Цинаризин. Какво лекува и колко време се пие? Мнения

Какви мнения има за Цинаризин? Какво лекува и колко време се пие. Бетасерк и Дименхидринат по-добри ли са за памет?

Цинаризин се изписва при виене на свят, замайване, гадене, шум в ушите – симптоми, произтичащи от вестибуларния апарат. Лекарството потиска възбудимостта и спазмирането на органа, подобрява неговото оросяване.

Цинаризин е името на лечебния агент. Оригиналното име се ползва като търговско от няколко фармацевтични компании (таблица).

Лекарства с цинаризин
Наименование/ производител лекарствена форма
На Инбиотех таблетки 25 мг
На Софарма таблетки 25 мг
На Антибиотик (ABR, АБР) таблетки 25 мг
На Биомеда таблетки 25 мг
На Фарма Дупница таблетки 25 мг

Мнения за Цинаризин

Цинаризин отпуска стените на съдовете, през които протича кръвта. Взимат го при разни симптоми като замайване и неустойчива походка, шумене в главата, а също и при пътуване против прилошаване.

При задълбочени състояния специалистите предпочитат комбинираните лекарства, в които цинаризин е допълнен с дименхидринат. Тези медикаменти (Арлеверт, Вертигикс и др.) получават по-добри отзиви и от пациентите.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Цинаризин и оставете и вие отзива си ТУК, в нашия форум с коментари! Колко време го пихте? Какво лекувахте с него? Доволни ли сте?

Какво лекува Цинаризин?

Цинаризин подобрява зареждането на мозъка с кислород. Той е от ноотропите, които намаляват калциевите йони, навлизащи в клетките.

Прякото следствие от това е разширяване на просвета на мозъчните съдове и активизиране на кръвния поток през тях. Така важните тъкани в главата – мозък, ухо, вестибуларен апарат получават повече кислород, което им оказва лечебно въздействие.

Демир бозан за вестибуларен апарат 02

Цинаризин от различни производители

Практическа полза от описания процес се вижда при инсулти, травми, атеросклероза, тромбози, Мениер и други патологии, свързани с нарушено кръвоснабдяване.

Колко време се пие Цинаризин и как?

Еднократната дозировка е в рамките на 25 – 75 мг, като зависи от решавания проблем. При недостатъчно мозъчно кръвообращение се взима 3 Х 25, при недостатъчно периферно кръвообращение – 3 Х 50 – 75 мг, при вестибуларни нарушения – 3 Х 25 мг. Максимумът за ден е 9 таблетки или 225 мг.

Курсът на лечение продължава от 3 – 4 седмици до няколко месеца, конкретно се решава от специалист.

Цинаризин за памет

Лекарството увеличава кислородното захранване на мозъка, като пряко следствие от това е подобряване на функционалността на органа. Конкретно това се отразява върху мисленето, паметта, познавателните способности.

За шум в ушите

Разширяването на съдовете се отразява благотворно върху симптома шум в главата, който е свързан с вестибуларния апарат, вътрешното ухо и тяхното функциониране. Препаратът разрежда кръвта и улеснява протичането й през визираните тъкани.

За вестибуларен апарат

Лекарството подобрява оросяването на вътрешното ухо и потиска прекалената чувствителност на вестибуларния апарат. Това се отразява върху координацията и равновесието, премахва негативна симптоматика като залитане, замайване, неустойчива походка и др.

Мнение: Моят опит с Цинаризин и билки
mila-todorova-cynarizine--01

Мила Тодорова от Варна

От години чувам паразитно бучене в ушите. На моменти се усилва, на моменти изчезва. Ходила съм на няколко вида специалисти, пила съм Сермион, Кавинтон, Гинко билоба. Лекарите твърдят, че имам лоша проходимост на кръвоносните съдове в главата заради атеросклеротични изменения. Добре, но шумът си стои и ме изнервя.

Преди месец сменихме лечебната схема. Сега съм на Цинаризин 25 мг и билково лечение с Демир бозан. Първият ефект е обнадеждаващ – нивото на шумене осезаемо спадна. Не смея да пипам дозата на цинаризина, но билките качих на 4 приема. Просто нямам търпение да видя чаканият ефект – тишина! Този път съм в правилната посока.

Мила Тодорова от Варна

Цинаризин или Бетасерк?

Бетахистин (Бетасерк) е по-добрият препарат за лечение на вестибуларни нарушения, световъртеж по разни причини (дори от остеохондроза), и шум в ушите. Той е първи избор за тези заболявания.

Някои специалисти изписват Бетасерк в комбинация с цинаризин, други считат това за погрешен подход. Често Цинаризин се взема за заместител при противопоказания за бетахистин. Той е предпочитан от пациенти с ограничен бюджет, защото е няколко пъти по-евтин от Бетасерк.

Цинаризин и Дименхидринат

Самостоятелен цинаризин се ползва по-рядко от комбинацията му с дименхидринат. Фиксирани съчетания (в една таблетка) са Арлеверт, Азалонум и Вертигикс. Двата компонента дават еднакъв резултат по различни механизми. Това позволява съчетаването им, без да се увеличава дозата. В комбинация те са ефикасни не само за споменатите дотук болести, но още и при прилошаване поради пътуване, издигане във височина, вестибуларно разстройство на море.

Флунаризин, мнения

Флунаризин е заместител на Цинаризин. Двете лекарства са от една група и работят еднакво, макар и с различни активни агенти. И Флунаризин, и Цинаризин блокират постъпването на калциеви йони в съдовите клетки, което води до отпускането на тъканите, приток на кръв и по-добро кислородно зареждане.

Цинаризин или Кавинтон?

Кавинтон е най-известното наименование на винпоцетин. Винпоцетин работи като цинаризин с известни вариации в детайлите.

Демир бозан за вестибуларен апарат 01

Адекватна билкова терапия от Природата

Цинаризин разширява съдовете, а винпоцетин може и да ги свие, ако това е необходимо.

И двете лекарства разреждат кръвта, и двете потискат излишната възбудимост на вестибуларния апарат, осигуряват нормална координация и адекватно равновесие.

В допълнение Кавинтон стимулира метаболизма и енергията, повишава устойчивостта на нервните тъкани към кислородно гладуване.

Вестибо и Цинаризин

Вестибо е едно от многото лекарства с бетахистин – аналог на Бетасерк. Други търговски имена на бетахистин са Бетастад, Вертимед, Акувер. Както посочихме, някои специалисти комбинират бетахистин с цинаризин при проблеми с мозъчното кръвообращение. Но тази лечебна схема има и противници.

Демир бозан за траен ефект

При шум в главата, вестибуларни нарушения, нестабилна походка, течност в средното ухо (Мениер), недостатъчно кръвоснабдяване на тъканите в главата (вкл. мозъка) значителна подкрепа дава билковата комбинация Демир бозан. В някои случаи с чая се провежда и самостоятелно лечение, в други той се добавя към конвенционалните методи за постигането на траен и стабилен ефект.

Билките Демир бозан адекватно отговарят на комплексна симптоматика. Те противодействат на  прояви на възпаление, болки, сгъстена кръв, плаки в съдовете, висок холестерол и др. елементи, които се отразяват върху основното заболяване или са част от неговите причини.

Пациенти споделят, че 3 чаши чай дневно ускоряват лечението на сериозни патологии във вътрешното ухо и вестибуларния апарат.

Видео: Звукови честоти за лечение на шумове в главата.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Цинаризин. Какво лекува и колко време се пие? Мнения

  1. Не мога да похваля цинаризин, крайно слаб ефект, Бетасерк е по-добър ако имаш парички.

  2. И аз съм облекчен от Демир бозан, не знам как точно работи, но работи и го усещам. Главата ми се проясни!!!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *