Какво да пия при болки в сърдечната област

Точно какво да пия при болки в сърдечната област и какво да правя. Първа помощ и бабини рецепти за болки в сърцето и в гърба. Сърдечна невроза и стягане в сърцето на нервна почва

Болка в областта на сърцето е симптом, с който много пациенти отиват на първи преглед. Интензивността на пристъпа, неговата продължителност и условията, при които е възникнал, са ключови ориентири за определяне на причината.

Някои състояния със сърдечна болка са животозастрашаващи (инфаркт, усложнена хипертонична криза). Други не са сърдечни състояния, макар да приличат на такива.

Как да разбера дали боли сърцето
Признак за преценка Сърдечна (произлизаща от сърцето) Несърдечна (несвързана със сърцето)
продължителност на болката сърдечният пристъп е кратък, максимум до 15 минути болката е продължителна или постоянна
характер на болката стягане, парене, тежест пробождаща, пронизваща, прострелваща
кога възниква болката при движение, кашляне, вдишване при стрес или физич. натоварване
движи ли се да, разлива се наляво към шията, рамото, ръката не се мести по тялото

Лекарства, които да пием при болки в сърдечната област

Лекарствата за сърце НЕ се пият инцидентно, не се самоизписват, още по-малко при липсата на диагноза от квалифицирано лице. Тук ще разгледаме принципно какво се прави като първа реакция, когато пациентът вече има назначени лекарства.

Следващите медикаменти НЕ са предназначени за болка в сърдечната област, породени от плеврит, междуребрена невралгия, херпес зостер, езофагит, медиастинит.

Не се бойте, че имате туберкулоза или белодробен рак, защото тези диагнози дават болка в гърдите при разгърната клинична картина в късните етапи.

Нитроглицерин

При „смачкващи“ болки, които възникват при физическо натоварване се взема нитроглицерин. Подхожда за пациенти с установена диагноза исхемия на миокарда. За това спасително средство е писано много, но на практика вече няма такова наименование в аптеките. Вземат се други лекарства от групата на нитратите. Те са или таблетки за смучене, или спрей форма за впръскване.

Болка в сърдечна област 03

Белези на сърдечен пристъп

 • Нитрокор е аналог на нитроглицерина. Представлява глицерилов тринитрат на сублингвални таблетки. Сложете една таблетка Нитрокор под езика, за да разшири коронарните артерии и да облекчи кръвоснабдяването на сърцето. Ако до 5 минути не усетите рязко подобрение, звънете за линейка.
 • Антистенокардно средство на спрей е Nitrolingual®. Впръсква се под езика. Подава глицерил тринитрат, който помага при епизодично възникваща сърдечна болка. Спрей помпата дозира нужното количество.
 • Изокет спрей е подобно средство, макар и с друга активна съставка – изосорбидцинитрат. Също е от органичните нитрати, които рязко отпускат съдовите стени и позволяват кръвта да нахлуе към сърцето и други засегнати от исхемия области.
Аспирин

Аспирин, но от нискодозовите препарати – Протект или Кардио (едно и също са по същество), разрежда кръвта. Той предотвратява образуването на съсиреци в потока, които влошават протичането на кръвта и снабдяването на органите.

Обичайната доза е 1 таблетка дневно, при криза се приемат 2 таблетки.

Бета-блокери

При страх и стрес в тялото се секретира хормонът адреналин. Той скоростно вкарва човека в режим на защита и оцеляване. За целта се ускорява сърдечният ритъм, повишава се артериалното налягане, съдовете се свиват, както и мускулите.

Бета блокерите са лекарства, които блокират рецепторите за адреналина и става обратното на това, което причинява адреналина: вместо да се ускори, сърцето се успокоява; вместо да се вдигне кръвното, то се понижава; свитите съдове и мускули се отпускат.

Болка в сърдечна област демир бозан 01

Белези на кардионевроза

Бета блокаторите са незаменими при хипертония, съпроводена с висок пулс в покой и при натоварване, и при исхемична болест на сърцето, защото намаляват потребността от кислород.

Тези лекарства ползвате при сърдечна болка, само ако ги имате изписани и ви е казано как да ги вземате при пристъп. Ето някои разпространени конкретни наименования:

 • Метопролол. Няколко фарма компании произвеждат таблетки с метопрололов тартарат под точното име Метопролол или като Метостад, Метокор и др. Освен при хипертония и ИБС, метопролол помага при функционални нарушения, икстрасистоли, тахиаритмия, профилактира мигрена;
 • Бисопролол или Бизопролол. Тук активната съставка е бизопрололов фумарат. Предпазва от прекалено активиране на сърцето. Ключови диагнози са хипертония и ангина пекторис;
 • Небиволол, Биволет, Небилет са типичните наименования на nebivolol – селективен блокер, който влияе само на сърцето.

Всички описани бета-блокери имат много противопоказания. Използването им не е безопасно, защото влияят пряко на сърдечната дейност, а при пристъп сърцето е уязвимо и грешка с лекарството може да има крайно нежелателни последствия. Внимание! Блокерите нерядко причиняват бронхоспазъм.

АСЕ-инхибитори

Те потискат определен ензим, чрез което разширяват кр. съдове и свалят налягането в тях, увеличават количеството кръв, което изпомпва сърцето. Усилвайки кръвния поток, те съдействат за редукция на сърдечното натоварване.

Имената на всички АСЕ-инхибитори завършват на „прил“ – еналаприл, лизиноприл, каптоприл и др. Назначават ги за хипертония и за сърдечна недостатъчност. При пристъп намаляват влиянието му върху сърцето. Намаляват риска от сърдечен пристъп и инсулт.

 • Еналаприл, Ренаприл – лекарства с еналаприлов малеат. Показанията за тях са описаните по-горе;
 • Рамиприл, Рамимед, Вивейс – лекарства с рамитрил. Разширяват съдовете, улесняват сърцето, предпазват от съдов инцидент и обременяване на бъбреците;
 • Лизиноприл, Линиприл – лекарства с лизиноприл. Тяхна особеност е, че понижават и съпротивлението в периферните съдове, намаляват белодробен застой.
Статини

Тези препарати имат противовъзпалителен ефект. Назначават се при повишен холестерол за профилактика на сърдечни патологии. Те стабилизират и намаляват атеросклеротичните плаки. Назначават се на хора, вече прекарали инфаркт, инсулт, стентиране. Няма смисъл да се приемат като вторична профилактика.

 • Аторвастатин, Аторвистат, Аторва са препарати с аторвастатин. Те регулират липидите в кръвния поток;
 • Розувастатин, Ромазик, Розувистат са препарати с розувастатин. Имат същото предназначение – профилактика на сърдечен пристъп поради висок холестерол;
 • Симвастатин, Ниосимва, Симвакор са препарати със симвастатин. Абсолютно същото въздействие като гореописаните статини.
Антагонисти на калциевите канали

Те са мощни вазодилатори – намаляват необходимостта от кислород и разпускат артериите. Оттам намаляват артериалното налягане и натоварването върху сърцето. Предпазват от спазъм на коронарни артерии.

Има три поколения антагонисти на КК с разлики в ефектите.

 • Нифедипин, Верапамил, Дилтиазем, Фелодипин – първо поколение, обикновени таблетки;
 • Верапамил SR (Изоптин SR), дилтиазем CD, исрадипин ER, нифедипин ХL, фелодипин ER – препарати второ покобение с модифицирано освобождаване;
 • Амлодипин, лацидипин (Ласипил), Лерканидипин, манидипин – трето поколение препарати с пролонгировано действие.

Чай Демир бозан за траен ефект

Болка в сърдечна област 04

Рецепта за укрепване на сърцето

Съчетанието от 6 лечебни растения има няколко типа ефекти, които оказват подкрепа при проблеми със сърцето и сърдечни патологии:

 • Регулират налягането в кръвоносната с-ма;
 • Пречистват кръвта от липиди и други вредни компоненти;
 • Намаляват атеросклеротичните плаки;
 • Профилактират формирането на тромби;
 • Успокояват при неврози със сърдечна симптоматика;
 • Подкрепят функционално сърцето за урегулирана работа.

Чаят Демир бозан има решително влияние върху състоянието на пациенти, които изпитват некардиологична болка в областта на сърцето поради дихателни, неврологични, ортопедични проблеми. Лекува причини за болка от психо-емоционален характер. При редовно приемане на чая отшумяват болки, породени от тревожност, фобии, стрес.

Отделно успокояването с Демир бозан подкрепя и сърцето, защото при спокойна психика сърцето работи подредено и не употребява много кислород.

Хранителни добавки, които да пием при болки в сърдечната област

 • Рибено масло – богат източник на Омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от патологии на сърцето и съдовете, както и на инциденти от типа на инсулт/ инфаркт; защитават от развитието на тежки последствия при протичащо заболяване;
 • Коензим Q10 – подобрява сърдечната функция; по качества антиоксидантът КоQ10 превъзхожда всички естествени антиоксиданти и се приема за най-перспективан в клиничната практика;
 • Магнезий – подпомага нормалната сърдечна дейност; като антагонист на калция, той играе централна роля в поддържането на нормален сърдечен ритъм; дефицитът му поражда проблеми с кръвното, запушване на артерии с холестерол, болезнени спазми на съдовите стени, внезапно спиране на сърцето и др.;
 • Витамин D – регулира кръвното налягане; рецепторите за този витамин са в съдовите стени и вътрешната им обвивка, както и в клетките на сърдечния мускул. В активна форма витамин D работи за регенериране на мускулните и съдовите клетки в сърцето и потиска възпалителни процеси;
 • Витамин B – понижава нивата на хомоцистеин, който в излишък уврежда вътрешните стени на артериите и вените и те стават пропускливи. Като обратна реакция се повишава тромбообразуването и отлагането на холестеролови плаки. В резултат се повишава рискът от тромбоза и атеросклероза. В допълнение недостигът на В1 причинява ускорено сърцебиене, В3 разширява съдовете, В12 участва в формирането на кръвните клетки и т.н.;
 • Лецитин – намалява нивата на LDL холестерол, който поражда повишен риск от сърдечни патологии, вкл. ИБС или инсулт;
 • Екстракт от гроздови семки – богат на полифеноли с антиоксидантно действие;
 • Екстракт от зелен чай – съдържа полифеноли и подобрява функцията на ендотела;
 • Тиквено семе – регулира нивата на холестерола.

Какво да правим при болки в сърдечната област? (Първа помощ)

Болка в сърдечна област демир бозан 02

Протокол за действие при съмнение за пристъп

При прилошаване с болка в сърдечната зона първото адекватно действие е да се извика линейка. Възможно е да се касае за неотложно, животозастрашаващо състояние. За предпочитане е спешният екип да бъде извикан излишно, отколкото да не се дооцени рискът.

Докато дойде квалифицирана помощ, действаме като при сърдечен пристъп – нарушено кръвоснабдяване на сърцето.

Ако пострадалият е в съзнание:

 1. слагаме го на гръб, с повдигнати рамене и глава;
 2. отваряме прозорец, разхлабваме вратовръзка, колан, стягащи дрехи;
 3. при слабо изразени симптоми даваме валидол;
 4. безопасно е да се даде нитроглицерин (аналогичните лекарства по-горе) или аспирин под езика. Може да се повтори даването след 10 минути;
 5. при липса на лекарства стягаме с превръзка (шал, колан) ръката под рамото или бедрото. Така се намалява количеството на циркулиращата кръв (за 30 минути в студ и за 60 минути в горещина);
 6. даваме вода.

Ако пострадалият е в безсъзнание, освобождаваме езика и проверяваме пулса. При слаб или липсващ пулс се започва реанимация – изкуствено дишане и непряк масаж на сърцето, докато дойде спешният екип.

Бабини рецепти за болки в сърцето

При пристъп на болезненост в зоната на сърцето, когато няма човек в близост, може да опитате ето този древен похват: захапете кутрето на едната ръка 15 – 20 пъти, а после още толкова пъти нахапете кутрето на другата ръка. Ако не е сърдечен пристъп, болката ще отшуми.

Ако почувствате, че започва пристъп и ще загубите съзнание, вдишайте дълбоко и изпуснете въздуха постепенно, на три пъти. Повторете няколко пъти и тогава ухапете кутретата си.

При съмнение за тревожна, стресова причина за сърдечната реакция помагат чай от валериана, глог, шипка, дяволска уста, за предпочитане заедно.

Профилактично се препоръчва консумацията на цвекло, то подобрява състава на кръвта. При действителни проблеми с работата на сърцето се накисва розмарин в червено вино (1/2 чаша билка в 750 мл вино) или във водка. Винената тинктура се пие по 50 мл, спиртната – по 1 с.л.

Сърцето и съдовете се укрепват от джинджифил, консумиран по всички възможни начини. Други средства са клеева и чеснова тинктура.

Вижте и ТОВА: Какво да пием за бодежи в сърцето? Първа помощ при стягане в сърдечната област.

Видео: Предупреждения за истински сърдечни болести.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Какво да пия при болки в сърдечната област

 1. От всичко написано тук на своя глава пийте само аспирин, домашни рецепти и Демир бозан, всичко останало е ужасно, ама наистина ужасно опасно, ако не става на въпрос за сърдечно болен. И едва ли ще помогне, де!

 2. Понякога ме стяга сърцето, докторите казват здраво е. Взех си Демир бозан и съм доста облекчена, живи и здрави.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *