За какво се пие Сермион? Мнения и заместители: Кавинтон и др.

Сермион или Кавинтон? Мнения и форум. За какво се пие лекарството Сермион 5 мг и 10 мг? Странични ефекти, действие и заместители. Ноотропил, Бетасерк

Сермион усъвършенства обменните и хемодинамичните действия в мозъка, намалява слепването на тромбоцитите и физическите качества на кръвта. В резултат се увеличава мозъчния кръвоток и потреблението на кислород. Това изменение се вижда в електроенцефалограмата.

Активният агент в Сермион е ницерголин.

Време за действие на ницерголин
Параметър Време
Максимална концентрираност в плазмата след 60 – 90 минути
Период на Т ½ полуизвеждане 2.5 часа
Период на изчистване на метаболита 12 – 17 часа
Пълно извеждане 70 – 100 часа

За какво се пие Сермион?

Недостатъчно (слабо) мозъчно захранване с кръв е общото показание за избора на Сермион. Ползва се при болести, провокирани от недостатъчно кислород.

Сермион Демир бозан 04 (2)

  • При световъртеж: Сермион е адекватен в случаите, когато световъртежът е провокиран от кислороден глад. Подпомага функциите на вестибуларния апарат;
  • При мигрена и главоболие: Сермион е адекватен в случаите, когато болките имат съдов произход;
  • При деменция: ползва се, когато изменението има съдов провокатор. При постоянно приемане забавя възрастовите изменения на мозъка;
  • При високо кръвно и вътречерепно налягане, има приложение при хипертонични кризи в качеството си на спомагателно средство;
  • Други случаи – атеросклероза на мозъчните съдове, динамични нарушения на кръвообращението, тромбози и емболии, обллитериращи заболявания на съдовете на крайниците, синдром на Рейно (недостиг на кръв до върха на пръстите).

Мнения за Сермион

Сермион се приема от пациентите без протести и недоверие. Нуждата от него не се поставя под съмнение. Пациентите не очакват пълно излекуване, затова и няма отрицателни коментари за ефекта му. Болните са наясно, че имат сериозни, дори животозастрашаващи изменения и стриктно следват лекарските предписания. За разлика от други медикаменти, тук НЕ се наблюдава самоволно изписване или спиране.

Единствената коментирана тема във форумите са присъщите негативи, които съпътстват всяко фармакологично лечение. При Сермион най-много плаши рискът от фиброза.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Сермион, оставете и вие своя отзив за лекарството или просто попитайте ТУК, в нашия специален форум с коментари!

Как се пие Сермион? Дозировка

Препоръчителната денонощна доза представлява 30 – 60 мг според тежестта на симптомите и индивидуалния отговор на пациента. По-често се дозира по 5 – 10 мг, които се приемат трикратно. Конкретните концентрации се установяват индивидуално. При хронична недостатъчност на отделянето се назначават редуцирани дози.

Колко време се пие за резултат?

Курсът на терапия е 2 – 3 месеца и повече.

Колко време може да се пие? Може ли всеки ден?

Препаратът действа постепенно, затова е необходимо да се приема дълговременно без прекъсване. Лекарят периодично оценява ефектна на лечението и целесъобразността на неговото продължение. Максималният срок за това е 6 месеца.

Откъде се купува и как? Действие

Сермион се произвежда от Пфайзер в две концентрации – 10 мг и 30 мг. Предлага се в малки и големи опаковки с брой на таблетките от 30 до 90.

Сермион Демир бозан 04

Това са двата вида Сермион

Сермион 5 мг

Няма толкова малка дозировка. Минимумът е 10 мг. За постигане на 5 мг е необходимо да се вземе ½ таблетка от 10 мг.

Сермион 10 мг

Минималната дозировка се продава на кутии по 30 броя и 90 броя. По-рано е имало опаковка от 50 таблетки, която вече е спряна. Цената е съответно 11.51 лв и 31.24 лв. НЗОК реимбурсира закупуването на препарата с дял от 1.71 лв и 5.12 лв.

Странични ефекти от Сермион

Лечението със Сермион се оценява през няколко месеца, максимално 6. Намерена е връзка между ницерголин и развитието на фиброза, например белодробна, на сърдечните клапани и ретропериториална. Честотата не е изследвана.

  • Описани негативи: алергичен отпор под формата на кожна реакция с неизвестна честота, нечесто психомоторна възбуда и замъглено съзнание, сънливост, виене на свят, болки в главата, спад на кр. налягане, прилив на кръв към лицето.

Често препаратът провокира дискомфорт в стомаха, по-рядко гадене, диария и диспептични явления.

Противопоказания

Има несъвместимост между препарата и следните тежки състояния: прекаран инфаркт, остър кръвоизлив, ортостатична хипотония, тежка брадикардия.

Кърмаческият период също е противопоказание, а зачеването изисква преценката на лекар. Съобщете какви медикаменти приемате, тъй като някои се конфронтират с ницерголин.

Заместители на Сермион, аналози и съчетания

Сермион е оригиналният патентован медикамент с ницерголин, производство на Пфайзер Италия. Той се продава под това име в десетки държави.

В последните години се появиха гетерици, по-евтини алтернативи. У нас генерик е Нерголин.

Нерголин

Нерголин е генерик от Тева Фарма, България. Препаратът НЕ повтаря производствената схема на Сермион. Таблетките са по само 10 мг, няма я голямата дозировка. Цената действително е по-ниска. Кутия с 90 таблетки струва до 26.22 лв, от които Здравна каса заплаща 5.12 лв.

Сермион или Кавинтон?

На пръв поглед двете наименования си приличат  – те подобряват кръвния оборот и захранването на тъканите. Но също така много се различават.

Сермион е с концентрирано въздействие върху мозъка, Кавинтон въздейства по-общо в главата – и на очите, и на ушите. Увеличава нивото на серотонин и така контролира болката, емоциите и съня. Сермион пък въздейства на мисленето и на поведението, което не се очаква от Кавинтон.

Ноотропил (пирацетам)

Пирацетам оказва комплексно въздействие. Първо показание за него е нарушен кръвоток през мозъка. Помага за възстановяване след инсулт, при исхемични атаки. Добре се понася от болните и рядко поражда странични ефекти. Стандартния курс включва 10 – 15 инжекции и при нужда се продължава на таблетки.

Изборът измежду Ноотропил и Сермион се извършва от специалиста, който отчита различните механизми на въздействие и конкретната ситуация при пациента. Медикаментите не са преки заместители един на друг.

Вижте и ТОВА: Мнения за Флунаризин. Какво лекува? Бетасерк по-добър ли е? Сибелиум или Вестибо? Кавинтон като заместител.

Бетасерк
Сермион Демир бозан 22

Вестибуларната система е в главата и силно се влияе от качеството на кръвоснабдяване

Бетасерк е оригиналният препарат бетахистин, изписва се при световъртеж. Оказва хистаминоподобно действие. Влияе на вътрешното ухо и вестибуларния апарат. Подобрява микроциркулацията и проницаемостта на капилярите, увеличава кръвния поток през базиларните артерии, нормализира налягането в лабиринта.

Понякога Бетасерк и Сермион се съчетават в обща лечебна схема, обикновено при комбинация от проблеми със слуха, световъртеж и деменция.

Още по темата ТУК: Бетасерк 24, колко време се пие? Мнения и схема за спиране на Бетасерк 16 и Кавинтон.

Демир бозан за траен ефект

Демир бозан значително се различава от визираните дотук терапевтични средства, най-малкото той е билкова смес от 6 лечебни растения. Споменаваме го, защото се ползва в съчетание с медикаментите с цел засилване на тяхното въздействие и постигане на стабилен ефект.

Какво прави Демир бозан? Той влияе в трите ключови точки – кръвта, кръвообращението и мозъка.

  1. По отношение на кръвта: пречиства я от вредни и предозирани компоненти като холестерол, глюкоза, пикочна к-на и др. Подобрява протичането й през мрежата от съдове, като я втечнява и подпомага преминаването, предпазва от образуването на тромби и запушвания;
  2. По отношение на кръвообращението: подобрява състоянието на съдовите стени, които имат отношение към количеството на кръвния поток и скоростта на движение, чисти ги от натрупвания на плаки. В резултат потокът се активизира и тъканите се хранят по-добре;
  3. По отношение на мозъка подобрява метаболизма му и неговото функциониране. Подкрепя базовите мисловни процеси.

Отделно билковата композиция, пречиствайки кръвта от отпадни продукти и подкрепяйки работата на черния дроб като филтър в тялото, подобрява изчистването на остатъците от медикамента и уврежданията от тях.

Винпоцетин

Кавинтон съдържа винпоцетин. Същата активна съставка има и в други препарати като Винпоцетин Ковекс, Винпо – 10, Винпекс и др. Те са аналози на Кавинтон и се сравняват със Сермион по същия начин (описан по-горе).

Още нещо интересно ТУК: Отзиви за Винпоцетин Ковекс. Вицетин и др. заместители. Кавинтон Форте.

Цинаризин

Той е медикамент против световъртеж, алтернатива на Бетасерк. Влияе на вестибуларния апарат. Подобрява оросяването му, но това е допълнителен ефект, а не основен.

Погледнете и ТОВА: Мнения за Цинаризин. Какво лекува и колко време се пие? Дименхидринат, Вестибо и др. заместители.

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *