Паник атака. Симптоми. 10+ признака, по които не може да се сбърка

♠ Как преживях първата си паник атака ♠ Симптоми – по какво да се ориентираме ♠ Защо се отключва заболяването – фактори, причини ♠ Какво се случва с човек по време на пристъпа? ♠ За внезапното възникване ♠ И за опасностите от паник атака ♠ Последствия от пристъпите на паника ♠ Кой и как прави диагностика

Здравейте, приятели. Паническите атаки белязаха последните години преди да стана на 30 г. Това не е истинското име на болестта. Паническа или паник атака се казва неофициално. В официалния класификатор на болестите стои като

епизодична пароксизмална тревожност

Стоил Илиев 03 паник атаки, Демир бозан

Стоил Илиев ни изпрати този текст. Пишете ни и вие ТУК!

Към нея спада панически пристъп. Ако трябва да го опиша човешки, това е да те затисне тежка, необяснима и непреодолима тревога и заедно с нея да се появят физическа симптоматика.

Паник атака не убива, но съсипва. Минах през такива и съм готов да разкажа. Хубаво, че от сайта ме поканиха да разкажа личен опит и го публикуват за вас или на близки, на които бихте помогнали с тази информация.

Как преживях първата си паник атака

Аз съм от Радомир. Един ден имах работа до София. Возех се в метрото и мислех къде да се прикача, когато изведнъж ме стисна сърцето. Разлупка се. Прималя ми, коленете ми се разтрепериха и трябваше да седна. Помислих, че е инфаркт. Задушавах се и слязох от влака, за да седна на въздух. Изплаших се, че умирам.

Може би за момент бях човек, който умира от инфаркт. Моето се оказа по-лошо. Ако е инфаркт, удря те и чао. А паническата атака се преживява многократно, периодично и не знаеш къде ще те хване. Щом разбрах за какво става въпрос, заживях в постоянен страх от следващия пристъп.

Гледах къде стават паник атаки, за да избягвам рисковите места. Май не е възможно. Пишат: в транспорта, на обществени места, сред много хора, но може и в тесни пространства. В големите градове. Значи какво? Случват се просто в живота. Ужас!

Симптоми на паник атака

Паниката е остър пристъп на страх. Представлява механизъм за защита – при опасност цялото тяло се мобилизира (за бягство или за борба). И това е нормално.

Болестно състояние е, когато се получава, без да има опасност, излишно. Провокира се от нещо патологично в нас, от износване на психиката.

Лечение на паническа атака с билкиЕдна част от вегетативните симптоми са ефект от мобилизирането на тялото. А друга част са следствие от пренапрежението. Изпитал съм всичко възможно. Добре, че не идват в пълен комплект.

 • Задух или направо задушаване;
 • Силно потене (облива те гореща или ледена пот);
 • Устата пресъхва, трудно преглъщане;
 • Блъска те главата – много тежка болка;
 • Усещане, че „отлиташ“ – нереалност на всичко около теб;
 • Слабост, вцепеняване или треперене – краката излизат от строя;
 • Понякога световъртеж, втрисане, гадене – при мен по-рядко;
 • Чувство, че си обречен, че ставащото не зависи от теб;
 • До идеята, че умираш + съответно страх от смъртта.

Нещо такова е паник атаката. Много ясно, че при такова изживяване после не се радваш, че си оцелял, а си като парцал. Нямах сили да дишам, да стоя прав, за нищо! Преди да продължим надолу с текста, вижте и това в отделен таб:

Излекувах се от тревожно разстройство. Истории за депресия и паника

Скок на кръвното налягане

Главното при атаката е, че рязко скача кръвното налягане. Ама наистина много рязко и до крайно високи стойности. Затова сърцето започва да бие учестено и направо се чува. Има риск да се загуби съзнание. Още ТУК: Билки за високо кръвно.

Фактори и причини за заболяването

Откъде се взе тази болест? Това всеки се пита. Лекарите разделят нещата на фактори и причина. Факторите са условията, които създават благоприятна почва да се развие болестта, а конкретната причина е нещото, което отключва състоянието и предизвиква конкретната криза.Лечение на паническа атака с билки

Като фактори се дават:

 1. Наследственост – важен фактор, дават го първи. Ако сред предците в рода е имало панически разстройства, то вероятността да се появят отново в потомците е доста голяма;
 2. Болна щитовидна жлеза – заради дисбаланс на хормоните;
 3. Стрес – скандали, проблеми, тежки загуби, преживян шок;
 4. Ниско самочувствие – това не съм го изпитвал, но го описват като болестен страх да не се изложиш;
 5. Лош, недостатъчен сън и като следствие – срив на нервна с-ма. Мозъкът „прави бъгове“ и подава грешни команди;
 6. Алкохол, лекарства, енергийни напитки – те също изтощават нервите;
 7. Фобии и силният дискомфорт, който провокират.

Тази история и тези по-долу сме събрали в резултат на допитване в групата ни „Живот и здраве“ във Фейсбук. Помолихме авторите им за снимки и за по-подробни разкази. Те се съгласиха:

Мнение №1: Кризите ми започнаха с луд косопад!
Васил Михов 04 паник атаки, Демир бозан

Васил Михов

Работя в провинциален университет и пътувам до там всяка седмица. Когато минавахме акредитация, ми се случи да имаме и проверка на нашата катедра. Беше нервно, оставах до късно. Едва се оправях с домашните проблеми, а те тогава намериха да „наболяват“. Започна в близките дни луд косопад, изплаших се, че ще остана без коса. Един дебел кичур побеля. Проверките минаха, но нервите ми станаха по-зле. Една водка на обяд ме отпускаше за момента.

Първата криза ми падна като гръм. Веднага се сетих какво е, защото имам малко общо с биологията. И веднага започнах да пия Демир бозан. Това са билки за нерви, лекуват страхови неврози и панически разстройства. Знам ги по професионална линия.

Демир бозан ми удържа психиката в норма, доста добре се справя. За пълен ефект намалих натовареността и повече почивам. За щастие, билките не дават негативни ефекти и съм добре. Пазете се от преумора и психическо изтощение, защото после лечението е дълго.

Васил Михов от София

Причини за започване на криза

 1. Вегетативна дистония, което е дисфункция на вегетативната с-ма. Оттук идва физическата симптоматика – световъртеж, потене, сърцебиене, гадене, задушаване и т.н.;
 2. Конкретно стресово събитие – смърт, уволнение и т.н.
 3. По-дълго емоционално напрежение;
 4. Пресилване – прекалено физическо усилие;
 5. Пребиваване в голяма блъсканица, в тълпа;
 6. От хормонални колебания.

Какво се случва с човек по време на пристъп?

Значи пристъпът винаги си има провокатор. Той може да не е видим (както в моя първи пристъп), но го има. Примерно миризма или звук, които пораждат спомен или чувство.

Почти задължителни са сърцебиенето и обилното изпотяване.

След няколко минутки се оформя паниката – това е атавистичен страх, който извира от глъбините на душата и няма никакво разумно обяснение.

Пристъпът като продължителност може да е доста различен – от няколко мига до 2-3 часа. Обаче симптомите нарастват, а не намаляват.

Другото е, че в началото пристъпите са кратки, а с времето се удължават. Това е, ако не започне лечение.

Защо паник атаките възникват внезапно?

Кризата минава, а в душата остава едно гадно чувство. И страх – от следваща атака. Защото паник атаката те поразява внезапно и не можеш нито да се подготвиш, нито да се предпазиш, нито да избереш мястото и времето.

Питал съм защо. Обясниха ми, че в мозъкът нещо прещраква и той си задейства защитния механизъм. Това става за части от секундата. Няма как да се осмисли, още по-малко да се контролира.

Поредицата от реакции са горе-долу такива: нервите се напрягат, мозъкът решава, че има опасност, задейства се производството на кортизол (хормон на стреса), а той провокира отделянето на адреналин. Появяват се физическите симптоми от състоянието на крайна готовност на тялото.

Ако съм в джунглата и ме срещне лъв, подобна реакция на тялото ми ще ме спаси. Ще ме направи по-силен, по-съобразителен. Но при липсата на лъв аз се оказвам просто болен човек с разбита психика, който все повече и повече се бои от бъдещето.

В какво е опасността от атаките?

Периодичното преживяване на пристъпи поражда истински фобии. Главно се страхуваш от следващия пристъп. По-маловажно ти е, но все пак отчиташ къде отиваш, какво, ако те хване паника, пред кого ще се изложиш. А дали няма да те махнат от работа?

Аз доста ограничих контактите си от страх. Спрях да ходя в големите магазини, ограничих се до близките квартални. Спрях да ходя на големи събирания. На купони, на заведения – ами ако там ме удари?! Постепенно се самоограничих от всичко интересно.

Отделно, работоспособността ми падна. Умът ми беше само в проблема, а не в работата и в житейските задачи. Появи се трайно безсъние, от което постоянно бях уморен и отпаднал. Безсънието ми докара постоянна нервност и депресивност. За кратко време станах пълна развалина.

Главната вреда от паническото разстройство е, че то те изтощава напълно и те изхвърля от живота. Уволнението и окончателното затваряне вкъщи е въпрос на време.Лечение на паническа атака с билки

Освен ако не започне интензивно лечение, което се извършва главно по два начина – с лекарства или с народни средства.

7 последствия от пристъпите на паника

 • #1 Пристъпът възниква на непредсказуеми места и при най-благоприятни за него условия;
 • #2 Пристъпът провокира нови фобии – страх от тъмно, от животни, от хора и т.н.;
 • #3 Пациентът избягва многолюдни събирания, губи контакт с приятелите и роднините;
 • #4 Без лечение се стига до разстройство на личността и до нелечимо състояние;
 • #5 Развива се силна неувереност в себе си. Разбива се семейството;
 • #6 Стига се до отказ от храна, дистрофия, стомашни болести и др.;
 • #7 Болният крие състоянието си, не отива на лекар и не дава да му се помогне.
Мнение №2: Паник атаките са ни по наследство в рода
Станимира Неделчева 01 паник атаки, Демир бозан

Станимира Неделчева

Имам панически атаки от ученичка. По женска линия това го имаме в рода ни – разказва се за 2 особени баби, всъщност са били лабилни. Майка ми беше подготвена и не губи време. Мъкна ме по лекари, на разни терапии.

Това, което истински ми помогна обаче, са билките Демир бозан. Представляват чай, от който се чувствам добре. С помощта на Демир бозан завърших училище и започнах стабилна работа. Не съм се влошавала. В първите месеци получих още няколко атаки, но после всичко отслабна. Лекувам се са курсове, но не отпускам съвсем контрола, защото психиката трудно се оправя.

Станимира Неделчева от Благоевград

Диагностика

Дори и световно светило не може да разграничи само по поведението паническа атака от друго психическо заболяване. Реална диагноза се поставя чрез обективна диагностика – на рефлексите, на сърдечната дейност. Проследява се кръвното, проверява се за евентуални други болести.

Общо взето до паническа атака се стига, след като се изключат физическите заболявания, които причинят сърцебиене, скокове в кръвното, задушаването и т.н. Със сигурност се отхвърлят инсулт, инфаркт, тумор в мозъка, вътрешни кръвоизливи. За целта може да се наложи и ядрено-магнитен резонанс, със сигурност се правят ЕКГ и ехография.

Отделно лекарят проверява координацията, слуха, зрението и др. такива, които биха могли да причинят симптоматиката.

Ако всичко това отпадне, остава последното – психиката.

Какво да правим по време на пристъп?

Преди да разкажа набързо за лечението, да опиша т. нар. „първа помощ“ или най-първите неща, които се правят в момента на самия пристъп.

Ако преживявате кризи, първа задача е да се научите да овладявате тревогата.

Ето някои мои „хватки“, до които стигнат с времето:

 • Сядам (не лягам) с изправен гръб;
 • Затварям очи и намирам опора в облегалката;
 • Следя и контролирам дишането си;
 • Представям си нещо успокояващо, ако мога си пускам звук на море или дъжд;
 • Съзнателно започвам да отпускам тялото – мисля за пръстите, за глезените и така нагоре.

Цялата работа е да се постигне вътрешно спокойствие. И вие вече знаете, че не получавате сърдечен пристъп, нали?

Но колкото и лесно да звучи, всичко това е невъзможно без провеждането на реално лечение.

Лечение на паник атаки

При периодична поява на тревога помагат още:

 • #1 Физически упражнения, които премахват стреса и водят до спокойствие. Най-много помага разтягането на мускулатурата. Или нещо такова (комплекс за 2 минути):

 • #2 Медитация – в спокойна обстановка, с изключени телефони. Използвайте водени медитации, по-лесно е. Нещо такова върши работа:

 • #3 Контролиране на дишането – учете се да го държите равно и дълбоко. Като се появи тревога, се концентрирам върху дишането и опитвам да го изравня. Вдишвам с носа, издишвам през устата.

 • #4 Лечебни бани с билки или СПА. Много отпускат!

Лекарства

 1. Седативи – успокояват, но след известно време. С тях се заспива бързо и се спи по-добре, но не лекуват силни неврози. Някои са растителни, например Персен е направен от валериана, маточина и мента. Други са хомеопатични, например Седатиф ПС е комбинация от 6 извлека;
 2. Транквиланти – с рецепта. Те са синтетични. Напр. Грандаксин (тофизопам), Диазепам (бензодиазепин), Лорапам (лоразепам), Ксанакс и т.н. Доста продължително действие имат, дават устойчив ефект. Обаче са със зелена рецепта и въобще – сериозно нещо;
 3. Антидепресанти – рядко се дават за тревожни пристъпи, макар че биха подобрили състоянието. Такива се Серопрам, Сероксат, Сертран, Ципралекс… много са;
 4. Сънотворни – само при проблеми със съня. Такива са Зопиклон, Стилнокс.

Народни средства в домашни условия

Накратко минах лекарствата, защото аз не им се доверих. Смятам, че ако може да се започне с билки, трябва да бягаме от тежката химия.

Цлителите имат достатъчно какво да предложат – успокояващи чайове напр. от мента и маточина, отварка от риган или дяволска уста. Чай от лайка е прочуто успокоително и работи отлично, не мислете, че е слабо. Дори малко разтворен мед отпуска нервите.

Но аз търсех нещо по-специализирано и го открих в специалния сбор за лечение на нервни състояния Демир бозан.

Лечение с Демир бозан

Казаха ми този продукт за лечение на психиката. Не го пише точно така на кутията, но реално билките така са съчетани, че лекуват нерви. Специално има добри отзиви за изцеляване на паники и панически разстройства. Свързах се с билкари, обясниха ми ефекта на отделните билки.

Като цяло билките от сбора работят в две направления:

 • #1 директно лекуват нервите, като релаксират и отпускат;
 • #2 индиректно повлияват, като лекуват симптоматиката.

Най-ценното е, че Демир бозан регулира кръвното. Вече ви споменах, че това е скритата „ядка“ на болестта – кръвното скача и оттам нататък започват вегетативните прояви, които плашат най-много. Билките, които си избрах, лекуват кръвното и отделно го поддържат в нормални граници. Защото аз пия чая редовно и той постоянно ми действа.

Другото е, че тези билки чистят кръвта и профилактират съдовете от болести и плаки – така пак се гарантира, че кръвното няма много да скача.

За описанието си помогнах с материали като тези (на английски): Симптоми и фактори за паническите атаки; * Лекарствен справочник; * Лечебни подходи при панически разстройства.

Има и други ефекти от Демир бозан, но за мен е ценно, че поддържа сърцето – то много си пати от паниката. Сърцебиенето и аритмията са в кърпа вързани.

Радвам се, че билките ми помагат още за съня и ме тонизират. Давам ти енергия. Ако ме заболи глава, веднага си правя извънреден чай, защото той е супер за болки. Иначе го пия както е по схема – 3 пъти в началото, после по 2. Нямам намерение засега да спирам, защото билката е безопасно нещо, няма как да се пристрастя, както е при лекарствата.

Впрочем, не бях съвсем сигурен, че действам правилно, но някои разкази на пациенти като мен ми дадоха смелост и сила.

Стоил Илиев, Пловдив

Истории на други излекувани

от симптоми на паник атака

Мнение №3: Грандаксин не ми хареса, минах на билки
Валери Стоянов 02 паник атаки, Демир бозан

Валери Стоянов

Роден съм в ненормално семейство – нерви, кавги, даже бой. Постоянно стрес. Не помня да съм имал спокойни години – откакто се знам, все е било ужасно. Още като дете приех, че такъв е животът. След години съпругата ми реши, че има начини (тоест лекарства). Пил съм Грандаксин и подобни, не ми хареса. Силна работа!

Правилното лечение за мен беше билковото. Пробвал съм различни билки и доста помагат, но най-доволен съм от Демир бозан. Представлява точно съчетание за нерви. От него ми е по-светло пред очите, по-оптимистичен съм. Пристъпите са редки и не се боя толкова силно. Задушаването спря, за което съм най-благодарен.

Хора, наистина има решение. Винаги! Колкото и безизходно да ви се струва!

Валери Стоянов, Монтана

Пишете ни и вие по-долу в коментарите или ТУК! За най-интересните истории имаме предвидени промоции!

Ето и мнението на специалист за лечението с Демир бозан:

Вижте и ТОВА:

Виене на свят в легнало положение. Защо се получава световъртеж и как да се справим?

Enjoyed this post? Share it!

 

6 thoughts on “Паник атака. Симптоми. 10+ признака, по които не може да се сбърка

 1. Имах всички симптоми на разбити нерви, включително и фобия от високо кръвно, които преминаха постепенно в поредица от паник атаки. Подложих се на терапевтично лечение при специален антропософски лекар в Германия, който много ми помогна. В България не съм чувала да има такива. Пих и билки всякакви, също и чая Демир бозан и накрая се оправих и сега нямам ядове. При паник атака дишаш дълбоко, това е първата помощ, а също така молитвата много помага, за да се овладее положението. Помолете се на своя ангел пазител, за да премине по-бързо. Това е – терапия при истински лекар, който признава, че пациентът има душа, и билки.

 2. Абсолютно съм за природните средства! Почнеш ли с антидепресанти и невролептици, отишла работата! Ставаш едно безволево същество. Знам го от баща ми, който лекуваха така. Не познавам билковата комбинация Демир бозан, нищо не казвам за нея, но против лекарствата съм на 100%!!!

 3. Някъде четох, че паник атака е нелечима, но се стопира. В смисъл – то няма лечение, защото не е ясна каква е болестта. Дали е вярно? Струва ли си да се пробва при много възрастен човек? Баба ми е на 95 г., деменция и други лоши неща. Моля, посъветвайте!

 4. Добър ден, ще се включа с мое мнение, защото пия Демир Б. за страхова невроза. Мисля, че имате начален стадий на някакво психическо разстройство, но може да е фобия, а не паническо. И в двата случая чаят ще е от полза, защото той е за нервите и доста цялостно помага. Пробвайте с една опаковка и споделете.

 5. Здравейте, на мен ми се случва описваното от вас, но само в автобус. В кола не, даже на самолет съм се казвала – пак не. Но автобус усещам, че ще умра от задушаване. Дали това е паническа атака и Демир бозан ще помогне ли в тази ситуация?

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *