Мнения за Бетасерк 16 и 24. Колко време се пие?

Колко време се пие Бетасерк 16 и 24? Мнения, странични ефекти. Какво лекува? Заместители: Кавинтон, Демир бозан, Вестибо, Цинаризин

Бетасерк е популярно лекарство за вестибуларен световъртеж с различен произход, болест на Мениер и синдроми, които включват световъртеж, главоболие, шум в ушите, прогресиращо снижение на слуха, гадене и повръщане.

Активният агент в Бетасерк е бетахистин.

Параметри на бетахистин
Показател Характеристика
Абсорбиране бързо
Максимална концентрация след 3 часа
Пълно извеждане за 24 часа
Лечение продължително
Подобрение от самото начало
Устойчив ефект след 2 седмици и нараства до 3 месеца

Мнения за Бетасерк

Относно ефективността на Бетасерк попадаме на няколко, но подчертано негативни отзиви. В БГ мама пациентка споделя: пих много време – без резултат. Причината – виене на свят и залитане, продължавала. В Пулс. БГ четем: пила съм тавебехист, ноотропил, бетасерк, няма промяна. Този пациент се лекува от замаяност 2 години. Пак за замаяност: явно не ми помага достатъчно.

Относно страничните явления на Бетасерк също се намират негативни отзиви. Пациентка във фейсбук се оплаква от стомашни болки и гадене при храна, категорично го свързва с лекарството. Друг потребител я подкрепя – изписан Бетасерк при шум в ушите, но се налага подмяна заради гадене и други негативи.

За интересно приложение на Бетасерк научаваме от форума на Фитнес БГ. Там се лансира мнението, че от лекарството се отслабва и дори предстои да бъде официално регистрирано с такава цел. Пих за шум в ушите и отслабнах, споделя дама във форума. Когато след време опитала отново да отслабне с Бетасерк, не се получило.

ВАЖНО: Намерете още мнения за Бетасерк 24 и 16 и обезателно оставете и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Доволни ли сте? Какви странични ефекти имахте?

Бетасерк 24. Колко време се пие?

Лечението с Бетасерк е продължително, но конкретният срок се определя индивидуално. Самото лекарство разгръща напълно ефекта си след няколко седмичен прием. В общия случай се приема 2 – 3 месеца, но е допустим и за срок от порядъка на години.

Бетасерк и Демир Бозан 02

Опаковка на Бетасерк в България и извън нея

Разликата с Бетасерк 16

Бетасерк се изготвя на таблети по 8, 16 и 24 мг. Концентрациите покриват възможните предписания и максималната за ден доза от 48 мг. Те са дадени след името. Например Бетасерк 24 значи таблетки от 24 мг, а Бетасерк 16 – таблетки от 16 мг.

Бетахистин дихидрохлорид редуцира честотата на световъртежни пристъпи, без значимост на причината. Прилага се при вестибуларни (първични) нарушения и при вестибуларни прояви на други заболявания, включително в психическата сфера.

  • При психогенен световъртеж Бетасерк се назначава в качеството на допълнителна терапия. Препаратът спада възбуждането на вестиб. апарат и е ефикасен при всякакви видове (и генезис) на световъртеж, включително психогенен;
  • При виене на свят от нерви (на нервна почва). Бетасерк се назначава при световъртеж след преживян стрес и свързано с него главоболие. Често съпровожда като проява тревожно-депресивни и невротични разстройства;
  • При замайване от стрес в качество на бърза помощ бетахистин не се прилага. Неговият ефект се проявява след дълготрайно лечение.

Странични ефекти на Бетасерк

Типичните негативи от бетахистин са стомашни и чревни разстройства с прояви на гадене, диспепсия, абдоминална болка, подуване на корема, повръщане.

Бетасерк и Демир Бозан 04

Храносмилателната система е най-уязвима при терапия с бетахистин

Другата сфера на изява е кожата. При повишена чувствителност се проявяват обрив, сърбеж, уртикария. В тежки случаи възможен ангионевротичен оток.

Регистрирани са и случаи на главоболие.

Спиране на Бетасерк

Бетахистин комуникира с рецепторите на хистамина от тип Н1, които са заложени в неврорецепторните клетки на вътрешното ухо. Този синтетичен препарат не причинява зависимост и няма необходимост от постепенно увеличаване и съответно – намаляване, на дозата.

Заместители на Бетасерк

Бетасерк има множество точни аналози – всички лекарства с бетахистин като Бетахистин Ауробиндо, Тевабехист, Бетастад, Вертимед, Вертизан, Вестибо, Емперин, Акувер на разтвор.

Заместители на Бетасерк при вестибуларни и слухови проблеми са антихолинергиците, бензодиазепините и препаратите за разширяване на кр. съдове. Като най-близък заместител се възприема Цинаризин, който е отпуска съдовите стени и подобрява кръвообращението. Същото прави и Бетасерк, но с друг механизъм.

Бетасерк или Вестибо?

Двете лекарства са идентични като съдържание и дозировка. Различни са производителите, най-значима е разликата в цените. За пример еднакви опаковки 16-мг таблетки Бетасерк са 17.58 лв, Вестибо са 5.65 лв.

Бетасерк и Демир Бозан 03

Някои точни аналози на Бетасерк

Демир бозан за по-траен ефект

Вестибуларни нарушения, шумене в ушите, виене на свят са основни показания за предприемането на лечение с билките Демир бозан. Те представляват сбор, който оказва сериозен лечебен ефект. В съчетание с класическото медикаментозно лечение ускоряват достигането на целта и стабилизират резултата.

Втора линия, в която помага Демир бозан, е премахване на типичния провокатор на световъртеж – стрес и емоционално пренапрягане. Билките успокояват трайно нервите и балансират психиката. Доказан е лечебният им ефект при тревожни и депресивни разстройства. Най-точно показание за добавянето на Демир бозан е психогенен световъртеж и други прояви вследствие на нерви и стрес.

Вертигикс

Основен компонент в препарата е цинаризин. Той се посочва като най-близък и адекватен аналог на Бетасерк. Изписва се при идентични показания.

Вертигикс и Арлеверт са комбинирани медикаменти. Втората съставка е антихистамин. Тя прави лекарствата още по-добри при виене на свят.

Още по темата ТУК: Цена на Вертигикс. Мнения и странични ефекти.

Цинаризин или Бетасерк?

Макар и да имат близко въздействие по отношение на световъртеж, специалистите отдават предпочитание на Бетасерк. Причината е, че при Цинаризин дава повишен риск от сънливост и двигателни нарушения, свързани с неврологични усложнения. Освен това той намалява системното кр. налягане.

На второ място поносимостта на бетахистин е по-висока. И трето, най-съществено: достатъчно бързо се развива терапевтичен ефект. В листовките е описано след 2 седм., при някои пациенти се наблюдава два пъти по-рано.

Не без значение е ниският риск от лекарствени взаимодействия при Бетасерк, докато Цинаризин има достатъчно голямо количество от значими корелации.

Вижте и ТОВА: Най-добрите лекарства и бабини рецепти при психогенен световъртеж, замайване от стрес и виене на свят от нерви. Бетасерк и другите.

Бетасерк и Кавинтон

Кавинтон активизира и благоприятства кръвния поток през мозъка. Има десетки приложения в случаи, когато е потребно – инсулт, атеросклероза и други неврологични страдания, психически състояния, проблеми в сферата на УНГ.

По отношение на световъртеж и шумене в ушите Бетасерк и Кавинтон са аналози, без да дават пунктуално еднакъв ефект. Поради това те могат да се комбинират в лечение на понижен слух и вестибуларни прояви с гадене.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Мнения за Бетасерк 16 и 24. Колко време се пие?

  1. Бяха ми изписали Бетасерк 8 мг, но сега го няма и се налага да цепя таблетките.

  2. Лекувам се с оригиналния Демир бозан и ми се получава добре, почти нямам епизоди на замайване.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *