намерила продукт на билкова основа, но прочетох за страничните ефекти от две седмици се събуждам с гадене и абдоминални болки през деня и главно след хапване.Въпросът ми е трябва ли да го спра.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *