Бодежи в сърцето: къде и защо се появяват. Първа помощ и трайно лечение. Билки

Не се плашете! Бодежите в сърцето се причиняват от най-различни неща. Понякога – заради сърцето, но по-често поради други причини. Как да се тестваме за причината? Първа помощ – какво да пия?

Още в текста: Кои билки помагат и как? Конкретни примери с пациенти

Сърцето „боде“ по най-безобидни поводи и по най-сериозните причини. Не бива веднага да се плашим. Не бива и да се успокояваме. Във всички случаи причината за бодежите трябва да се разбере! Лечението може да е с хапчета или с билки, според същността на диагнозата.

Съдържание:

Какво да пием при бодежи в сърцето за бърз ефект?

Първо, да проверим дали болката не е опасна. В 80-90% от случаите на нас само ни се струва, че ни боли сърцето. Но всъщност причината е друга. И може да е сериозна:

 1. Гастроентерологични проблеми;
 2. Гръдна остеохондроза;
 3. Проблеми с белите дробове;
 4. Костно-мускулни патологии;
 5. Междуребрена невралгия;
 6. Невроза и др. разстройства на ЦНС.

Ще се ориентираме по три признака.

Таблица за преценка дали болката е от сърцето
Вид болезненост Насочва към
Светкавична, пронизва и отминава Вероятно е симптом за пренапрежение, невралгия или физическа травма. По-сериозно е, ако продължи минути и не минава
Движението облекчава Ако болката наистина е в сърцето, тя ще бъде по-силна от всяко физическо натоварване
Дишането е болезнено Задух и усещане за недостиг на въздух възникват при истинска сърдечна болезненост. Но при кашлица и ако ви боли да вдишвате, проблемът по-вероятно ще се открие в дихателната с-ма
Бързо облекчаване на дискомфорта в гърдите

#1 Нитроглицерин

Помага при стенокардия. Ако не подейства, значи болката няма връзка със сърцето, но може да идва от стомашно-чревно разстройство или остеохондроза

#2 Аспирин

Отстранява болката и разрежда кръвта, благодарение на което кръвната циркулация се подобрява. Ще ви олекне, ако е от сърдечно-съдовата с-ма. Не пийте аспирин, ако ви е проблемно съсирването.

#3 Студен компрес

Загърнете лед в кърпа (става и със замразени зеленчуци) и наложете на гърдите за 10-20 мин. Направете го на няколко пъти за деня. Ако помогне, причината за болката е разтягане или пренапрежение на мускулатурата.

#3 Топъл чай

Ако болки в гърдите се появят след нахранване, може би ще помогне топъл час. Особено ако присъстват подуване на корем, оригване и киселини.

#4 Топъл разтвор на сода

½ ч.л. сода в чашка топла вода. Ако дискомфортът се е появил заради киселини и повишена киселинност в стомаха, разтворът ще помогне. Содата е супер, само ако бодежите в сърцето са се вили след храна и ако нямате диагностицирано сърдечно нарушения.

#5 Бърза помощ

Не правете нищо от казаното дотук, а направо извикайте линейка в следните случаи:

 1. Болката е мощна, не минава за 5 – 10 и повече минути;
 2. Заедно с болката се появява задух, затруднено дишане;
 3. Болката се отдава в лявата ръка и рамо;
 4. Дискомфортът в сърцето се съпровожда с виене на свят, ледена пот и рязко настъпила слабост;
 5. Страх ви е, мислите си за сърдечен пристъп.

Всичко това в комбинация указва за развитие на инфаркт, патология на аортата, тромбоемболия на белодробните артерии, миокардит, перикардит. Всяко от тях е смъртно опасно, затова не експериментирайте. В останалите случаи помощта е лесна, евтина и под ръка.

При проблеми, породени от високо кръвно, замърсяване на кръвта, висок холестерол, сбой в работата на сърцето, риск от тромбообразуване и подобни патологични изменения, помага профилактичното приемане на билки Демир бозан. За тях ще прочетете по-долу.

Хора, които са се справили с бодежи в сърцето

Преди да продължим с това, къде точно боли сърцето, какви са билките и лекарствата, които помагат, ще започнем с трите истории на хора, справили се с този проблем. Техните разкази сме получили от коментарите ТУК, след това сме се свързали с някои от тях и сме ги помолили за снимка и повече подробности.

Мнение №1: Болката беше като преди умиране

Вальо Мирчев, Хасково

При мен беше така: рязка болка в сърцето, нито да вдишаш, нито да издишаш. После минаваше. След време – пак. Някои пъти беше толкова остро, че спирах дъха. Получих страх от пристъп и от смъртта.

Започнах с билките Демир бозан и събирах смелост да отида на кардиолог. Междувременно кризите намаляха и после спряха. Един път на профилактичен просто ми се изплъзна от устата. Личният настоя да изследваме всичко. Разбрах какво е било – нерви и стрес. Нищо друго не се намери. А болката беше като точно преди умиране. Сърцето се оказа много чувствителен на емоции орган.

Благодарен съм на тази билкова комбинация – излекува ме. И сега я пия периодично. Успокоява ме и подобрява кръвообращението. Вече нямам пристъпи. Сърцето думка нормално и не прескача.

Вальо Мирчев, Хасково

Къде точно боли сърцето?

Болки в сърдечната зона
Къде се усещат Къде се отдават
В централната част на гърдите Долна челюст – напомня болка в зъбите
В централната част на гърдите В лявата ръка или в двете ръце
В централната част с отдаване към лява ръка Под лопатката
В централната част с отдаване към двете ръце В едното или и в двете рамена
В зоната на слънчев сплит В областта на корема
В областта на шията В областта на шията

Един от съществените диагностични критерии е ирадиацията – лъчеобразно разпространение на болка към друга зона на тялото.

Друг съществен момент е, че точно заболявания на сърцето по-рядко се съпровождат от болка. По-скоро болезнеността е признак на други видове патологични изменения.

Все пак каквото и да е болката, тя е тревожен признак и изисква незабавно отнасяне към специалист.

Какви билки за бодежи в сърцето са добри?Бодежи в сърцето

Списък от 10 най-полезни билки за сърце

При сърдечните и съдовите болести науката използва десетки билки. Най-добрите от тях се включват в лекарствени средства. Помагат и натурално – на чай, самостоятелно или в сбор.

#1 Глог

Висока концентрация от флавоноиди в глога разширява съдовете, намалява налягането и въвежда в норма честотата на сърдечните съкращения. Повишава се кр. поток в коронарните съдове и сърцето се насища с необходимите му вещества.

Глогът неутрализира сърдечни спазми и болка, укрепва сърцето и съдовете, намалява холестерола, разрежда кръвта и профилактира инфаркт. Оказва успокояващо действие, което благоприятно се отразява и върху сърцето. Глог е главна съставка на сбора Демир бозан – лечебна комбинация при болезненост, причинена от разни причини, вкл. нервни.

Заради свойствата си глогът се прибавя към лечението на сърдечна недостатъчност, стенокардия (гръдна жаба), аритмия, тахикардия, сърдечна невроза, кардиомиопатия, кардиосклероза, инфаркт и др. Противопоказан при хипотония.

#2 Дяволска уста

Сърдечна билка, която разширява артериите, стабилизира ритъма. Нормализира съкращаването на мускула, намалява нервозността при преумора.

Използва се при аритмии, дистония, кардиалгия, високо кръвно, исхемия. Противопоказан при брадикардия и бременност.

#3 Шипка

Съдържа много витамини и съединения, които подобряват мастния обмен на статините. Укрепва имунитета и подпомага еластичността на съдовите стени. Намалява холестерола, регулира налягането, предпазва от атеросклероза и инфаркт.

Препоръчва се при хипертония, риск от инфаркт, за по-добро съсирване на кръвта. Не се ползва при тромбофлебит и дистрофия.

#4 Детелина

Има гликозиди, органични к-ни, фитоестрогени, дъбилни и др. в-ва, които чистят кръвоносната с-ма. Намалява вредния холестерол, разрушава мастните плаки, подобрява гъстотата на кръвта и препятства образуване на тромби. Прави артериите по-еластични и гъвкави.

Пие се при атеросклероза, хипертония, стенокардия, исхемия. Те се пие при високо съсирване на кръвта, след инсулт и инфаркт и при варикоза.

#5 Мента

С ментол това растение обезболява, облекчава сърдечен дискомфорт и нервно разстройство, разширява съдовете, нормализира налягането и движението на кръвта, заздравява повреди в тъканите на миокарда.

Пие се при стенокардия, при бодежи и парене в сърдечна зона, при аритмия. Да не се предозира.

#6 Магданоз

Има общоукрепващо действие, внушителен запас от вит. С, фолиева к-на и калий. Защитава артериите, сваля налягането, чисти от натрий, има диуретичен ефект. Очиства от шлаки. Ползва се за профилактика практически за всичко.

#7 Цикория

Подава калий и магнезий, които нормализират ритъма и съкращенията. Разширяват съдовете, спада холестерола. Идеално за всички „сърдечни“ болежки.

Не пийте при варикоза, хемороиди, хипотония, камъни в бъбреците.

#8 Невен

Идеален при учестено сърцебиене (ускорен пулс), за чистене на съдовете, при аритмия, високо налягане, атеросклероза. Не се пие при забавен ритъм, ниско кръвно и бременност.

#9 Копър

Градинската подправка е съкровищница от полезни съставки. Предпазва от плаки и тромби, профилактира атеросклероза, разрежда кръвта. Пие се при хипертония, исхемия и др. Противопоказан при възпаление на жлъчка и ниско кръвно

#10 Демир бозан

Микс от 6 билки, които са показани при сърдечни неблагополучия, за съдове и за състава на кръвта. Комбинацията изчиства и нормализира показателите на кръвта, вкл. нормализирайки глюкозата и холестерола. Изгребва съдовете от шлаки, предпазвайки от атеросклероза. Успокоява възпалявания. Подкрепя сърдечния ритъм, нормализира налягането.

Билките се предписват и при неврози, защото дълбоко релаксират и оздравяват нервна с-ма. Пият се при сърдечна невроза и др. неблагополучия на основата на стреса.

Котешка стъпка успокоява, укрепва и регенерира кръвообращението. Глог прави същото със сърцето. Блатен тъжник – с нервите. Обезболява и подобрява общото състояние. За глог вече говорихме. Великденчето чисти, царевичната свила работи като диуретик.

Демир бозан обезболява, успокоява, регулира цялостно организма. Препоръчва се за курсово приемане. Като други билки, работи с натрупване. Ролята на билките като бърза помощ е доста слаба и не трябва да се разчита на прием в последния момент.

Пациенти разказват как са се лекували с Демир бозан:

Билки за бодежи в сърцето. Как премахнах предсърдно мъждене и прескачане (аритмия)

Какво да пием при конкретни сърдечни болести

 • При аритмия: глог, невен, магданоз, дяволска уста, Демир бозан, валериана, адонис, жасмин, мащерка, теменуга трицветна, ехинацея;
 • При тахикардия: цикория, глог, дяволска уста, Демир бозан, мента, маточина, лавандула, пасифлора;
 • При брадикардия: глог, мента, жълт смил, млади филизи от бор;
 • При сърдечна недостатъчност: глог, шипка, дяволска уста, копър, маточина;
 • При екстрасистоли, учестен пулс, гръдна жаба: глог, Демир бозан и др.
 • След инфаркт: глог, шипка, гинко билоба, адонис;
 • При стенокардия: глог, Демир бозан, дяволска уста, шипка, валериана;
 • При исхемия: глог, дяволска уста, мента, копър, шипка, маточина, лайка, хвощ, валериана;
 • Бодежи в сърцето: глог, мента, Демир бозан, маточина, валериана, девесил, бял равнец;
 • При сърдечни отоци: мента, глог, магданоз, невен, хвощ, калина, боровинка, конски кестен, семе лен, живовляк, коприва, шипка, жълт кантарион, мечо грозде;
 • При сърдечен задух: невен, глог, Демир бозан, дяволска уста, маточина, живовляк и др.
Мнение №2: Как изчистих кръвоносните съдове и пъпките

Мина Стефанова, Варна

Започнах да пия билките Демир бозан в началото на тази година. Препоръчаха ми ги за цялостно изчистване на кръвта, за подобряване на кръвообращението и за чистене на съдовете. Имах два белега, че тези неща при мен не са наред. Едното е, че ми излизаха гнойни пъпки по тялото – знак за замърсена кръв. Другото е пробождане в сърдечната област.

Ходих на изследвания и се отхвърли сърдечно заболяване. Взех билките, за да направя пълно пречистване. Не знам как, но ме излекуваха – видимо! Бодежите спряха, а после се изчистих и от гнойните пъпки. Кръвното ми се регулира. Преди играеше нагоре-надолу. Сега е идеално, което е нормално за възрастта ми. Кой знае докъде щях да стигна, ако не беше този чай.

Мина Стефанова, Варна

Мнения, отзиви и форум: Изпитвали ли сте болки в сърцето, болки в гърдите, бодежи? Къде, в коя област? Каква е диагнозата ви? С какво си помагате при пристъп? Кои лекарства и билки са добри за нерви и за сърце, според вас? Пишете ни и вие в нашия форум за бодежи в сърцето ТУК.

Как се познават бодежи в сърдечната област?

Обикновено болката е в центъра на гърдите, но това не значи, че там е и източникът на болката. Обикновено усещането е дифузно, а и болезнеността се движи.

В центъра на гръдния кош има най-много нервни окончания, което пречи да се установи точно къде и от какво боли.

Възможни причини за пробождане в сърдечната област

Те са в толкова широк диапазон, че само лекар след изследвания може да стигне до конкретна диагноза. Ние можем да се ориентираме само по съпътстващите симптоми, за да знаем дали да викаме линейка, за запишем час за преглед или просто да си починем.

Какво означават бодежи в сърцето и изтръпване на ръката?

Най-опасното комбинация е тази, защото указва за инцидент. Първото предположение е инфаркт.

 • При изтръпване на ръцете – конкретно лява, реално трябва да се види за инфаркт. Може би кръвообращението е блокирано от образувал се е тромб.
 • При инфаркт болката е пронизваща и не минава. Клони към лявата част на тялото. Усеща се страх, аритмия.
 • При изтръпване на ръцете – конкретно дясна, предположението е стенокардия (гръдна жаба). Болката се отдава към челюстта и шията, нерядко към дясната страна. Ръката изтръпва.

Внимание: при инфаркт болката може да ирадира и в дясно, не го изключвайте напълно!

Болки в сърцето при остеохондроза
 • Болката е близо до поразения участък;
 • Възможно парене, пробождане, изтръпване;
 • Обичайни са повишено потене, бледност или зачервяване на кожата;
 • Болката понякога се движи към крайниците, плешката, шията.
Как да различим от невралгия
 • Болката е изострена, режеща, пронизваща;
 • Локализира се между 5-о и 9-о ребро, в областта на слънчев сплит;
 • Всяка промяна на положението на тялото провокира болка – дори смях, кашляне, кихане;
 • Усещанията при междуребрена невралгия не се влияят от нитроглицерин;
 • Пристъпът е много дълъг, значително повече от този при стенокардия.
Болка в сърцето през нощта

Указва, че трябва да се търсят:

 • Дихателни заболявания като плеврит, пневмония;
 • Язва;
 • Междуребрена невралгия;
 • Ставни болести и др.
 • По-рядко се причинява от исхемия или коронарен спазъм.
Бодежи в сърцето и задух

Болка в сърцето и трудно дишане водят към:

 • Исхемия;
 • Прединфарктно състояние;
 • Инфаркт;
 • Белодробна емболия;
 • Сърдечна астма и др.
Особености на бодежите при вдишване

Травма на гърдите, патология на дробовете, костни заболявания, стомашни проблеми, ракови образувания, невралгия и др.

Същото се проявява при исхемия, възпаление на перикарда, нарушен сърд. ритъм.

Болка след тренировка
Бодежи в сърцето

Проверете за връзка между бодежите и натоварването

Когато при физическа активност възникват неприятни усещания в сърцето, е нужно:

 • Да се прекрати натоварването до изясняване на причината;
 • Да се обърне внимание кои усилия водят до проблеми;
 • Да не се увеличава натоварването рязко и без подготовка.
Болка при бягане и след това

При бягането сърцето изисква усилено кръвоснабдяване. Ако се яви болка, то нека проверим за: стеноза, атеросклероза, дистрофия, исхемия. Несърдечните причини са повече.

Болка след ядене

Сигнализира за храносмилателни проблеми като язва, гастрит, изменения на хранопровода, панкреатит. От сърдечните – пери-, мио- и ендокардит, ИБС.

При бременност

По-често това е свързано не с болест, а с адаптацията. Женският организъм преживява огромна хормонална пренастройка. Бодежи и болка може да се появяват заради:

 • Изменен тонус на вегетативната нервна с-ма;
 • Анемия;
 • Гестоза;
 • Каридомиопатия;
 • Междуребрена невралгия.
При деца

По-често се търсят заболявания на кости и стави, стомашни болести, нарушения в бъбреците, получена травма, невралгия, порок на сърцето, възпаление.

Детето трудно показва точното място на болката.

При младежите превес имат хормоните и бързия растеж. Да се търсят вегетативна дистония, ревматизъм, стрес.

При вегетативно-съдова дистония

Болката има продължителен характер, съпроводен е със стрес, няма общо с физическо натоварване и се прекратява след прием на обезболяващо или успокоително.

Стенокардия от шок и вълнение

Стресът стартира механизми, от които боли сърце. Това са спастична реакция на съдовете и  кардионевроза.

След алкохол и при махмурлук

Алкохолът отравя тялото и често се отразява на сърцето. Особено при дълга употреба може да се развият:

 • мастна дистрофия;
 • разтягане на органа;
 • хипертрофия са органа;
 • кардиомиопатия.

При махмурлук по-обичайни са аритмиите.

Бодежи в сърцето преди цикъл

Болезнеността може да е изява на ПМС, един от симптомите. Също така е възможна поява на тахикардия.

Още причини/ болести за бодежи в сърцето са описани ТУК:

Бодежи в сърцето: Какво да пием? Какво значи пробождане, болки в гърдите?

Запомнете просто правило:

ако сърцето боли над 15 мин., каквото и да мислите,

потърсете помощ!

Какво се пие при бодежи в сърцето според лекарите?

Болните от сърце са принудени постоянно да приемат лекарства. Таблетките стават постоянен спътник в живота и трябва да са им под ръка.

Сърдечно-съдовите патологии са най-разспространени на света, затова са разработени много видове медикаменти. Подборът и дозирането – от кардиолог. Никога не се самолекувайте.

Типове лекарства
 • С рефлекторно действие – най-известен е Валидол. Мнозина смятат, че той лекува. Всъщност само успокоява и разширява съдовете, но при стенокардия не помага;
 • Нитрати – най-известен е Нитроглицерин. Прекрасна първа помощ при пристъп. Подобрява кръвообращението и премахва болката. Действа бързо и дава продължителен ефект;
 • Антиагреганти – най-известен е Аспирин. Подобрява свойствата на кръвта, прави я по-рядка и лесно протичаща. Лекува възпаления;
 • Антагонисти на калция – най-известен е Нифедипин. Иначе това е най-голямата група от лекарства. Премахват болката, намаляват кръвното, отпускат спазми и увеличават кръвния приток към сърцето. Второто поколение има по-продължително действие;
 • Бета-блокери – Пропранолол и др. Редуцират броя на сърдечните съкращения, намалявайки потребността на гл. мускул от кислород. Използва се при аритмии, високо кръвно, за профилактика и терапия на инфаркт;
 • Сърдечни гликозиди – Дигоксин и др. Увеличават честотата и мощността на сърд. съкращения без да увеличават потребността от кислород. Те заставят сърцето да върши своята работа с по-малко разход на енергия;
 • За понижаване на холестерола в кръвта, против холестеролови плаки и запушване на съдовете – препаратите от тази група влизат в комплексната терапия, но самите те не се отразяват върху бодежите в сърцето;

Тромболитици – премахват болката, но и отстраняват самата причина – разтварят сгъстена кръв, която пречи за нормалния кръвен поток.

Трайно лечение

За първа помощ са подходящи Нитроглицерин, Валидол и Аспирин. Всичко останало е част от схемата за трайно лечение. Точният препарат, доза и схема на прием се решава според конкретната диагноза.

Мнение №3: Сърцето ми се разби от нерви

Краси Атанасова, Перник

Това се случи по време на развода ми. С бившия оспорвахме родителските права. Първият пристъп беше в съда – сърцето ме прониза до пръсване. Прилоша ми, почти припаднах. Изведоха ме навън. Продължи да се случва – бучене в ушите, обилно изпотяване, прималяване. На два пъти се срутвах пред хора.

Диагнозата – тревожно разстройство. Изписаха ми куп лекарства, но аз купих Демир бозан. Не можех да си позволя на делото да ме изкарат психично-болна. А този чай е точно за нервни заболявания. И за много други работи, разбира се! Пих го 4 месеца без спиране. Веднага получих подобрение, а към края на срока спряха болките. Успокоих се, че наистина ми е било от стреса. Вече съм на крака.

Краси Атанасова, Перник

Видео: Бърза помощ чрез мудра

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Бодежи в сърцето: къде и защо се появяват. Първа помощ и трайно лечение. Билки

 1. Случи ми се. Помислих, че получавам инфаркт, но нямах сили да извикам за помощ. Смразяващо е да усетиш дъха на смъртта. Изведнъж всичко се обезсмисля. За какво сме се блъскали, няма смисъл…

 2. Пазете се от стрес, шок, от нерви, не се карайте с хората, не спорете – всичко това разбива сърцето. Артерията получава спазъм, кръвта спира, сърцето не получава кислород и става белята – толкова е просто! И само защото сме се нервирали за глупости! Откакто си гледам първо здравето, съм най-добре, препоръчвам го и на вас.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *