Енгистол. Мнения, схема

Мнения за Енгистол от БГ Мама и др. Схема за прием. Колко време се пие за профилактика и как? Инфлуцид или Енгистол. С Грип хил. Есберитокс, Авирон Рапид, Респивакс, Фариностим, Зинсед, Имунобор, Стаматин, Биозин, Дефендил, Девирал,

Енгистол е хомеопатичен активатор на имунитета, уместен при вирусни инфектирания като грип. Предпочита се за комплексна терапия на състояния с втрисане, обща слабост, главоболие, хрема.

Мнения за Енгистол от БГ Мама и др.

Лекарите го изписват на пациенти, които са податливи към ангини и пневмонии. В БГ-мама се изказват майки на такива често боледуващи деца. Повечето са доволни, но има и обратните отзиви.

Енгистол Демир бозан 02

Германската компания Heel произвежда Енгистол на ампули и на таблетки, но в Бг се внасят само таблетките

Доволните го дават и профилактично в сезона на настинките и епидемиите.

 • Във форума често се коментира неяснотата относно профилактичната доза. Едни твърдят, че такава няма (не е описана и в листовката), а други споделят препоръки от лекар за 3 Х 1 таблетка за седмица (през ден).
 • Някои потребители изразяват притеснения относно потенциален риск от алергични реакции поради съдържанието на сяра, както и съмнения в реалната ефикасност на силно разредените хомеопатични съставки.
 • Други отбелязват неудобството и трудността малки деца да приемат продукта според указанията чрез смучене или втриване в бузата, което намалява ефекта при поглъщане.
 • Липсата на ясна информация за максимална продължителност на прием и нужда от паузи също поражда опасения за възможно претоварване при продължителна употреба.
 • Не на последно място, цената на месечен курс за цяло семейство се възприема като висока от някои, предвид недоказания категорично ефект.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Енгистол, напишете и своя отзив или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Схема за прием на Енгистол Хил

Таблетката се държи в уста до пълно разтваряне или се разтваря в 150 мл вода.

Схема на прием на Енгистол
Вид инфекция спрямо възрастова категория Доза
Остра инфекция при пациенти над 12 г. по 1 таблетка на всеки 30 – 60 минути до максимални 6 броя за 24 часа
Хронична инфекция при пациенти над 12 г. 3 Х 1
Остра инфекция при пациенти 6 г. – 12 г. 2/ 3 таблетка на всеки 30 – 60 мин. до максимум 6 пъти (не брой таблетки!)
Хронична инфекция при пациенти 6 г. – 12 г. 1 – 3 Х 2/3 таблетка
Остра инфекция при пациенти 3 г. – 6 г. 1/ 2 таблетка на всеки 30 – 60 мин. до максимум 6 пъти (3 таблетки)
Хронична инфекция при пациенти 3 г. – 6 г. 1 – 3 Х 1/2 таблетка
Пациенти под 3 г. само по назначение на педиатър и под негов контрол
Engystol при херпес, против вируси

Енгистол се използва в терапията на вирусни инфекции, обикновено от спектъра на простудите и грипа. Приоритетно засягащи горната част на дихателния път. Производителят посочва само един вирус извън спектъра на респираторните и това е причинителят на хепатита. За приложение при херпес няма данни и указания.

За имунитет, против грип

Енгистол се предпочита за комплексна терапия на остри респираторни инфектирания при болни с алергии. Той оказва антивирусно, противовъзпалително, детоксикиращо и имуномодулиращо действие. Възприемчивостта към инфекции зависи от множество променящи се фактори, вкл. от състоянието на имунната с-ма. Енгистол се включва като стимулатор с широк спектър. Той значително съкращава продължителността и тежестта на симптомите.

Енгистол е уместен при деца, но внимание за спазване на дозата. В препоръките се указва употребата на ½ и 2/3 таблетка. Как става това?

Таблетката се разтваря в 150 мл вода. На детето се дава ½ или 2/3 според възрастта му, а останалото от разтвора се излива.

Белег за смяна на препарата е липсата на подобрение, влошаване или поява на нови симптоми.

Компоненти в Енгистол
Хомеопатичен препарат / потенции Функция
Винцетоксикум гирундинария / D6, D10 и D30 стимулира собствените защитни сили чрез въздействие на съдовата и симпатическата нервна с-ма при инфекции, модулира болевия механизъм
Сулфур / D4 и D10 притежава муколитично и пластично въздействие върху епителните клетки, модулира цистооксигеназата, инхибира продукцията на цитокини (противовъзпалително действие)

Енгистол за профилактика

Производителят указва, че Енгистол е подходящ за профилактиране на вирусни инфектирания в горния дихателен път против вируси на грип, парагрип, адено и респираторносинцитиални разновидности.

Профилактична схема на база изследване в Пирогов (за грип)

 • 1 вариант: 2 Х 1 табл. за 30 дни;
 • 2 вариант: 3 Х 1 табл. за 5 дни + 4 дни пауза, изреждане на три 9-дневни цикъла (27 дни).

Според сайта на Heel – България, втори вариант е по-ефикасен.

Колко време се пие Енгистол Heel?

За лечение Енгистол се пие до отшумяване на симптомите (заболяването) или за времето на основното лечение. Без назначение от лекар може да се приема максимум 7 дни. За профилактика се прилага 30 дни.

Кога започва да действа?

При остри състояния, когато таблетките се вземат на 30 – 60 минути, препаратът се активира за часове и показва своите първи прояви.Енгистол Демир бозан 04

Какво казва за него д-р Михайлов

Д-р Михайлов допуска използването на Енгистол в течение на месеци. Той е категоричен, че препаратът няма да навреди при продължителна схема. Такава специалистът използва при болести като хепатита.

За грип и респираторни инфектирания д-р Михайлов предпочита да назначи препарата от октомври до отминаване на грипния сезон (за около 1.5 месеца). При поява на остро заболяване Енгистол се започва веднага, в стартовите 2 часа.

Странични ефекти и противопоказания

Възможна е проява на алергични реакции. Предозиране с продукта досега не е регистрирано.

Противопоказания: повишена чувствителност, възраст до 3 г., непоносимост на лактоза, дефицит на лактаза, глюкозо-галактозна малабсорбция.

Заместители, съчетания и аналози

Енгистол е единственият препарат с Vincetoxicum на нашия пазар. Той няма аналози. Има заместители – други хомеопатични продукти за неспецифичния имунитет.

Енгистол и Грип хил

Германската компания Heel е производител на Engystol и Gripp-Heel . Тя е разработила схема за съвмеството им приложение при грипни състояния. Приемът им се започва с първите прояви. Винаги се приемат 1 таблетка Енгистол и 1 таблетка Грип-Хил заедно. Ето и схемата:

 • Първите 2 часа: на 15 минути;
 • Нататък: по 5 – 6 пъти на ден.
Енгистол или Инфлуцид?

Тези препарати имат две общи черти – че са хомеопатични и че са предназначени за грип и ОРВИ.

Същността и действието им са различни.

Инфлуцид е за лечение на самата инфекция. Повлиява температура, главоболие, дразнеща кашлица, втечнява секретите. Оказва подкрепа на имунитета, но тази негова функция е допълнителна. Приема се и профилактично.

Демир бозан за силен имунитет

Представлява билкова смес от минимално обработени 6 вида растения. Чаят има многофункционално действие, като едно от направленията е оздравяване на имунитета. Всяка от билките допринася за това.

Тук ще споменем водещите функции. Великденчето увеличава локалния имунитет в дихателния път, царевичната свила намалява възпалителните процеси, котешката стъпка директно стимулира защитната система и увеличава способността за самовъзстановяване. Има билка с противоболково действие, друга с антибактериални свойства. В чая участва хвощ, който подкрепя натовареното от инфекцията сърце.

Демир бозан се пие на тримесечни курсове. За имунитет се предпочита ранния есенен сезон, като така третирането покрива и традиционно високата заболеваемост. Безопасен е за деца и за уязвимите групи пациенти.

Engystol 02 Demir Bozan

Още по темата ТУК: Чай Демир бозан. Мнения. Как се ползва за нерви и имунитет?

Есберитокс

Препаратът е създаден за директно подобряване на защитните сила на тялото по време на вирусни инфектирания от типа на ОРВИ и ОРЗ. Препоръчва се при простуди и настинки. Разчита на качествата на четири растения с имунозащитни свойства – индиго, два вида ехинацея и туя.

Есберитокс е тинктура, спиртен извлек от нужните растения. Работи на различен принцип от хомеопатичния Енгистол.

Респивакс

Респивакс® е представител на стимулатори, радикално различни от разгледаните дотук. Той използва бактериални култури и може да се сравни с пробиотик. Повишава естествената съпротивителна способност на тялото към дихателни инфекции.

Фариностим

Той се е целенасочил изключително към локалния имунитет на лигавиците в устата, носа и гърлото. Подхожда за инфекции като хрема, фарингит, ларингит. В състава има масла, които отпушват и подпомагат дишането. Таблетките се смучат, като директно обработват лигавичното покритие на гърлото и сливиците.

Зинсед

Още една специфична формула, изградена върху витамини Д3 и С, цинк и селен. Комбинацията оказва комплексен ефект върху имунитета. Всички компоненти са в лесно усвояема и щадяща стомаха форма.

Авирон Рапид

Авирон Рапид се различава и от растителните имуномодулатори като Есберитокс, и от хомеопатичните като Енгистол. Негов основен компонент е хумусна к-на – специфично съединение, добито от хумусния слой на почвата.

Авирон се доказа през ковид-пандемията, когато беше ключов участник в терапевтичния план. Пие се по схема с намаляваща доза.

Енгистол Демир бозан 01

Още препарати с хумусна (хуминова) киселина, продавани в България

Стаматин

Стаматин е имунен активатор с участието на радикс и африкански здравец с добавени вит. С и цинк. Прилага се по кратка 7-дневна схема при боледуване и по 3-месечна схема профилактично.

Биозин

Биозин използва готови антитела, налични в коластра. Съставът е допълнен бета глюкан, който активира имунните клетки, с Инозитол за белите дробове, с цинк и ехинацея за обща подкрепа. Приема се по 1 – 2 таблетки дневно съобразно възрастта.

Имунобор

Имунобор е растителен имуностимулант, който употребява екзотични за нас растения като мака, йерба мате и др. Производителят го препоръчва при чести настинки и хронична умора. Действа общотонизиращо и укрепващо.

Дефендил

Тук силата идва от естествен имуноглюкан, добит от кладница. Ефикасността му се повишава от присъствието на вит. С и цинк. Продуктът е насочен към сезона на вирусна циркулация. Позволява да се пие в продължение на месеци без прекъсване.

Още по темата можете да прочетете от следните авторитетни източници на английски: Съвети; Хранене; Витамини.

Девирал

Водещият компонент е андрографис, който срещнахме в Авирон Рапид. Андрографис е медицинско растение с разнообразен ефект върху човека. Отразява се добре не само на имунитета, но и на ред вътрешни органи, на ниво клетки и на ниво нервна с-ма. Намалява последствията от физически и емоционални натоварвания. В Девирал билката е съчетана с традиционните вит. С и цинк.

Вижте и ТОВА: Лекарства за нервно напрежение. За високо кръвно на нервна почва и за имунитет. Билки за напрежение в слънчевия сплит.

Имунните препарати се възприемат като безопасни за самоназначаване. Всъщност не са така безобидни.

Те усилват активността на имунната с-ма, без да отчитат първоначалното й състояние. Активират не само понижена защита, но и такава, която работи нормално и дори с пълна сила.

Прекаляването с имуностимулатори предразполага към автоагресия и възникване на автоимунни болести като ревматоиден артрит, склеродермия и др.

Enjoyed this post? Share it!

 

5 thoughts on “Енгистол. Мнения, схема

 1. Откакто пия Демир бозан не съм се разболявала. Чувствам се жизнена и пълна със сили.

 2. Замислете се над последния абзац за опасностите от имуностимулаторите. Аз това го знам от 20 години и залагам на билките, които са в пъти по-щадящи и меки в действието си.

 3. Когато ми трябва бърз ефект, имам изписана хомеопатия за имунитет от мой доверен класически хомеопат, при който ходя най-редовно. За грип ползвам Хийл Енгистол, а при по-леките настинки взимам популярния Инфлуцид. Също много ми помага шуслерова сол №3. Но най-ценното от всичко е комбинацията Демир бозан, която трябва да се вземе за 43 лева (иначе може да попаднеш на брутален фалшификат, който да ти стъжни живота!). Хубавото при нея е, че заздравява имунитета трайно, просто усилва съпротивителните възможности на организма и бързата му способност да си възвръща здравето, когато е възникнало някакво смущение. Пия чая един път в годината, обикновено в края на есента, когато ще имам нужда от засилване на имунитета. От доста време не съм посягала към Енгистола.

 4. Имунитетът винаги опира до едно нещо – до витамини. И то не просто на Допелхерц или Мопелхерц, а за истински витамини от плодове и зеленчуци. Проблемът с натуралните продукти обаче е, че те най-често са отровни. Карат ги от Чили, от Никарагуа и от другаде и ги третират с такива химикали, че е най-добре да не ги ядем, а директно да ги изхвърляме. Така че пак се връщаме на темата да си ги гледаме сами. Иначе не става. Хем ядеш автентични витамини, хем и физическа дейност извършваш, която ти усилва допълнително имунитета.

 5. Всички имуноглобулини, които участват в механизма на имунитета, са белтъци. За да може те да се доставят в процеса на предпазване от болести, на организма му трябват аминокиселини, и то много. Така че ни трябва белтъчна храна, дори не е нужно тя да е непременно месо, пилешко, риба и яйца, но може да посягаме и към растителните белтъци.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *