Бързо излизане от тежка депресия. Как се излиза трайно?

Един от най-ефективните методи е прилагането на кетамин, който е вид дрога. Него го пие Елон Мъск, но не го дават на всекиго. Другият вариант е ескетамин или N01AX14. Тези медикаменти действат по различен начин от традиционните антидепресанти и могат да облекчат симптомите в рамките на часове или дни, вместо за седмици. Но се изписват под строг лекарски контрол и може да имат светкавичен ефект върху настроението и мисленето.

 • Друг бърз подход е електроконвулсивната терапия (ЕКТ). Въпреки че звучи плашещо, тази процедура е безопасна и ефективна при тежки случаи на депресия. ЕКТ може да доведе до подобрение в рамките на дни или седмици.
 • Интензивната психотерапия, особено когнитивно-поведенческата терапия, също може да даде бързи резултати. Честите сесии и активната работа върху негативните мисловни модели могат да облекчат симптомите в рамките на седмици.
 • Не бива да се подценява и ролята на физическата активност. Редовните упражнения стимулират производството на ендорфини и могат да подобрят настроението сравнително бързо. Дори кратки разходки или леки упражнения могат да имат положителен ефект.

Стандартно време за излизане от тежка депресия

Въпреки че някои методи могат да доведат до бързо облекчение, пълното възстановяване от депресия обикновено отнема повече време. При лечение с конвенционални антидепресанти, първите признаци на подобрение обикновено се забелязват след 2-4 седмици. Пълният ефект от медикаментите обаче може да се прояви след 6-8 седмици.

Психотерапията също изисква време. Обикновено са необходими поне няколко месеца редовни сесии, за да се постигне значително и трайно подобрение. Много терапевти препоръчват минимум 12-16 сесии, за да се усвоят нови начини на мислене и справяне.

Бързо излизане от тежка депресия

Психологията познава над 15 начина за лекуване на депресия – индивидуална работа и в групи, лекарствена терапия. Пациентите търсят бързи решения, но истината е, че депресия не се лекува бързо. Първата помощ идва от билките и това е логично. В началните етапи все още не е поставена диагноза, така че болният не може да пие лекарства. За психологическа помощ също е рано. Но билките са нещо, което е безопасно и дори безобидно.

Успокоителните чайове са най-сигурното нещо, с което да започнем. Но има и нарочно създадени билкови сборове, които лекуват буквално като лекарства. Те повлияват психическата сфера, внасят дълбоко успокоение, коригират реакциите.

Пример за такъв чай е Демир бозан – микс от 6 билки, които някои пациенти наричат „за нерви“. Демир бозан е помогнал на много хора да се справят с разстройства, фобии, стрес, тревожност и най-вече депресия.

5 стадия на депресия

Човекът трудно приема промените. Страхуваме се да не загубим устоите на живота – работата, дохода, дома. Трудно преживяваме раздели и изневери, разклащат ни неочаквани диагнози, инциденти и всяко непредвидено нещо.

Кои са доказаните фази на излизане от депресия?

Депресията трябва да се лекува

Първоначалната реакция е отхвърляне: това не е възможно! После идват други емоции, докато се стигне до извода, че просто трябва да се научим да живее с новото. Така се определят петте стадия на депресията: отрицание, гняв, осмисляне, депресия, приемане. Автор на тази концепция е психологът Елизабет Кюблер-Рос, която изучава преживяванията на неизлечимо болни.

 1. Отрицание – човек не вярва в случилото се, възприема го като грешка или шега. Ако става дума за болест, обявява изследванията за лъжливи или докторите за некомпетентни. Ако става дума за документи или процедури, смята, че се е случила грешка, която само трябва да обясни и тя ще бъде поправена. Мозъкът на болния игнорира негативната случка. Отрицанието се смята за ключов стадий на депресията. Тя предпазва болния от прекалени вълнения и шок;
 2. Гняв – отрицанието е съвсем за кратко и скоро то се заменя с гняв. Човекът осъзнава случилото се и то провокира в него злост. Излишъкът от адреналин провокира агресивно поведение и желание за мъст;
 3. Осъзнаване – гневът отминава, когато човекът достига до желанието да промени ситуацията. На този стадий той смята, че това ще се случи лесно, стига да действа решително, смело или по друг специален начин. Започват усилени опити да се възвърне загубеното. Този етап носи още разочарования, защото в края му човекът разбира, че усилията му са напразни;
 4. Депресия – след като човекът осъзнае своята безпомощност, настъпва апатията. И депресивното настроение. Депресия е стадият, в който осъзнаваме, че не сме в състояние да променим случилото се. Вече ще наречем нашия човек – болен. Болният е безучастен, загубва интерес към битието си, не е способен да изпита радост. Всичко губи своя смисъл;
 5. Приемане – последният етап. Депресивната настойка се заменя с умиротворение. То се случва на база преоценка на ситуацията и набелязване на нови цели. С новите цели идва желанието за живот

Лечението на депресия има за цел да премахне проявите, неприятното настроение, апатията и потиснатостта. Да се преживее етапът и да се продължи нататък. Излизането от депресия става поетапно, както се е случило и изпадането в нея.

Моите начини за бързо излизане

Малина, Бързо излизане от тежка депресия

Малина Атанасова от Сливен

Имах една мечта – да имам собствен дом. С родителите ми живеехме по квартири, затова закупуването на собствено жилище се превърна за мен в идея фикс. Работих здраво, заделях всяка стотинка, лишавах се от всяко удоволствие и накрая с помощта на малък кредит се сдобих с мечтания дом. Купих си малко апартаментче в нова сграда и го завърших и обзаведох точно от мечтите си. Влязох в него и… изпаднах в депресия. Трябваше да започне моят нов живот, а всъщност загубих целта си, двигателната си сила. Сега за какво щях да живея?!

Осъзнах какво се случва и веднага исках да се спася, преди да се разболея сериозно. Трябваше ми бързо излизане от депресията. Помолих семейството ми да помага. Те ме обградиха с внимание и грижа и не ме оставяха сама, за да линея пред телевизора. Започнаха ме с психо атаки. Аз самата ги бях помолила. Другата атака беше вътрешна – започнах да пия билки за нервите си. Казват се Демир бозан и са много яки. Бързо усетих подобрение. За няколко седмици ще взех в ръце. Мисля, че бързото излизане се случи заради психическата подкрепа отвън и билките отвътре. Това е моята успешна рецепта. Дано съм била полезна!

Малина Атанасова от Сливен

И ето накратко алгоритъм за излизане от депресия в 6 стъпки:

 1. Признаване на болестта;
 2. Изразяване (преживяване) на чувствата;
 3. Анализ на обкръжението и изключване на вредните хора от него;
 4. Пренасяне на вниманието към моториката (творческа дейност);
 5. Анализ на физическото състояние и неговата корекция;
 6. Създаване на условия за растеж, нови социални връзки.

Моите фази на излизане от депресия

Николай, фази на излизане от депресия

Николай Павлов от Свищов

Здравейте, аз съм Николай и 15 месеца се борих с депресия. Младите хора днес сме ужасно изложени на тази болест, а не ни вярват, защото сме млади и уж издръжливи на стрес. Аз се борих сам, с подкрепата на семейството си. Минах през всички фази на депресия, макар че не съм ги познавал. Първо бях гневен и непримирим. Исках да оправям света, да се боря с всяка несправедливост. Болезнено усещах в жилите си всеки неуспех. После паднах в дупката и не виждах как бих се измъкнал от нея.

Прочетох в една статия от психолог, че в първите фази не трябва да се поддаваме на изкушението да оправим нещата по лесния начин – с антидепресанти. Лекарствата притъпявали вътрешния ни Аз, който трябва да бъде събуден и подтикнат да се бори. Но на мен ми беше трудно, имах нужда от някаква осезаема подкрепа.

Човек си мисли – ще изпия това хапче и ще се оправя. Замених хапчето с чай. Купих Демир бозан за лекуване на нерви, депресия и фобии. Купих го, за да мога да си казвам – ще изпия този чай и ще ми стане по-добре. Наистина ми стана. Смятах, че си внушавам, но след време си дадох сметка, че билките бяха онази стълба, по която излязох от ямата на депресията. Те ме лекуваха, без да зная и да го очаквам. Как точно се случи, не е важно. Важното е, че намерих уникален помощник и се излекувах. Минах и последната фаза – върнах се университета и мечтая за магистратура в Германия. Животът е вълнуващ!

Николай Павлов от Свищов

 

Още в текста: Кои са доказаните фази на излизане от депресия? Бърза оценка на нивото на депресия. Какво означава слабост в крайниците? Бързо излизане от тежка депресия.

Депресията условно се дели на стадии, в които проявите (симптомите) ескалират. Погрешно се мисли, че в депресия се изпада внезапно. И че веднага се вижда характерната симптоматика. Нищо подобно. Болестта се развива бавно и се задълбочава. И също така бавно, на етапи (фази) се излиза от нея.

Кои са доказаните фази на излизане от депресия?

 1. Първа фаза – признаване на факта, че това е депресия. Че депресията е заболяване. Че заболяването трябва да се лекува. Болният трябва да осъзнае, че в мозъка му протичат отрицателни химически процеси, които му пречат да се справи сам;
 2. Втора фаза – съставяне на списък на роднини, приятели, познати, съседи, с които може болният да разговаря. Целта е да вербализира мислите си и така да освободи вътрешното напрежение. Всичко трябва да се изговори, това е скрита потребност на болния от депресия. Ако няма такива хора, болният трябва да пише;
 3. Трета фаза – изчистване на негативните хора от обкръжението, които пият чужда енергия. Спрете да комуникирате с тези, които ви подават болезнени емоции;
 4. Четвърта фаза – творчество. В съзнанието на болния вече е освободено място, което трябва да се запълни. С творчество – нещо, което дава видим резултат. Ремонт на дома, ново хоби, нови приятели с различни интереси – полезно е всичко, което провокира изблик на енергия;
 5. Пета фаза – заемете се с тялото си. Вземете тетрадка и го опишете. Помислете какво бихте променили, какво не ви харесва. Въведете ежедневни разходни, коригирайте храненето. Така се задейства осъзнатостта. Волята се активира, за да определи новите цели. А това е първа стъпка към нов смислен живот;
 6. Шеста фаза – самообучение под формата на курсове, семинари, тренинги, тренировки, университетско образование. Това е най-съществената фаза. Обучението кара мозъка да създава нови невронни връзки. Сменя се кръгът на социално общуване. Човекът минава на ново равнище. С депресията е приключено.

Ако имате такива симптоми, погледнете ТУК: Ефикасни билки за нерви. Как да се лекуваме?

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Бързо излизане от тежка депресия. Как се излиза трайно?

 1. Само натурални препарати и билки са ме вдигали на крака досега, никога не бих посегнал на синтетика. Не давам да ме зомбират! Депресията не е толкова страшна, нямам нужда да ме паткосват с опиати и такива.

 2. Майка ми има депресия от години, вече хронична. Лекувана с медикаменти, отказва психолог. Какво ще ме посъветвате?

 3. Възможно ли е оправяне от депресия без антидепресанти? Моя приятелка учи медицина и вика, че докато не започна антидепресанти, няма да се оправя.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *