Мнения за Дормиплант. Странични ефекти, цена

Какви мнения има за Дормиплант? Алора и Симпатил по-добри ли са? Инструкция за приложение. Странични ефекти и цена

Дормиплант е седативно лекарство на растителна основа. Назначава се при нервна възбудимост и безсъние. Използва качествата на две билки – валериана и маточина.

Фармакологични свойства
Компонент Фармакологично действие
Валериана катализира главният инхибиторен невротрансмисер в ЦНС – ГАМК (GABA), и пречи на обратния му захват (загуба) в тялото; регулира сърцето и подобрява коронарното кръвообращение
Маточина благотворно въздейства на ЦНС чрез витамини B1, B2, C и комплекс микроелементи, вкл. калий. Намалява честотата на сърд. съкращения, нормализира съдовия тонус

Мнения за Дормиплант

Дормиплант е растителен препарат, регистриран като лекарство. То се изписва от специалистите за лечение по същество. Мнения в БГ-мама и други форуми свидетелстват, че се използва за терапия на депресия, паническо разстройство, хронично безсъние и хронична тревожност.

Вземат го като първи медикамент, преди химически лекарства, а също и след антидепресанти за поддържане на постигнатото. Много са положителните мнения, но само отнесени към леки случаи.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Дормиплант и обезателно дайте и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Доволни ли сте от него? Какво бихте препоръчали? Пишете! Нека да бъдем полезни!

За какво помага Дормиплант?

Производителят указва лаконично: лечение на безпокойство и смущение на съня. Указва се срок от 14 дни, в които би следвало да се получи ефект или препаратът да се смени.

Дормиплант и Демир бозан 01

Дормиплант: така изглежда отвътре

  • При тревожност и безпокойство Дормиплант действа по два пътя – успокоява директно и чрез влияние върху сърцето и функционалните му показатели. Дозировката в този случай е стандартната 2 Х 2 таблетки. Курс на терапия 1.5 – 2 месеца;
  • За нерви и по-точно нервна възбудимост като причина за тревожност и безсъние се третират по схемата 2 Х 2 таблетки до отшумяване на вътрешната напрегнатост;
  • При безсъние Дормиплант се прилага само веднъж дневно преди лягането, като дозата е 2 таблетки. Изпиват се 30 мин. преди заспиване. Препаратът е показан при трудно заспиване.
Дозировка и прием. Инструкция

Дормиплант е полезен при хронични състояния и при остри стресови ситуации. Във втория случай се очаква чувствително подобрение на състоянието в течение на 1 – 2 часа от приема на препарата. Въпреки че няма конкретни изследвания на Дормиплант, комбинацията от валериана и маточина работи именно така. Тя дава бърз и конкретен ефект при около 80 – 90% от пациентите. Нататък с напредване на приема ефектът се увеличава 3 – 4 пъти.

Описаният ефект се очаква при препоръчаните в инструкцията дози от 4 Х 160 мг валериана и 4 Х 80 мг маточина. Ще отбележим, че Дормиплант е лекарствено средство. Това означава, че таблетките съдържат стандартизиран екстракт и предоставят еднакво въздействие от всяка доза.

Състав на таблетките. Действие на съставките

Дормиплант комбинира действието на две ефикасни седативни билки – валериана и маточина. В таблетката те са дозирани 2 : 1 (2 части валериана срещу 1 част маточина). Конкретното съдържание е 160 мг към 80 мг. Еднократната доза се определя на 320 мг към 160 мг, а дневната доза е 640 мг към 320 мг.

Валериана намалява възбудимостта на ЦНС, тонуса на гладката мускулатура и има приоритетно въздействие върху сърцето. Успокоявайки го, тя влияе на цялостното емоционално и психическо състояние. Има силен ефект при учестено сърцебиене и кардионеврози. Много ефективна е при нервно възбуждане, неврози и истории, при климактерични разстройства, главоболие, мигрена и безсъние.

Маточина проявява по-директен успокояващ ефект, като повлиява направо ЦНС. Работи меко и щадящо, има умерени спазмолитични свойства. Подобрява настроението, намалява нервозността. Влияе на главоболието и безсънието.

Дормиплант и Демир бозан 03

Името и производителят са същите, дизайнът и дори състава варират на различните пазари

Странични ефекти

Възможни са алергични реакции, нарушения от страна на храносмилателния тракт, например гадене, абдоминална болка.

При предозиране (приблизително 20 г Дормиплант) са възможни следните неопасни, но дискомфортни симптоми: умора, колики, тежест в гърдите, световъртеж, тремор на ръцете, разширение на зениците. Белезите изчезват 24 часа след спиране на препарата.

Противопоказания

Изключително безвреден продукт. Не се употребява само при алергичност към двете билки в състава му. Дормиплант не се ползва върху деца под 6-год. възраст от предпазливост.

Дормиплант и алкохол

Дормиплант усилва действието на алкохола. По същия начин работи и спрямо сънотворни и други потискащи ЦНС лекарства.

Ок ли е при бременност?

Не се прилага поради липсата на изследвания за безопасност.

Дава ли се на деца?

Не се прилага под 6 г. поради липсата на изследвания за безопасност.

Спиране на Дормиплант

Билките в Дормиплант не причиняват привикване и зависимост. Тяхното спиране не причинява на тялото дискомфорт и признаци на отмяната. Това значи, че Дормиплант се започва рязко и се спира рязко, според конкретната необходимост.

Цена и откъде да го купим?

Dormiplant 02

Дормиплант се произвежда от германската компания Dr. Willmar Schwabe, внася се в Бг и се продава в аптечната мрежа като лекарство (безрецептурно). Той е само в една концентрация 160 мг / 80 мг и само в една опаковка – кутия с 50 таблетки.

Цената в различните аптечни вериги варира от 17.09 лв – 17. 49 лв до  17.65 лв.

Заместители, аналози и съчетания

Точният аналог на Дормиплант би трябвало да съдържа валериана и маточина в количество 160 мг към 80 мг. Такива препарати няма.

Най-близък състав има безрецептурното лекарство Персен на Сандоз, който е с идентични показания – нервно напрежение и затруднено заспиване.

Персен има съществени различия. Първо, съдържа трети компонент – люта мента, която показва седативно и умерено спазмолитично действие. Второ, концентрациите в Персен са в пъти по-ниски от тези в Дормиплант. Валерианата в една таблетка е 35 мг спрямо 160 мг в Дормиплант, маточината е 17.5 мг срещу 80 мг в Дормиплант.

Някои хранителни добавки също подават валериана и маточина самостоятелно или в допълнение към други билки и витамини. Такива са комплексите на Еспара, Аро Лайф, Бодрост, Sanct Bernhard и др.

Дормиплант и Демир бозан 02

Най-близък по състав и действие е Персен

Дормиплант или Симпатил?

Симпатил изпълнява същите функции като Дормиплант, но го прави посредством други билки – калифорнийска ешхолция и глог. Освен това е добавен магнезий.

Съставът е различен, показанията – същите. Използва се при нервна възбуда и нарушения на съня, породени от „превъзбудено“ сърце. Изборът е индивидуален, според въздействието на препаратите върху конкретния пациент.

Чаят Демир бозан за траен ефект

Демир бозан се числи към разглеждания клас средства заради растителни си състав и целенасоченото си въздействие върху психиката и емоционалната сфера. Той се състои от 6 седативни и успокояващи билки, които лекуват по същество тревожни разстройства, нервност, истерия, фобии и др.

Демир бозан се комбинира успешно с разглежданите растителни лекарства. Той увеличава и удължава техния ефект. Приема се безопасно за продължителни периоди от време, докато лекарствата имат времеви ограничения.

Дормиплант или Алора?

Алора е растителен препарат, който като Дормиплант, Персен и Симпатил търси успокояване и леко седиране с помощта на билки. Тук активните съставки са извлечени от пасифлора. Препаратът има предимството на течната форма, освен традиционните таблетки.

Деанксит и Дормиплант

Деанксит е комбиниран антидепресант, който крайно предпазливо се съчетава с други седативи и въздействащи върху нервната с-ма средства. Решението задължително се взема от специалист. Обикновено не се предприемат подобни комбинации.

Дормиплант е растителна алтернатива на Деанксит. Предпочита се например при климактерични психически симптоми, за които е достатъчно ефикасен. В нашия пример Деанксит се изписва рядко и само при натрупване на климакс с хроничен стрес и депресия.

Вижте и ТОВА: Билки за високо кръвно на нервна почва. Кое лекарство е ок? Хапчета за тревожност и стрес. При нервно напрежение в слънчевия сплит.

Видео: Успокояващите качества на валерианата и под какви форми работи тя.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Мнения за Дормиплант. Странични ефекти, цена

  1. Предпочетох Демир бозан да го пия постоянно вместо хапчета за кратък период. За безсъние става на въпрос.

  2. Здравейте, пия Dormiplant от месец и съм доволна точно се зарадвах,че съм намерила продукт на билкова основа, но прочетох за страничните ефекти от две седмици се събуждам с гадене и абдоминални болки през деня и главно след хапване.Въпросът ми е трябва ли да го спра.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *