Мнения за Ендотелон. Заместители лекарства за разширени вени

Какви са вашите мнения за Ендотелон 150, 60 таблетки и други лекарства за разширени вени. Цена и странични действия. Заместители: Детралекс крем, Флебодия и др.

Ендотелон е венотоник, с ключово значение за премахване на тежест, подуване и схващания при венозна и лимфна недостатъчност.

Endotelon Mnenia 01

Хроничните венозни нарушения са разпространено страдание. Те се развиват при около 20% от мъжете и над 40% от жените на възраст над 30 г.

Лечението на неусложнена варикоза включва (таблица).

Лечебни практики при варикоза
Насоченост на терапията Цел
отстраняване на симптоматиката потискане на болка, отоци, спазми
протичане на кръвта подобряване на работата на капиляри, вени и венозните клапи
възстановяване на увредени съдови стени повишаване на еластичността и здравината
съдова мускулатура подобряване на повишаване на тонуса, осигуряващ движение на кръвта
други подобряване на качествата на кръвта (разреждане) и на лимфната с-ма

Мнения за Ендотелон от БГ Мама и др.

Ендотелон е съществувал на крем за мазане на отекли зони. Преди около 15 години тази форма е спряна и остават само таблетки. Тогава във форумите интензивно се търси крема, който е харесван и хвален много.

За таблетките няма толкова суперлативи. В БГ-мама казват, че са ефективни докато се пият. Една потребителка пише, че отокът й се е възстановил 2 дни след приключване на лекарството. Тя е пила Ендотелон на два пъти по 20 и по 30 дни.

В друга тема на БГ-мама косвено се критикува цената. Там пишат, че Ендотелон е добър за укрепване на кр. съдове, но трябва да се пие поне 1 месец, поради което излиза скъпо.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Ендотелон 150 (60 таблетки), оставете и своя отзив или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Колко време се пие Ендотелон?

Производителят отбелязва конкретна схема на терапия с Ендотелон при основното показание – венозна и лимфна недостатъчност. Той предвижда прием на таблетки по 20 дни месечно в продължение на 3 месеца. Възможно е удължаване, но само по лекарска преценка.

Следователно Ендотелон се пие на няколко поредни курса по 20 дни прием + 10 дни почивка. Очакването е за този срок да се овладеят и евентуално да изчезнат безпокоящите симптоми.

За какво се пие Ендотелон

Като венотоник, Ендотелон цели подкрепа на венозния тонус. Насочен е конкретно към капилярите и вените. Повишава тяхната еластичност, устойчивост и здравина. Подобряването на симптомите е следствие от описаното въздействие.

Ендотелон при хемороиди

Хемороидите не са изрично споменати сред показанията Ендотелон. Но без съмнение венотониците са сред основните средства при тази патология.

При хемороиди се подбират безопасни препарати като тези с процианидолови олигомери. Те имат натурален произход (извличат се от гроздови семки, боровинки и др.).

Освен обичайното въздействие, Ендотелон предоставя и следните ползи:

 • намалява проницаемостта на капилярите,
 • подобрява микроциркулацията в околосъдовите тъкани,
 • редуцира подпухването и възпалението,
 • предпазва от тромбообразуване,
 • обезболява локално.
Ендотелон при разширени вени

Варикоза е базово показание за избора на Ендотелон. Полимерните флавоноиди въздействат върху съдовата мрежа нежно и безопасно. Те редуцират симптоматиката, повлияват патологичния процес и оказват антиоксидантна защита. Намаляват риска от сърдечно-съд. усложнения. Демонстрират възстановяващи свойства.

При лимфна недостатъчност

Също основно показание за избора на процианидолови олигомери. Венотоникът въздейства върху лимфните съдове по същия начин, както и върху кръвоносните. Стяга ги, повишава еластичността и ги тонизира.

При подуване на краката (оток), тежест

Ендотелон редуцира белезите на неправилно оттичане на кръв и лимфа като подуване в резултат от застойни явления. Той ефикасно премахва последствията, които се възприемат като умора, тежест, синдром на „непочиващи“ крака.

При болки в краката

Ендотелон няма пряк обезболяващ ефект. Работи индиректно – чрез подобряване на общото състояние на съдовата мрежа и редуциране на възникналите патологични признаци.

Endotelon Mnenia 04

Прием и дозировка

Обичайната дневна доза процианидолови олигомери е установена в диапазона 100 – 200 мг. Ниската дозировка има профилактичен ефект, високата оказва лечебно въздействие.

Ендотелон предоставя 150 мг. Производителят препоръчва двукратен прием през 12 часа или общо 300 мг за деня.

Цена и откъде се купува изгодно?

Ендотелон е регистриран като лекарствено средство, за което не трябва рецепта. Закупува се от аптечната мрежа.

Произвежда се в единствена дозировка от 150 мг и в две опаковки – по 20 таблетки и по 60 таблетки. Цената на малката опаковка достига до 23.90 лв, на голямата – до 69.37 лв. Най-изгодна цена намираме в Гален – съответно 19.11 лв и 54.66 лв.

Странични действия от Ендотелон

Главоболие, алергични и стомашни прояви са описаните застрашаващи явления при лечение с Ендотелон. Всички те се появяват в редки и крайно редки случаи.

Възможни реакции на свръхчувствителност са уртикария, обриви, екземи. Те са обратими и изчезват с прекратяване на приема. С честота от един пациент на 10 хиляди се регистрират алергични подувания и задушаване.

Възможните стомашни нарушения са болка, диарично изхождане, гадене.

Състав на Ендотелон 150 (60 таблетки)

Активната съставка на Ендотелон е олигомери проантоцианиди (OPCs) – вещества от природен произход. Те са флавоноиди с антиоксидантен ефект. Прилагат се при всякакви венозни изменения.

Таблетките са от стомашно-резистентен тип. Те са устойчиви на киселинния стомашен сок и освобождават лечебното вещество в червата.

Заместители на Ендотелон

Ендотелон е венотоник. Негов аналог са препаратите със същата активна съставка – протоантоцианиди.

Софарма произвежда Антоцидин Плюс, който подава 240 мг проантоцианидин. Добавката на Борола Ентан има същото количество проантоцианидин + гинко билоба. „Гроздови семки“ на ZeinPharma® е с тежест от 192 мг  олигомерни проантоцианидини от гроздов екстракт.

OPC Complex на Sanct Bernhard е комбиниран аналог с 248 мг проантоцианидини, допълнени с полифеноли, биофлавоноиди и вит. С.

Някои добавки също съдържат проантоцианидини, но в малък процент. Например Cranberry Extrakt подава 10% проантоцианидини, затова се дава за уринарния тракт, а не при венозни неблагополучия.

Флебодия или Ендотелон?

Endotelon Mnenia 03 Flebodia

Флебодия е представител на венотониците – златен стандарт в лечението на венозни патологии. Тя подава диосмин, венотоник с най-висок рейтинг в групата. Флеболозите предпочитат диосмин в комбинация с хесперидин (както е в Детралекс). Но визираните препарати имат по-широк спектър от негативи, което е причина да се подбере венотоник с друга активна съставка.

Чай Демир бозан за усилване на ефекта
Endotelon Mnenia 06 Демир бозан

Демир бозан е чай, комбинация от билки, която пречиства кръвта.

Билковият състав Демир бозан подпомага лечението на венозни нарушения. Той предоставя ползи в аспект, който не се покрива добре от венотониците – състав и физически качества на кръвта. Чаят Демир бозан пречиства кръвта и улеснява нейното протичане през съдовата мрежа.

Демир бозан има и пряко лечебно действие върху състоянието на съдовете. Оздравява стените им, пречиства ги от плаки, увеличава тонуса и еластичността. Има противовъзпалителен ефект и редуцира отичане на тъкани.

В допълнение Демир бозан въздейства върху провокаторите на разширените вени, ключовите от които са високо кръвно и напълняване. Предпазва от настъпването на усложнения.

Ендотелон или Детралекс?

Endotelon Mnenia 02 Detralex

Детралекс като комбинация от ефикасни венотонични средства е предпочитан медикамент. И двата препарата са регистрирани като лекарствени с-ва. Детралекс превъзхожда и по цена. Опаковка за 45 дни достига по цена до 58 лв.

Други заместители

Заместители на Ендотелон са всички венотоници. Те се класифицират на групи според лечебното  вещество. Някои са регистрирани като лекарства, а други са хранителна добавка.

 • На основата на диосмин: Флебодия, Диокет, Диосмин (много продукти под това име) и др.
 • На основата на диосмин и хесперидин: Детралекс, Диосвейн, Диосмин (тук е с комбиниран състав), Хесперидин (също комбиниран състав), Магналабс Фристик и др.
 • На основата на троксерутин: Троксевазин, Венорутон, Троксерутин, Троксемед;
 • На основата на пентоксифилин: Трентал, Пентилин, Агапурин, Пентоксифилин;
 • На основата на лечебни растения: Конски кестен от различни производители, комбинирани кремове с арника, черен оман и др.

Вижте и ТОВА: Коя е най-добрата билка за хемороиди. Снимки и рецепти. Успокояващи бабини лекове и лекарства.

Видео: Детралекс за хемороиди.

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Мнения за Ендотелон. Заместители лекарства за разширени вени

 1. Пила съм Ендотелон. Не е лошо, но нищо особено.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *