Мнения за Вертигикс, странични ефекти, цена

Какви мнения има за Вертигикс 20 мг таблетки в БГ Мама и др. Цена и странични ефекти. Действие на Цинаризин и Дименхидринат. Заместители

Световъртеж е илюзия за движение – на самия човек или околните предмети. Като симптом няма самостоятелна диагностична стойност, защото се отбелязва при десетки разнообразни заболявания.

Причините за пораждането му също са разнообразни – неврологични, мозъчни, съдови, на вестибуларния апарат и др. Несистемно се показва при психологични изменения като депресия.

Лечението на световъртеж зависи от патологията – провокатор. Обикновено е медикаментозно, като предпочитано средство е комбинацията от дименхидринат с цинаризин. Тук ще разгледаме Вертигикс.

Цинаризин и дименхидринат в лекарствата
Лекарствено наименование Съдържание
Арлеверт дименхидринат + цинаризин
Азалонум дименхидринат + цинаризин
Фезам цинаризин + пирацетам
Цинаризин Инбиотех, Софарма, АБР, Дупница, Биомеда моно цинаризин
Дименхидринат Актавис, Вомакур моно дименхидринат

Мнения за Вертигикс в БГ Мама и др.

Чистият цинаризин се познава по-добре от комбинираните препарати като Вертигикс. Приемат го за подобряване на мозъчното кръвообращение и мозъчния метаболизъм, при мигрена и морска болест.

В нашите форуми за вестибуларни нарушения има едно негативно споменаване на Вертигикс, което показва малко опит с неговото използване. В чужди форуми е дадена оценката, че подобрява кръвообращението, без да повишава налягането в съдовете.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Вертигикс и оставете обезателно и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! За какво го ползвахте? Какви странични ефекти имахте? Пишете! Нека бъдем полезни!

За какво се пие Вертигикс. Дозировка

Прецизираното съотношение между цинаризин и дименхидринат е избор №1 за лечението на вестибуларен световъртеж. По ефективност и безопасност тя превъзхожда по-познатия бетахистин, особено при периферно вестибуларно нарушение с различен генезис.

Вертигикс и Демир бозан 01

Тези три препарата са с еднакви съставки и дозировки – цинаризин + дименхидринат

При замаяност и световъртеж

Вертигикс е ефективен при виене на свят, породено от вестибуларни разстройства, както и появил се симптом на фона на органични патологии. Сравнителни клинични изследвания настоятелно препоръчват комбинацията във Вертигикс, Арлеверт и Азалонум като първа линия на терапия.

При гадене от виене на свят

Цинаризин и дименхидринат поотделно имат еднакво назначение, макар да работят с различни механизми. Те са показани при гадене в умерена степен и при т.нар. кинетози (морска болест). С такава цел се приемат през 6 – 8 часа.

Действие на търсеното лекарство Вертигикс

Вертигикс е едно от трите лекарствени наименования на нашия пазар, които предлагат фиксирано съчетание на цинаризин и дименхидринат в доза от 20 / 40 мг. Установено е, че и заедно те са по-ефективни.

Действие на Цинаризин

Принадлежи към блокаторите на калциевите канали. Първото им назначение е за корекция на мозъчното кръвообращение. Помага при атеросклероза на мозъчни съдове, исхемия, след инсулт и мозъчни травми, енцефалопатия, световъртеж, шум в ушите и раздразнителност, при бърза психическа умора, мигрена, сенилна деменция, снижение и загуба на памет, нарушения на мисленето.

Назначава се за лечение на периферно кръвообращение, поддържащо за лабиритни нарушения, вкл. световъртеж, тинитус, нистагъм, гадене и повръщане, профилактика на кинетози.

Действие на Дименхидринат

Принадлежи към антихистамините. Ефектът му се изразява в потискане на позивите за гадене и повръщане. Има умерено противоалергично действие, леко седира и отстранява световъртеж. Сработва след двайсетина минути и помага в течение на до 6 часа.

Странични ефекти

Препаратът поражда сънливост като нежелателен ефект. Възможни са болки в главата или стомаха, както и изсушаване на устата. Рядко, но са отбелязвани прекомерно изпотяване, кожни зачервявания, нарушаване на храносмилането с диария, също нервност и крампи. Крайно рядко препаратът се отразява с алергичен отпор или нарушаване на зрението.

Противопоказания

Категорични противопоказания не съществуват, но е необходимо съобразяване на лечението при колебания на налягането в съдовете и в очите, при запушване на черва и уголемяване на простатата, както и при някои патологии на щитовидна жлеза и сърце.

Следващото мнение за Вертигикс, както и това най-долу сме получили във форума ни за мнения. Някои от авторите сме помолили да развият историята си и да ни пратят своя снимка.

Мнение №1: Моите странични ефекти от Вертигикс
samuil-angelov-vertigix

Самуил Ангелов от Русе

Вертигикс ми го изписа лекар УНГ, след като прекарах отит и ми остана световъртеж и шум в ушите. Започнах го веднага, само и само да мине, но стана по-зле. Започна ме едно главоболие, изпотяване, слабост. На 27 години съм, а се чувствах като старец.

В един форум прочетох, че цинаризин не понася на всеки. Там някои хора пиеха билки Демир бозан и аз се реших. За моя изненада за няколко дни страничните ефекти минаха. Даже световъртежът намаля. Продължих в същата доза Вертигикс, той също си показа ефекта. Сега съм добре, но не съм сигурен какво да препоръчам – Вертигикс или Демир бозан. Май двете свършиха работа в комплект.

Самуил Ангелов от Русе

Цена на Вертигикс 20 мг и 40 мг?

Максималната цена на препарата е 22.16 лв.

  • От Ремедиум – 21.79 лв;
  • От Софармаси, Фрамар – 22.16 лв;
  • От Марешки и Гален – бюджетните вериги, не винаги е в зареждане. Необходимо е да се провери в конкретните обекти.
Дава ли се на деца и бременни?

Препаратът е противопоказан след зачеване. Ако зачеването е настъпило по време на лечението, Вертигикс се замества по решение на лекар. Във възрастово отношение лекарството се приема от 18 години.

Заместители на Вертигикс

Аналозите на Вертигикс сме описали в началната таблица. Могат да се приемат фиксирани комбинации или компонентите поотделно – тях също ще видите в таблицата.

Вертигикс и Демир бозан 02

Компонентите на Вертигикс и отделно овладяват кинетози – позивни за повръщане поради пътуване

Растителни заместители на цинаризин се изписват на пациенти с болни вътрешни органи. Те имат по-малко изразен ефект върху кръвообращението, но облекчават състоянието, подобряват мозъчната активност, паметта и способността за концентриране. Такива са лекарствата със стандартизиран EGb 761 извлек от гинко билоба Танакан, Мемоплант.

Бетасерк

За купиране на световъртеж често се изписват лекарства с бетахистин – Емперин, Тевабехист, Вертимед, Бетастад, Акувер, Вертизан. Най-познати са Бетасерк (оригиналът) и Вестибо.

Бетасерк или Цинаризин?

Всеки от тях има плюсове и минуси. По-често се изписва бетахистин, главно оригиналът Бетасерк. Той е добре изучен, с малко негативи, намалява кръвното, понася се отлично. Сработва до 2 седмици, при цинаризин нерядко са нужни 3 – 4 седмици.

Рискът от лекарствени взаимодействия при бетахистин е по-малък, докато лекарствата с цинаризин трябва внимателно да се прецизират спрямо други приемани медикаменти. Плюсът на Вертигикс е, че е комплексно средство, което е удобно.

Арлеверт

Той е точен аналог на Вертигикс, производство на друга компания. Цената му е чувствително по-висока. Кутия с 48 таблетки е 36.47 лв.

Демир бозан

Билковата комбинация се ползва активно при вестибуларни нарушения, виене на свят, шум в ушите. Демир бозан има и други приложения, което е удобно за пациентите с комплексни оплаквания. Например коригира налягането в съдовете, пречиства кръвта, профилактира отлагането на плаки и др.

Отлично повлиява психиката на болните и ги подкрепя в провеждането на лечението. Премахва някои от негативите на химическите медикаменти. Без риск за негативно взаимодействие се комбинира с класическите медикаменти при световъртеж.

Дименхидринат

Отделно дименхидринат не е аналог на Вертигикс, защото повлиява един вид световъртеж – когато е провокиран от пътуване (заедно с гадене). Това са т.нар. кинетични болести, при които е нужно да се потисне повръщането.

Цинаризин

Отделно цинаризин има по-широко приложение от фиксираната комбинация с дименхидринат. Освен за кръвната циркулация, се изписва при нистагъм, за потискане на възбудимостта на лабиринта.

Мнение №2: Как спрях виенето на свят с Вертигикс и чай
nelina-pavlova-vertigix

Нелина Павлова от Смолян

От самото начало съм на комбинирано лечение за световъртеж. Вертигикс ми го изписаха на кратък курс – само един месец, защото имам някои противопоказания. Препоръчаха да подкрепя действието му с гинко билоба и с билкови препарати. Изредиха ми няколко, които проучих и се спрях на Демир бозан. Реших да не чакам края на Вертигикс, а направо да си взема и билките. Ефектът от комбинацията настъпи през втората седмица. Не се оправда притеснението ми, че след спирането на таблетките проблемът ще се върне. Чаят е добър и определено ми помогна.

Нелина Павлова от Смолян

Вижте и ТОВА: Виене на свят в легнало положение. Как излекувах световъртежа. Какво дразни вестибуларния апарат? Ксетанор и шум в ушите.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Мнения за Вертигикс, странични ефекти, цена

  1. Аз пък пия Демир бозан точно за световъртеж, и даже ми е изписан от доктор.

  2. На мен ми става лошо от пътуване, обаче откакто пия Демир бозан – ама за друго го пия, не съм имала такива моменти, също и главоболие.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *