Лекарства за паник атаки | 10 идеи за най-добрите

Кои са най-добрите лекарства за паник атаки, билкови хапчета и рецепти

Паническо разстройство се лекува с медикаменти, растителни противотревожни средства и немедикаментозни способи. Целта на терапията е да се прекъсне острия пристъп на страх, да се намали възбудимостта на вегетативната и ЦНС, да се подобри сънят, да се нормализира емоционалността, да се поддържа висока умствена и физическа работоспособност.

Основни медикаменти при ПР
Вид Особеност
Транквиланти на кратки курсове до 2 седмици
Антидепресанти продължителни курсове 3 – 6 месеца + 6 месеца поддържане
Атипични невролептици в неголеми дози
Нормомитици само при афективни колебания със сривове на настроението
Ноотропи няколко пъти годишно на курсове

Лекарства за паник атаки

Лекарствената терапия не е единствен способ за лечение на панически атаки. Мнозина специалисти разглеждат медикаментите като допълнение на психотерапията. Те се назначават за овладяване на физическите (соматични) прояви на психическото отклонение, например сърцебиене, задух, стягане в гърдите.

По конкретното заболяване се изписват препарати от таблицата. Те повлияват възбудимостта на вегетативната и ЦНС. Това веднага подобрява емоционалността, съня, стресоустойчивостта и издръжливостта.

Антидепресанти: Деанксит, Ремирта, Есобел, Бифлокс

Антидепресантите блокират разпадането на вещества, които влияят на настроението и подобряват използването им от мозъка. Това регулира настроението и намалява нивото на депресия. Мозъкът започва по-добре да контролира емоциите си.

Антидепресантите не работят през времето на пристъпа, но помагат той да се предотврати. Предпочитат се, когато при пациента има изразена тревога и депресия. Най-добрите средства са сертралин (Сертран, Золофт, Асентра, Сеталофт), пароксетин (Пароксат, Парикс, Сероксат), есциталопрам (Есобел, Есципрам, Есцитил, Есциталон и др.). Те пречат на загубата на серотонин (обратното му прихващане).Панически атаки Демир бозан 01
За сваляне на пристъп се ползва имипрамин, трицикличен антидепресант с постепенно повишаваща се дозировка.

Флуоксетин (Бифлокс) не е оптимален за панически атаки, макар и антидепресант. Миртазапин (Ремирта) е по-добра при депресии. Деанксит – при потиснато настроение. При всички случаи антидепресантите с отношение към серотонина в първите 7 – 10 дни усилват тревогата.

Лечение на паник атаки без антидепресанти

Антидепресантите са само един вариант, при това не първи в избора на медикамент.

На първо място се поставят транквилантите от типа на феназепам, диазепам, грандаксин. Те влияят на предаването на нервните импулси, усилват действието на ГАМК в мозъка, което намалява активността на НС. В резултат човек се отпуска и тревогата намалява. При атака на паника транквилантите бързо премахват страх, тахикардия, задух, изпотяване, втрисане и световъртеж. Заради страничните им ефекти и бързото привикване не трябва да се използват повече от 2 седмици.

Струва си да отбележим още невролептиците (рисперидон, оланзапин, кветиапин). Използват се в неголеми дози и лекуват невротични разстройства. Предпочитат се, когато паническите пристъпи са се появили на фона на друго заболяване.

Ноотропите ускоряват предаването на нервни импулси. Обменните процеси се нормализират, подобрява се кръвообращението в мозъка. Това подобрява работата на органите и системите. Използват се на кратки курсове по няколко пъти в течение на година.

Панически атаки Демир бозан 02

Стрезам
 • Предназначение: за потискане на тревожност чрез редуциране на емоционални и физически реакции;
 • Състав: анксиолитик (етафоксин);
 • Дозиране: 2 – 3 Х 1 или 2 Х 2, максимум 4 капсули, зависи от тежестта на изменението.
Валидол при паник атаки

Кардиологичен препарат. Няма официално приложение при паник атаки, но съдейства при прояви в сърдечната област.

 • Въздействие: седатив с бързо действие, успокоява до 10  минути. Има бърз ефект от еднократен прием. Успокоява сърцето, което чисто физически успокоява психиката. Валидол премахва страх и чувствителността към медиаторите на страха.
 • Състав: ментил валерат;
 • Дозировка: 4 Х 1, еднократно 2 таблетки.
Неуролакс
 • Предназначение: срещу страх и напрегнатост по разни причини, вкл. преди изследвания и мед. манипулации. Седира, прекъсва повръщане, алергични реакции. Изписва се при тревожност поради физическо безпокойство, напр. сърбежи.
 • Съдържание: хидроксизин; потиска активността на ензим, който индиректно влияе върху предаването на възбуждане в нервната с-ма;
 • Дозировка: приема се от пациенти с тегло над 40 кг по максимум 100 мг дневно, независимо от показанието. За старческа възраст – наполовина. За детска над 6 г. – 2 мг/кг.
Атаракс

Точен аналог на Неуролакс.

Глицин
 • Статут: добавка, нелекарствен препарат;
 • Показания: естествена аминокис., която сред множеството си ефекти има и такъв – подобряване на познавателните способности, състоянието на съня, психиката и емоциите;
 • Дозировка: 1 капсула 600 мг.
Седатиф ПС
 • Показания: за лечение на нервни и емоционално дебалансирани състояния с изяви като напрегнатост, лабилност, раздразнителност, нарушен сън. Подпомага при стрес
 • Съдържание: смес от хомеопатичните препарати акониум, беладона, календула, хелидониум, абрес, вибурнум.
 • Дозировка: 3 Х 2.

Билкови хапчета за паник атаки

Растителните средства представляват подчертан интерес при психически разстройства. Те съчетават висока степен на безопасност и липсата на пристрастяване с високо качество на ефекта и постигането на реални резултати.

Повечето пациенти искат да се лекуват с натурални препарати, доколкото е възможно, защото лекарствата за психика са плашещи и безпокоят със страничните си ефекти.Панически атаки Демир бозан 03

Групата на растителните средства включва разни екстракти – хомеопатия, капки на Бах, на таблетки, сиропи и др. Някои от тях имат общо въздействие върху ЦНС, а други са конкретно за овладяване на паника (напр. капките на Бах за паническо разстройство).

Още по темата ТУК: Народно лечение на паник атаки. Билки: Мента, глог и валериан, чай Демир бозан, Ансиодеп. Какво да пием?

Алора
 • Предназначение: успокоителен сироп и таблетки за противодействие на тревожни нарушения и негативни ефекти върху съня.;
 • Състав: 100% пасифлора;
 • Доза: 5 – 10 мл сироп, за деца над 3 г – 2.5 мл; 3 Х 1 таблетка (300 мг).

 

Чай Демир бозан за траен ефект

Комбинирани са 6 билки за нервите и психическата сфера. Лекуват на психическо ниво и обработват физическата симптоматика. Най-силно и мощно въздействие оказва при паническо разстройство. Продължителното приемане предотвратява възникването на нови кризисни епизоди.

 • Предназначение: за лечение и предпазване на психическата сфера. В комбинация с лекарства подсигурява по-бързото им въздействие и установяването на стабилен ефект.
 • Състав: великденче, глог, спирея, цар. свила, котешка стъпка, хвощ – натурална суровина, минимална обработка;
 • Доза: 3 Х 1 чаша, приготвен като чай.
Персен
 • Предназначение: симптоматично лечение на нервност, вътрешно напрежение с ефект върху съня;
 • Състав: извлеци на валериана, маточина и лютива мента;
 • Доза: 3 Х 3 – 4 таблетки при нервност, 1 Х 3 – 4 таблетки за сън (до 1 час по-рано). Максимум 16 таблетки за деня.
Релаксофитол
 • Предназначение: подкрепа за ЦНС и психична функция.
 • Съставки: магнезий 130 мг, маточина, хидроксицинамова  и розмаринова к-ни, L-триптофан, B6;
 • Доза: 1 капсула по обед и 1 – вечер.
Лотосоник
 • Предназначение: противостои на тревожност, подпомага тялото в условия на стрес, против разстройване на съня, преумора;
 • Състав: корен дискорея, семе лотос, семе туя, китайска фурма, бяла черница, еритрина, око на дракон и помощни вещества;
 • Доза: до 2 броя (2 Х 1), за сън – двете наведнъж 1 час пред лягането; курс 30 дни.
Депревитал
 • Предназначение: за ЦНС, вегетативна и хормонална с-ма. Поддържа здравословни нива на допамин и серотонин за добро настроение. Оздравява хормонообразуващите жлези. Намалява умора и слабост.
 • Състав: магнезий 175 мг, Л-тирозин 90 мг, Л-триптофан 75 мг, босилек и розмарин Х 60 мг, витамини В5 (6 мг), В3 (5 мг), В6 (4 мг), В12, фолиева к-на;
 • Доза: 1 – 2 Х 1 капсула;

Вижте и ТОВА: Как се лекуват нерви? Какво лекува дилянката? Симптоми на разбити нерви. Бабини рецепти.

Видео: Немедикаментозни похвати срещу паник атаки.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Лекарства за паник атаки | 10 идеи за най-добрите

 1. Аз се принудих да потърся народно лечение, за да имам наистина сериозен резултат. Но по време на пиенето на Демир бозан не съм спирала нито хапчетата, нито ходенето при терапевта. Той първоначално беше малко против всякакви билки и традиционни лечения, но постепенно дойде на моето мнение. Той си промени възгледите за народната медицина, когато видя, че при мен билките дават ефект. А това се случи още в края на първия месец от началото на редовния ми прием на чая.

 2. Как да действаме срещу периодични панически атаки? Лечение с билки е единият от вариантите, който за мен е най-добрият. Като бърз ход за кратко въздействие, това си е класическото хапче от валериан, мента и глог. То ме успокоява без забавяне. Но после пак паник атаките се връщат, разбира се. За трайно решение се ползва комбинацията Демир бозан, ако не попаднете на някой фалшификат. Оригиналната рецепта се прави у нас от „Фарма витал“ и струва 43 лева. Разбира се, можете да пиете и нещо по-евтино, но от него рискувате паник атаките да зачестят. Вие си знаете. Като други средства за лечение, което може да мине за билково и народно, бих споменал капките на Бах. Действат много хубаво. Чаят от лайка е също добър и също временно средство. Мента и маточина са супер. Настойка от риган. Мед от време на време. Дяволската уста, това е билка, която също я наричат страшниче. Опитайте всичко това и скоро ще разберете кое е вашето народно средство, кое ще ви доведе до пълно излекуване. Защото то е напълно възможно!

 3. Има ли реални случаи на паническо разстройство, излекувани с лекарства? Мисля, че не, защото хапчетата по принцип не се правят така, че да дадат краен и окончателен резултат. Те все пак са стока, която трябва да се продава периодично. Ако всички хора се излекуват, кой ще им купува хаповете? Така че те действат само върху симптомите, а не върху причините. Когато ги спреш, всичко почва отначало, целият ужас! Има обаче хора, които са се излекували сами, спонтанно, като са намерили причината и са я отстранили. Това обикновено се случва с медитация. Много добър вариант е така наречената „ретроспекция“ от Рудолф Щайнер и също така „работа с биографията“. Поинтересувайте се! Много помагат! Това са форми на медитация, чрез които добиваш контрол върху живота и съдбата си. Разбираш смисъла на цялата история, на биографията си. Така се преодоляват паник атаките в продължителен аспект. Действието на медитацията може да се засили с билки, каквито са Демир бозан. Но ако сте по-търпеливи, може и без тях.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *