Мнения за Хеморрел, Хемороидин, Масту и др. мехлеми

Топ 10 класация за мехлеми против хемороиди. Мнения за Хемороидин, Хеморрел свещички и тинктура, Масту и крем Прокто Гливенол свещички. Как действат Детралекс, Цикатридина и чай Демир бозан? Хепароид Зентива и Долопрокт.

Хемороидите са неудобно нещо. Нямам предвид, че кървят и болят – много ясно! Говоря за неудобството да питаш познати и колеги какво им е донесло облекчение.

На мен ми беше неудобно и в аптеката да питам. Стеснителна съм. Но и вие ще признаете, че хемороидите са деликатна работа. Не върви да разправяш.

Мартина Манолова за лечение на хемороиди с билки Демир бозан, хеморрел - мехлем мнения

Мартина Манолова написа и ни изпрати това писмо, за да помогне на хората в лечението на хемороиди. Дайте и вие мнения и идеи в нашия форум ТУК!

Уважавам народните цярове и търсех нещо немедикаментозно, но ефективно и евтино. Да, и цената ми беше от значение.

Заради моята стеснителност и интимния характер на „нещото“, стана така, че опитах 100 работи, а за други 100 – чух отзиви. Сега съм по майчинство и на моменти скучая зимата с бебо, имам време да напиша какво съм пробвала и какво ми помогна.

Осъзнах, че пълното излекуване може да стане чрез вътрешно лечение, а външното – мазане и превръзки, има помощна функция за облекчаване. Причината за разширяване на вената е вътрешна и пак там потърсих решението.

Венотоници – Детралекс

Детралексът е от вид лекарства – венотоници или тоници за вени. Дават се при венозни проблеми, в някои случаи и за хемороиди. Само че не лекуват, а единствено облекчават рлсимптоматиката.

Споделя се, че е рисково да се пият венотоници без лекарско становище. Гледах, че от типа има доста избор – Флебавен, Флебодия, Ендотелон, Цикло 3 Форт, Диофлавон и пр.

Не са евтини, но не е там проблемът. Не се престраших да пробвам, защото в листовките не пише, че са за хемороиди. Сигурно има защо да не го пише!Хемороиди. 10+ билки и хеморрел тинктура мнения, които наистина работят!

Цикатридина

Намира се в три форми – крем, свещички и спрей. Принципно е за рани, но подобрява еластичността на тъканите и естествената регенерация. Кремът е удобен при външни хемороиди, а свещичките – при вътрешни.

Доста помагат, доволна съм. С билките правят отлична комбинация. Главното действащо нещо е хиалуроновата к-на, тоест доста безопасно и безвредно.

Минус на Цикатрадината за мен е цената – 2.60 лв. е една свещичка, а трябва доста да се слагат. Кремчето е 27 лв, горе-долу същото излиза.

Масту

За разлика от Цикатрадината, която се дава за рани, то Масту е точно създадено за хемороиди. Прави се на крем и на свещи. Изборът ще направите според мястото на проблема, нали. Супозиториите се въвеждат навътре, а кремът се маже директно или чрез апликатора, ако хемороидите са до 1 см. в дълбочина на ануса.

За състава ми е трудно да кажа – букет от химически съставки, които нищо не ми говорят. Но след като лекарството е точно за хемороиди, то четем листовката и следваме написаното. И толкова.

Като цена Масту е доста по-добре. Кремчето е 8.50 лв, свещичките – по 93 ст. Но пак си трябва по-дълга обработка, не става с 2-3 слагания.

Витамини – А и Е

За лекуване на хемороиди чрез витамини прочетох в един женски сайт. Купуват се А и Е на капсули. Вит.А се мери в единици, трябват ни капсули от 10 хил., а Е се мери в мг, трябват 400 мг. В продължение на 60 дни се пият

2 капсули А + 1 капсула Е

Описано е, че витамините помагат разширените тъкани и съдове да се приберат и да се стегнат. Светнах се, че те също са венотоници или поне ефектът им е такъв.

Отказах се да ги пробвам, защото в статията пишеше, че това лечение помага при липса на кървене и болки. Ако нямах кървене и болки, защо бих тръгнала да търся лек?!

Билки – Демир бозан

Отказах се от лекарствата и от витамините, но все още исках вътрешно, общо лечение. Сетих се за билките. И се разтърсих.

Не беше лесно. Пишеше се за билки за външно, местно приложение. Едни се препоръчваха срещу кървене, други – за стягане на тъканите, трети – за обеззаразяване. Нямаше ли лекарство, което да излекува ПРИЧИНИТЕ за образуване на хемороиди?

Открих го – Демир бозан. Съчетание от билки, които създават условия за изчезване на хемороидите и премахват условията, при които се появяват нови хемороиди.

Една от главните причини за образуване на хемороиди, е застоят на кръвта. Това се получава при замърсяване на кръвта, отлагане на плаки по съдовете и стесняването им, при колебания на кръвното. Демир бозан почиства кръвта, регулира нивата на холестерола и нормализира кръвното.

Друг провокатор на хемороидите са възпалителните процеси в черва и др. органи. Всички билки в Демир бозан са противовъзпалителни, а някои нормализират чревната флора.

Важен причинител на хемороидите се оказа и перманентният запек. Билките в Демир бозан поддържат нормално ниво на фекалната маса.

Друг плюс на Демир бозан е, че заздравява вените, дори генетично слабите. Освен това има отслабващ ефект, а затлъстяването е рисков фактор за хемороиди.

И един неочакван ефект – причинител на хемороиди е и стресът. Ако това е причината, непременно трябва да се лекува стресът, за да се повлияят хемороидите. Демир бозан се дава като успокоително, за лечение на стресови състояния и страхова невроза. Това се казва пълно обслужване – всичко необходимо на едно място!

Естествено, идеално лекарство няма. Минусът при билковото лечение е, че се задейства след известно време. Трябва да мине време, за да се види реален ефект. Но на мен този вариант ми пасна, заради трайно подобрение на вените като еластичност на стените и отлаганията вътре, както и в състава на кръвта.

Друг минус е, че при бременност непременно трябва да се стикова с наблюдаващия лекар. Билките в Демир бозан са силни и не ги пийте самоволно, ако носите дете. И производителят си го е написал – не стават за бременни. Чак да не стават, не е вярно, но те са се застраховали срещу неприятности.

Чаят Демир Бозан е с уникален състав. Коя билка носи това име?

Хемороидин – Тошков

Демир бозан се вари на чай и се пие, а това пък е направено на таблетки, един от продуктите на Тошков. Има 15-16 билки в хапчетата. Главно са насочени към състоянието на вените в зоната на дебело черво. Това е добре, не се съмнявам, но Демир бозан предоставя по-обхватно лечение, затова се спрях на него.

Оставаше да комбинирам с точното локално лекарство. Ето още някои алтернативи на чесъна и меда, за които споменах в началото.

Ефикасен крем против хемороиди

(таблица)

Продукти за мазане против хемороиди
Наименование, грамаж Производител, цена Състав Действие
Хемороидин 30 мл Биохерба, 4.50 лв бял равнец, смрадлика, прополис + заздравяващи билки облекчава и профилактира
Хемоклин 37 г Trimb Healthcare, 29.90 лв патентован бактериален блокер лекува, обеззаразява, регенерира
Хемокил 40 г Минерва, 21.60 лв кокосово и др. масла, екстракт от невен успокоява, регенерира
Хемогел 35 г Фармадент био, 8 лв конски кестен, ментово масло, прополис успокоява сърбене и болезненост при външни образувания
Колонпротект 50 мл Панацея 2001, 18.60 лв екстракт хамамелис успокоява симптоматиката, укрепва съдовете
SOS 30 г Dr. Kleine Pharma, 15.80 лв Цинк, масла, алое и др. срещу парене, болезненост, мокрене и др.
Рувенор 65 мл + мокри кърпи + таблетки ФОРТЕКС Нутрасютикалс, 15.40 лв екстракт залист + масла свива вените, кърпичките охлаждат
Старопланински 60 мл Сръбски, 31 лв невен, кантарион, равнец, ланолин антисептик, противоболково
Хеморрел 20 г Фито Лайф, 26 лв екстракт бял крем, восък и масла регенерира и против запек
Зелен Матсан Дойч 30 мл Дойч, 12.80 лв Екстракт прополис, салицилова к-на, восък и др. възстановява, санира
Hem Care 30 мл Green Derma, 19 лв Конски кестен, смрадлика при раздразнения и кървене, санира
Ректанал Ейд 50 мл Фрезидерм, 15.10 лв ракитник, върбовка, аргания, невен, тротически лишей и масла санира и заздравява
Хеморопсилис 20 г Ла Есенция, 9.70 лв куркума, сандалово масло, восък и др. облекчава и охлажда
Помата Е 50 мл Ерба Вита, 18.30 лв растителни екстракти хамамелис, салвия, тиква, дъб, кестен, мента, олива облекчава болезненост, парене, сълзене и др.
Хепароид (хепаринова маз) 30 г Зентива, 13.25 лв хепариноид , парафини и др. против тромби и възпалявания

Други свещички против хемороиди

(супозитории)

Вече казах за Цикатрадина и Матсу, но ето и още няколко:

 • Долопрокт (1.14 лв) – глюкокортикоид и локален анестетик;
 • Хемотрит (3.03 лв) – възстановява и против болка и сърбеж (има и такъв крем);
 • Прокто гливенол  – трибенозид и лидокаин, облекчава и заздравява;
 • Repaherb (1.70 лв) – растителни, с екстракти от невен, лайка и др. Против възпаляването и сърбежите;
 • Диклофенак – противовъзпалително, нестероидно.

В скоби посочвам цената на 1 бр., за да си сравните и нея, заедно с ефекта.

Във видеото ни показват какво е точно хемороидът:

Основни принципи при лечение

на хемороиди с билки

Първото, което научих по трудния начин, е че хемороидите задължително се лекуват! Хич не се заблуждавайте, че ще минат сами или че може да се отлага. Дори да издържате на мъчителните симптоми, няма да избегнете обострянията. А ако сте много упорити, ще си докарате и усложнения.

Та, на гърба си разбрах, че лечението е неизбежно! Алтернатива имаме само в избора на лечение.

Навсякъде пишат, че лечението зависи от мястото на хемороида – ако е отвън, се слагат местни средства, ако е по-навътре – лекарствата се пият.хеморрел свещички. 10+ билки и средства, които наистина работят!

Ами не е така. Където и да са излезли хемороидите, най-качествено се облекчават от едновременното лекуване вътрешно и външно. Нито едното, нито другото поединично помага на 100% като бързина и категоричност.

Второто, което научих, е да разчитам на билките. Лечебните растения са способни и да облекчат трайно, и да излекуват напълно. За мен са №1!

Още в текста: Основни принципи при лечение на хемороиди с билки ♠ С чесън ♠ С мед ♠ Вътрешно лечение на хемороиди ♠ Венотоници – Витамини – А и Е. Ефикасен крем против хемороиди – таблица ♠ Промивки и компреси ♠ Домашни мехлеми ♠  Хомеопатия ♠ Упражнения против хемороиди ♠ Диета ♠ 5 правила на хранене ♠ Съвременни методи и хирургия ♠ Истории на излекувани

Пиша ги разбъркано, както се сещам. Не съм ги класирала.

Лечение на хемороиди с чесън

(чесново мляко)

Чесънът разрежда кръвта и подобрява нейния състав. Прочетох, че го дават за предпазване от атеросклероза и сърдечни проблеми. Не позволява да се образуват плаки, които стесняват съдовете.

Хемороидът е изменен кръвоносен съд, заради което чесънът помага и при това. Тъй като чесънът по принцип гори кожата, а мястото е нежно и ранимо, използваме не директно, а като чесново млечице.

Как се прави: очистваме 2 глави, без да отделяме скилидките. Махаме само външните люспи, а вътрешните остават. Слагаме ги в 200 мл мляко и варим 1/2час. Чесънчето омеква – пробвайте с вилица. Охлаждаме всичко и махаме чесъна. Пием само млякото – по 1с.л. горе-долу 3-4 пъти, гледайте да ядете след това.

Казано е, че се прави 10 дни, после се прекъсва за 14 дни и пак, но не мисля, че е толкова определящо това.

Чесново мляко без варене: изчистваме напълно 5 скилидки и ги правим на пюре през пресичка. Размиваме ги с 200 мл мляко и оставяме да киснат 2 ч. на студено. Готово е. Чесновото без варене е по-силно, затова се пие по ½ чаена л.

Това лечение не става, ако сте с язва, гастрит или друго по храносмилането. И за бременни го дават внимателно. Аз понеже се лекувах като бременна, не рискувах с чесън и потърсих нещо безопасно.

Лечение на хемороиди с мед

Ценното на меда е неговата антибактериалност. Поради мястото на хемороидите, нали. Плюс че омекотява. Аз го ползвах външно, защото така е 1000% безопасен.

Тампон с мед: това е, което правех и много облекчава. Правя памучен тампон, напоявам го с течен мед и въвеждам на онова място. Чистият мед е достатъчно добър, но има и обогатена рецепта:

Мед + сок от цвекло или гел алое

Това е най-безопасното нещо против хемороиди, идеално за бременни. Почти веднага носи облекчение.

За жалост – то е временно, а аз търсех пълно излекуване, изчезване на разширяването.

Промивки и компреси

 • Смрадлика – много силна билка, тетра. Идеална за рани – санира, лекува възпаляването и спира кървене. Баните са облекчаващи и заздравяващи за хемороидите;
 • Седящи вани – правят се с всякакви противовъзпалителни билки – лайка, невен, тетра, равнец и др. Стои се по 10-15 мин., докато поизстине водата;
 • Калиев перманганат – на седяща вана или само промивка с бледорозов разтвор. Успокоява симптоматиката, дезинфекцира, подпомага заздравяването. Качествено средство и много евтино – стотинки!;
 • Дафинов лист – препоръчва се при кървене. Против възпаляването и сърбежа. Пие се + седящи вани, микроклизми или превръзки – което ви пасне. Дозата е 10 листа на 1 л вода. Особено за пиене не предозирайте, че се претоварва черния дроб. За компрес – 5 листа в 200 мл;
 • Дъбова кора – вари се 12 ч., минава се през марля и с лосиона се мажат хемороидите. Ако са по-навътре, топете тампони и въвеждайте в ануса;
 • Хамамелис – готова тинктура или домашна такава. Подобрява вените и ги събира. Пие се по 3 Х 15 капки. Ако няма кръв, се намазва върху хемороида;
 • Тампон с алое – парченце алое (обелено листо) потапяме в мед и въвеждаме в ануса;
 • Компрес от картофи – изцежда се суров сок или се настъргва картофа и се прилага чрез марля. Успокоява и премахва възпаляването. Спира кървене и сърбене.

Домашни мехлеми

 • С хамамелис – готова тинктура смесваме с обикновен крем, примерно 50 мл към 400 мл;
 • С дъбова кора – отварката смесваме със св. мас, докато се получи лек крем, удобен за втриване;
 • С невен – 50 г билка на 200 г свинска мас. Нагряваме през вода, за да се смеси. Кремът се слага точно върху хемороида. Той лекува възпалението;
 • С алое – то е естествен гел, който лесно се намазва върху образуванието. Може и да го смелите за по-лесно. Болкоуспокоява и охлажда;
 • Облепиха, облепихово масло – културният начин за лечение с това масло е чрез капсули. Продават се добавки, напр. от фирмата Sanct Bernhard. 100 бройки са 122 лв. Другото име на билката е морски зърнастец. Има го в аптеките. С маслото обработваме външно. То е по-евтино. Напр. на Биохерба 50 мл е около 16 лв.

Хомеопатия

Главните препарати за лечение на хемороиди са Сулфур, Нукс Вомика, Ескулус и Хамамелис.

 • Сулфур действа на венозната система;
 • Нукс Вомика повлиява нервната система и чрез нея – кръвната;
 • Ескулус повлиява проблемите в червата, които причиняват хемороиди;
 • Хамамелис помага при кръвоизливи и остри възпаления.

Освен лекарствата, лечението на хемороиди включва движение и правилно хранене, защото обратното – застоялия живот и вредните продукти са сред причинителите на хемороиди.

Упражнения против хемороиди

Упражненията засилват мускулатурата, укрепват кръвообращението, нормализират червата. Но не всички спортове са подходящи. Някои видове напрягане усложняват и задълбочават състоянието или усилват симптоматиката. Избягвайте да клякате, да махате с крака, да вдигате тежести. Велосипедът е разрешен само в ремисия.

Препоръчвам упражненията от видеото, правила съм ги и са готини:

Диета при хемороиди

Храненето е доста важно при обостряне, защото тогава се стремим нищо да не дразни хемороидите и въобще правото черво.

5 правила в стил „повече“:

 1. Повече целулоза от плод, зелении, зеленчук, трици в чист вид или от хляб. Целулозата (фибрите) оправят перисталтиката и нормализират чревното състояние;
 2. Повече вода – не друга течност, дори не газирана вода, а просто вода. Тя пази фекалната маса от втвърдяване и облекчава изхождането;
 3. Повече хранения (5-6) с малки порции – преяждането създава проблеми, а така не оставаш гладен, а ядеш наистина малко;
 4. Повече кисело мляко – дава лакто и бифо бактерии, а те нормализират флората в червата. Следва нормално и лесно изхождане;
 5. Повече варени храни или на пара – това е щадяща храна и мека за червата. За малко забравете пърженето и печенето, но си купете фолио и всичко задушавайте.

Забранени храни

От опит знам, че големи проблеми създават мазнотиите, вкл. мазните пържолки, лютите подправки, солените маринати и консерви, сладките теста, газираните напитки и алкохолът, уви.

Съвременни методи и хирургия

При сериозно задълбочаване на състоянието лекарствата и билките просто не успяват сами да се справят. Тогава се отива към хирургия, макар че днес се прилагат щадящи, неинвазивни техники. В повечето случаи дори не трябва обща упойка, а възстановяването е скоростно.

Някои методи:

 • Дезартеризация – пристягат се артериите, които захранват хемороидите. Притокът на кръв и хранителни в-ва се прекратява и хемороидите изсъхват;
 • Хемороидектомия – премахване на хемороидална тъкан, намираща се отвън;
 • Лигиране – пристягане на хемороида в основата му, което води до отмирането му;
 • Лазерна коагулация – образуванието първо се намалява, а след това напълно се разсейва. На мястото му излиза съединителна тъкан;
 • Криодеструкция – замразяване на хемороида. Той отмира и излиза с изпражненията.

До тези сериозни манипулации не се стига, ако започне навременно лечение на хемороидите и не се допусне те да се влошат и усложнят. Билковото лечение позволява да се ограничават тези опасни процеси, освен това се профилактира и появата на нови възли.

Както си спомняте, аз се спрях на билките Демир бозан. За тях научих от пациенти, които са постигнали желания ефект.

Истории на други излекувани от хемороиди

Хемороиди се церят с билки

Милен Мирчев за лечение на хемороиди с билки Демир бозан и хемокил

Милен Мирчев

Тези неприятни гадни ужасяващи нещица – хемороидите, са абсолютно лечими у дома. Само да си намерил правилното нещо и да не си мотал дълго.

Аз се изцерих с Демир бозан. Билките напълно ме излекуваха, но не веднага. Трябваше време, за да възстановят кръвоносните съдове. Междувременно аз подпомагах процеса с прополис и смрадлика локално.

Като цяло лечението ми отне 4 месеца, но завърши на 100% успешно!

Милен Мирчев от Бургас

Демир бозан лекува хемороиди

Албена Христова за лечение на хемороиди с мехлем хемороидин мнения

Албена Христова

Супер доволна съм от Демир бозан. Никъде няма да прочетете, че това са билки за хемороиди. Много лошо, че не го пишат в указанията. Предполагам, защото билките лекуват не директно, а премахвайки причините и условията за създаването на хемороиди. Както и да е, аз казвам, че Демир бозан лекува хемороиди, защото едва ли ще го прочетете другаде.

Аз лично се отървах от два доста мастити хемороида, които боляха и даже са прокървявали. Попаднах в ютуб на един видео отзив и така се светнах, че Демир бозан оправя кръвоносните съдове, а хемороидите са разтегнати вени.

Пожелавам и на вас успех, аз се надявам повече да не се срещам с хемороиди.

Албена Христова от София

Препоръчвам компреси с Демир бозан

хемороидин тошков отзиви

Чавдар Маринов

Искам да призная, че съм бил крайно отчаян заради хемороиди. Да не можеш да седнеш, да не се радваш на живота заради едно нищо и никакво възелче!

Отчаянието ме накара да експериментирам, а опитите ме доведоха да идеален резултат. Знаех, че се пият билки Демир бозан за оправяне на съдовете, обаче не ме топлеше, докато хемороидът продължаваше да боли.

Направих нещо странно – след варенето на чая охладих пакетче и го притиснах като компрес към възелчето. Охлади и облекчи неимоверно. Пробвайте, не се бойте!

Чавдар Маринов от Пловдив

А ето и един видео отзив за Демир бозан. Петя Иванова е толкова доволна от намереното облекчение, че записва видео със своите впечатления:

Ваша: Мартина Манолова от Хасково

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Мнения за Хеморрел, Хемороидин, Масту и др. мехлеми

 1. Да, да, и аз пия Демир бозан. Той ми спря кървенето за 3-4 дни, а след още 2-3 дни почна и трайното облекчение. Най-трудно се маха сърбенето и паренето, обаче с времето и дотам се стига. Само не си мислете, че само билки ще помогнат, ако продължавате да ядете люто и мазно и лежите с часове на дивана през ТВ-то.

 2. Аз съм пил Демир бозан за хемороиди, не знам защо твърдите че не се знаят тези билки. Напротив, те са известно съдово лекарство и венозен тоник.

 3. Здравейте! На мен ми помагат ръчни свещички от 4 листа живовляк, 2 листа алое, 3 см. стъбло от хвощ, стрит прополис и втечнен мед за спойка. Всичко в кафемелачката и омесвам с меда на тесто. От тестото оформям свещички и ги изсушавам. С кремче вкарвам вечер и така заспивам. Сега ще включа и Демир бозан, да стане пълно лечение.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *