Бърз лек за оток на краката

Видове бърз лек за оток на краката. Народни рецепти за компрес за подути крака. Какво да правим при отекли глезени? Сваляне на оток на крак с бабини рецепти

Здравото тяло има постоянен обем течности в себе си – колкото постъпва, толкова се изхвърля. Когато се задържи течност в междуклетъчното пространство, излишният обем става видим като подпухване и оток. Подпухването е разлято на голяма площ. Отокът е ограничен и показва нарушение на нормалното разпределение на вода в организма.

Защо отичат краката
Вид оток Причина
Физиологичен солена храна, алкохол, горещо време, дълго седене, неудобни обувки
„Женски“ предменструален синдром, бременност
Алергичен от насекоми, лекарства и др. алергени; при алергичен артрит отичат ставите
Патологичен сърдечна недостатъчност, заболявания на съдовете, на ставите, на щитовидна жлеза

Следващите рецепти помагат, независимо от причината за отичането. Те влияят върху тъканите със задържана вода, стимулират изхвърлянето на вода и върху други механизми за постигане на нормален обем. Но тези цярове не влияят върху причината за отока – тя трябва да се откри и лекува отделно.

Видове бърз лек за оток на краката

По същността си има народни (природни) и класически (медикаментозни) средства. Към първите посягаме без назначение, в мига на нужда. Лекарствата са само от лекар, те следват диагнозата.

Отоци по краката Демир бозан 01

Компресите са най-познатото средство за самолечение, тук сме събрали най-богатият списък от действени и полезни състави

По начин на въздействие противоотечните средства са с централно и с локално действие. Централните се пият (например диуретичен чай или диуретик на хапчета). Те ускоряват отводняването и образуват повече урина. Локалните се поставят върху самия оток. Те стимулират тъканите да се съберат до първоначално състояние.

Започваме с билковите (бабини, знахарски) средства за бързо намаляване на отоци.

 • Зеленчуков коктейл за отводняване – морков, лимон и краставица. Изцеждат се на сок и се смесват в равни количества. После коктейлът се разрежда 1:1 с вода и се пие 5 – 6 пъти по 80 – 100 мл;
 • Суха мента. Сухи листа 2 с.л. се насипват на дъното на чайник и се попарват с 1 л вода за 120 мин. Отварката се консумира на по 50 – 100 мл за денонощие;
 • Диуретичен сбор от липа, царевична коса, шипка, корен от репей, пача трева, дяволска уста, агданоз, глухарче, пирей, мечо грозде, хвойна, хвощ – колкото от тези билки намерите, да са в равна доза. За деня се приготвя 1 ч. л. от сместа на 200 мл вода. Само се запарва, без сваряване. Изпива се на 2 пъти и се прави нова доза;
 • Корен от магданоз – има мощно диуретично действие. Смлян, сушен корен се запарва в количество 1 с.л. на 500 мл вода. Ври на най-слаба степен 5 до 7 минути, запарва се 8 часа. Процедената отвара се взема преди всяко похапване през деня в доза 50 – 70 мл.
Чай Демир бозан за трайно сваляне при задържане на вода

Визираните народни рецепти, а и други билки отводняват качествено и бързо намаляват отичането на краката. Сборът Демир бозан е по-различен. Той не само отводнява, но и лекува причините за отичане.

На първо място билките в Демир бозан пречистват всички тъкани и течности в тялото от токсини, отложени отпадъци и шлаки, от вредни вещества. Редуцират липиди, холестерол, пикочна к-на и др. вредности от кръвта.

Втората важна мишена на Демир бозан са бъбреците и цялата пикочна с-ма. Билките я пречистват от патогени и възпаления, които често пораждат подуване, подпухване и отоци. Поощряват бъбреците да работят по-активно и да образуват по-големи количества урина. За нейните цели се извежда вода от телесните запаси и подутите тъкани спадат.

Демир бозан изчиства храносмилателния път чак до края на червата. Премахва отпадъци, отложени в дивертикулите остатъци от храна, регулира микробиома. Това се отразява върху качеството на биологичните процеси, включително свързаните с водата.

Билките в чая подобряват състоянието на болни с разпространени хронични болести, които се съпровождат с отичане. Пролекуват хронични възпаления, повишават ефективността на имунитета.

Комбинацията от лечебни растения е насочена към решаване на конкретния проблем (сваляне на отока веднага) и към решаване на големия проблем (причината за отичането).

Сваляне на оток на крак с лекарства

Лекарствата, създадени за отводняване, се наричат диуретици. Те са 6-7 групи с различен механизъм на действие, а представителите на отделните група са десетки. Невъзможно е пациент да се ориентира сам сред изобилието от препарати. Едни са силни при високо кръвно, други – при проблемни бъбреци, трети – при сърдечни усложнения и така нататък. Лекарите отчитат още скоростта на настъпване на ефекта и неговата продължителност.

Отоци по краката Демир бозан 02

Растителни безрецептурни диуретици

Ако искате да премахнете отоците с лекарства, отправете се към личния лекар. Той ще ви насочи към специалисти за диагностициране. След като се постави диагноза, ще ви бъде изписано лекарство.

Видове компрес за подути крака

Сред достъпните народни средства за бързо справяне с отоците – подръчни, евтини и най-вече безопасни, позиция №1 заемат компресите. Те могат да се „спретнат“ на момента и веднага да помогнат. Съвършено изключено е компрес да навреди или да влоши състоянието.

Непременно опитайте компрес, когато подутите и отекли крака са зачервени, сърбят или са болезнени при докосване.

 • Зелев компрес. Лист от бяло зеле се начуква с домакински чук или чукало, докато омекне и грубите жилки се отделят. Кракът се обвива със зелето и на втори пласт – с фолио. Прави се преди лягане, за да стои 8 – 10 часа;
 • Брезов компрес. Свежи листа от бреза в количество 200 г се попарват и оставят 40 мин. Добавя им се 1 с.л. готварска или морска сол. Дебел слой марля се напоява обилно с течността и се поставя върху отеклата зона. Държи се 1 час;
 • Картофен компрес. Сваряваме няколко небелени картофа, не изливаме водата, а заедно с нея правим пюре. Топлата картофена маса разпределяме върху отока и оставяме за 30 мин. Но внимание, този компрес е противопоказан при варикоза;
 • Меден компрес с лайка. Приготвяме чай от цветовете на лайка, както е написано на кутията или пък в пропорция 2 с.л. на 200 – 300 мл. В топлата отвара слагаме 2 с.л. мед и разбъркваме да се разтопи. Оформяме компрес от марля с дебелина близо 0.5 см. Напояваме с течността и налагаме на отока за 30 – 40 мин. Тази рецепта е идеална за отекли стави;
 • Компрес от конски киселец – зеленият стрък от растението се смила и оформя като лапа. Налага се върху отока и се държи 20 мин. Този киселец се намира по ливадите, освен това някои търговци предлагат се продава биокиселец, който също е полезен за свиване на отоци (има много танини);
 • Оцетен компрес. Той е прекрасен избор, ако пациентът има проблеми със кръвоносната с-ма и подозира някакво съдово заболяване. Освен това оцетът сваля кръвното, което е отлично за хипертонични отоци. Салфетка или няколко ката марля се напояват с неразреден оцет от ябълковата разновидност. Налагат се само върху отока и се завиват с фолио. Държат се 1.5 часа.
 • Маслен компрес. Тази рецепта е отлична при отичане на стави. Събират се еднакви к-ва зехтин и бяло камфорово масло. Достатъчни са 10 мл, защото сместа се втрива в подутите места, а после се покрива с кърпа. Държи се десетина часа и се отмива. Камфоровото масло е скъпо, 10 мл струват около 10 лв;
 • Спиртен компрес с каланхое. Листата от растението, което се отглежда в много български домове, се смилат и се слагат в голям буркан. Догоре се долива спирт 40° или качествена водка. Стои 14 дни. Прецедената течност е готова за компреси. В нея се топи марля и се налага на отока. Отгоре – фолио. Държи се около 1 час;
 • Солена мас. Това е лечебна мас, която се прави от 1 кг кокоша мазнина и 500 г йодирана сол. Сместа се топи индиректно през гореща вода. Получава се нещо като мехлем, който се маже дебело върху подпухналите места. Изолира се. Сутринта се прави контрастиращ с температурата си душ.
 • Компрес с лед. Той е спасителен вариант, когато нищо няма под ръка. Помага при болезненост, травми, варикоза. Не се слага директно на кожата, а през кърпа, марля, салфетка. Държи се макс 20 мин. и може да се повтори след 1 час.

  Отоци по краката Демир бозан 04

  Бани / водни процедури за отекли крака – даваме разнообразни рецепти + други мерки като компреси и диуретични сборове

Народни рецепти за оток на глезена

Глезените идеално се повлияват от рецептите, които описахме дотук. Специално за тях препоръчваме бани (вани) като ефикасна лечебна процедура при физиологични и женски отоци. За патологичните разновидности трябва предварително допитване до лекар. Иначе баните премахват умора, болка и нормализират кръвния поток през нежната става.

За баня на глезена загряваме 3 литра вода – тя е достатъчна за потопяване на краката на 2 пръста над ставата. Във водата добавяме някое от следните неща: суха горчица, морска сол, етерични масла, ментол, охладени отвари от стягащи и противовъзпалителни билки като хвойна, брезов лист, лайка, мента, салвия, маточина, корен от репей.

 • Баня с горчица – 1 с.л. суха горчица на прах се разрежда в трите литра вода при темп. 38-40°С;
 • Баня с морска сол – 100 г сол на 3-те литра. Хубаво е да се сложи и 1 с.л. оцет;
 • Баня с комбинация от соли – 30 г йодирана и 90 г морска. Може и 3 ч.л. йод. Тази комбинация е за оздравяване на съдовите стени и за подобряване на кожната структура.

Краката се държат средно 15 – 20 мин., но не е опасно да стоят и 40 мин. Прекрасно е процедурата да се съвмести с масаж на глезените и ходилата. След банята  краката се подсушават до сухо и се втрива овлажняващо кремче.

Упражнения за отекли крака

При усещане за тежест, умора и подпухване на краката направете няколко кратки упражнения за отмора и раздвижване на кръвта.

 1. Седнете на стол, опънете краката хоризонтално и правете кръгове от глезените в разни посоки;
 2. Разхвърляйте по пода малки предмети и ги събирайте, като ги прихващате с пръстите на краката;
 3. Ходете из стаята на пръсти;
 4. Легнете на пода, сгъвайте и разгъвайте от коленете.

  Отоци по краката Демир бозан 03

  Ето какви кремове от пиявици се продават в България

При редовна поява на отоци с болка и тежест вечер в леглото сложете възглавница или навита на руло завивка, за да повдигнете краката над нивото на сърцето. Дръжте 30 мин.

Лимфодренажен масаж – разтриване, поглаждане и натиск с две ръце в различни посоки (разминаване) активизират кръвообращението, ускоряват движението на лимфата. Премахват се застойни явления, нормализира се оттичането на течности, укрепват се съдовете. Допълнителна помощ оказват контрастните бани с редуваща се гореща и студена вода.

Още какво да правим при отекли глезени?

Ето прекрасна схема за лечение на отоци на краката за 4 седмици:

 • I етап (седмица) – бани в 10 л вода и ½ пакет сол. Водата да стига до коленете;
 • II етап – разтриване с билкови тинктури, например от мента, прополис, бял равнец (едно от тях или в комплект). 1 с.л. билка се залива с 500 мл водка за 10 денонощия. Отфилтрираната тинктура се втрива в отечните места (само вечер);
 • III етап – зелеви компреси по рецептата по-горе. Правят се всяка нощ;
 • IV етап – пълноценен отдих за краката с масажи и водни процедури (СПА).
Бабини рецепти за отекли крака
 • Фасулени шушулки – 2-3 с.л. сухи шушулки парим със 100 мл вода. Запарват се около 1 час, прецеждат се. Отварата се консумира на три пъти, гореща;
 • Пиявици – стара народна рецепта за премахване на отоци. Днес има хирудотерапевти, а при липсата на такъв от аптека, Емаг или piqvica.bg се закупува крем с екстракт от пиявици (напр. Софья, 46 лв). Мазилото е създадено за крака и се втрива само в отеклото място.

Домашен лек за тежест в краката

Накрая ще видим храните, които отводняват и подпомагат други по-целенасочени мерки.

 • Тиква – източник на антиоксиданти, диуретик и активатор на метаболизма. Полезна е на пресен сок, сурова или сготвена. Укрепва и сърдечната с-ма, бъбреците, вените и храносмилането;
 • Семе от лен – прави се на отвара до състояние на кисел. 3 с.л. семена се попарват в 600 мл вода и се варят индиректно през вода около 1 час. Отварата се пие по 100 мл през 3 часа;
 • Диня – разтоварващи дни само на диня в неограничено количество стимулират и пречистват отделителната с-ма, дават мощен диуретичен ефект, изчистват бъбреците, освобождават от ненужни течности.

Вижте и ТОВА: Сваляне на оток при подагра. Компреси с риванол. Топло или студено?

Видео: Още успешни средства против отоци.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Бърз лек за оток на краката

 1. Лекувам подагра с Демир бозан и забелязах, че видимо намалява подуване и зачервяване.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *