Мнения за Винпоцетин Ковекс vs. Кавинтон

Винпоцетин. Мнения за лекарството. Кавинтон или Винпоцетин 5 мг? Действие на Vinpocetine 10 мг. С гинко билоба. Заместители: Пирацетам, Сермион, Цинаризин

Винпоцетин подпомага оползотворяването на глюкозата и повишава нивото на физиологичните невротрансмисери адреналин, норадреналин и допамин в централната нервна система. Стимулира метаболизма на серотонин в тъканите на мозъка. Има позитивен ефект и върху тяхното кръвоснабдяване.

Работа на винпоцетин
Параметър Характеристика
Максимална концентрация в тъканите след 2 – 4 часа
Стандартна 24-ч. доза 15 – 30 мг, разделени на 3 пъти
Време на действие 8 часа
Терапевтична продължителност 5 – 6 месеца
Биотрансформация в черен дроб

Мнения за Винпоцетин от БГ Мама и др.

Винпоцетин се търси от ученици за концентрация и олекотено усвояване на уроците. В БГ-мама има запитвания за дозиране с такава цел.

В друга тема дама споделя, че е започнала да го пие с цел намаляване на обилна менструация.

Шум в ушите и намален слух са типични диагнози, за които специалистите изписват този медикамент. За вестибуларните проблеми се ползва терапевтичен срок е 2 месеца.

Изказванията показват задоволство от препарата, когато се взима като помощно средство за памет и концентрация. При хронични диагнози пациентите не успяват да отделят ефекта на винпоцетин от този на останалите лекарства, изписани в комбинация.

Мненията във форумите касаят лекарствата с активна съставка винпоцетин, не конкретно произведеният от Ковекс.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Винпоцетин и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Доволни ли сте? Кавинтон по-добър ли е? Пишете! Нека бъдем полезни!

Какво е Винпоцетин Ковекс?

Covex е испанска фармацевтична компания, един от многото производители на медикаменти с винпоцетин. У нас е регистрирала и продава таблетки по 5 мг, опаковани в кутии по 25 и по 50 броя.

Винпоцетин Ковекс Демир бозан 05

Испанският фармацевтичен производител използва две различни търговски имена за концентрациите от 5 мг и 10 мг винпоцетин

Винпоцетин или Кавинтон? Разлика

Винпоцетин е активната съставка в Кавинтон. Името Кавинтон се ползва от унгарската компания Гедеон Рихтер. Лекарството е аналог на Винпоцетин Ковекс. Отличава се от него по своето разнообразие по отношение на концентрациите, формите и опаковките.

Действие на Винпоцетин Ковекс 5 мг

Винпоцетин Ковекс е лекарство за подобряване на кръвния оборот в мозъка. То се произвежда в стандартната доза от 5 мг, с която лесно се изпълняват типичните лечебни схеми.

Как се приема и кога започва да действа?

Фармацевтичните указания за лечение с винпоцетин фиксират дневна доза от 15 – 30 мг. Тя се приема на три пъти. Следователно двете схеми са 3 Х 1 таблетка или 3 Х 2 таблетки.

Според листовката на Ковекс, високата доза (3 Х 2) е добра като начало на лечението. Дава се за максимален срок от 30 дни. Нататък лечението продължава с ниската концентрация (3 Х 1) като доза за продължителен прием.

Началото на действието е почти незабавно, като до 2 – 4 часа препаратът постига максималната си концентрация. В кръвта и в мозъчните тъкани тя е еднаква.

Показанията за Винпоцетин Ковекс са всякакви състояния, които произтичат от лошо кръвоснабдяване на мозъка.

 • За оросяване на мозъка, при главоболие (мигрена) – препаратът подобрява снабдяването с кислород и глюкоза. Това активизира микроциркулацията и мозъчния метаболизъм;
 • При атеросклероза и нарушения от диабет винпоцетин работи, като подобрява физическите качества на кръвта и кръвните клетки, предпазва от слепване на тромбоцитите;
 • За кръвно, за очи – понижава налягането в мрежата от съдове, разположена в мозъка и очите;
 • След инсулт, при съдова деменция препаратът се изписва за повишаване на устойчивостта на клетките към недостатъчен кислород (хипоксия или исхемия);
 • При шум в ушите и болест на Мениер работи също за сметка на увеличения кръвен поток и повишеното снабдяване с кислород;
 • Климактеричен синдром при жените – горещите приливи и нощното потене в средна възраст индуцират заболявания на малките съдове в мозъка, показват нови клинични данни. Вазомоторните симптоми влияят не само на сърцето, но и на здравето на кръвоносната система в мозъка.

Цена и откъде се купува?

Винпоцетин Ковекс, както и другите препарати с това действащо вещество, са рецептурни лекарства и се продават от фармацевти.

Винпоцетин 5 мг

Ковекс продава само в тази дозировка. Опаковката от 25 броя струва 3.58 лв. Тя се среща по-рядко, има я в Софармаси. Опаковката от 50 броя струва 6.20 лв – 6.79 лв. Тя се намира почти навсякъде.

Винпоцетин 10 мг

Високата дозировка се произвежда от Ковекс като Винпо-10. Има я и от Софарма под името Вицетин (8.05 лв за 30 бр., 23.57 лв за 90 броя). Някои други лекарства като Кавинтон Форте също имат концентрация 10 мг, както и безрецептурни добавки, например на Суонсън (27.90 лв за 90 броя).

Гинко билоба и Винпоцетин

Гинко билоба самостоятелно се прилага за подобряване на мозъчното кръвообращение. Много известни лекарства са базирани на такъв екстракт, например Мемоплант, Танакан, Гинко Прим и др.

Винпоцетин Ковекс Демир бозан 02

Съчетаването на гинко билоба с винпоцетин засилва ефекта от двата компонента, които работят по собствени механизми. Затова някои препарати ги комбинират във фиксирани съчетания. Пример за това е Гинко с винпоцетин на Swanson. Опаковка от 60 капсули сега е на намаление в Гален – 18.95 лв.

Странични ефекти

Винпоцетин провокира неголям набор от негативни явления.

Ковекс посочва лек спад на кръвното, рядко аритмии и още по-рядко тахикардия. Възможни са стомашни нарушения.

От страна на ЦНС се посочват изнервеност, тревожност, болки в главата и нарушения на съня. Върху кожата лекарството много рядко дава ефекти като сърбеж и обрив.

Как се дава на деца и на възрастни?

Ковекс и други производители на винпоцетин категорично отбелязват, че винпоцетин не е предназначен за деца, без да посочват конкретна възрастова граница. Причината е липсата на надеждни изследвания върху безопасността.

Възрастните пият препарата според предписаното от специалист, по изготвена от него схема. Лекуващият взема предвид други лекарства, които приема пациентът, като от значение са медикаменти против хипертония, антиаритмици, антикоагуланти и такива с ефект върху ЦНС.

Противопоказания. Има ли вреди?

Лечение с винпоцетин не се провежда в рисковите групи – деца, бременни и кърмачки. Стандартно се предупреждава за алергия към алкалоиди. Специфично противопоказание за винпоцетин е скорошно прекаран инсулт и повишено налягане в мозъка

Аналози, заместители и съчетания

Няколко компании произвеждат лекарства с винпоцетин, които са аналози едно на друго и могат да се заместват. Сред тях са Вицетин, Кавинтон, Винпо-10, Винпекс. Изброените са рецептурни препарати точно като Ковекс.

Отделно има хранителни добавки с винпоцетин, обикновено използващи точното наименование, от производители като Витакост, Биовеа, Пуританс Прайд и др. Трудно е да се сравняват качествата на лекарства и добавки, в някои случаи е въпрос на регистрация.

Още за Кавинтон или Винпоцетин

Кавинтон и Винпоцетин са аналози, но не винаги са взаимозаменяеми. Причината е, че унгарското лекарство дава по-голяма свобода на избор на лечебна схема. В серията има Форте вариант с двойна доза от 10 мг. Произвежда се и разтвор за вливане с традиционните 5 мг единична доза.

Стандартните таблетки от 5 мг също са опаковани по 50 броя и струват максимално 10 лв.

Винпоцетин има много заместители – това са десетките разновидности на химически и растителни агенти, които подкрепят, активизират и облекчават мозъчния кръвоток:

 1. Ноотропи и невропротектори – пирацетам, ноотропил, цераксон, фенибут, глицин и др.;
 2. Антиагреганти (против тромби и запушвания, за разреждане на кръвта) – ацетилсалицилова к-на (аспирин протект), клопидогрел;
 3. Антикоагуланти (против тромби) – варфарина, апиксабан, ривароксабан и др.;
 4. Статини (при атеросклероза) – розувастатин, аторвастатин, ловастатин и др.

Освен това се назначават антиоксиданти, съдоразширяващи, инхибитори на холинестеразата, блокери на глутаматните рецептори. Препаратите с такава насоченост са буквално стотици. Изборът между тях се провежда по конкретна цел и според механизма на работа.

Пирацетам и Винпоцетин

Пирацетам е исторически първият синтезиран ноотроп. Изписва се за подобряване на обменните процеси в мозъка при разни заболявания на ЦНС, особено съдови нарушения. Усилва активността на органа и интелектуалните способности.

Винпоцетин Ковекс Демир бозан 01

Пирацетам и винпоцетин се съчетават благоприятно за по-широк ефект върху мозъка. По света има готови фиксирани комбинации от двете лекарства.

Демир бозан за траен ефект

Билковото съчетание от 6 лечебни растения Демир бозан се потребява като помощно и съпътстващо средство при проблеми с кръвообращението и метаболизма. Той се комбинира с лекарствата за кръвообращение, като поддържа и засилва тяхното действие и дава допълнителни ефекти върху симптомите. Ползата от билките е също, че намаляват негативните реакции спрямо медикаментите.

Демир бозан ефикасно се съчетава с пирацетам, бетахистин, винпоцетин, цинаризин и други медикаменти с влияние върху кръвния оборот и мозъка. Билките ускоряват възстановяването. Те чистят кръвта от вредни наслагвания като холестерол и триглицериди, чистят съдовете от атеросклеротични наслагвания, оптимизират физическите качества на кръвта и улесняват протичането й. Почистват течностите и тъканите от отпадъци.

Вицетин

Вицетин е винпоцетин от Софарма. Произвежда се на таблетки по 5 мг и по 10 мг, както и на ампули.

Винпо

Точното име е Винпо – 10. Това е винпоцетин от 10 мг, производство на испанската Ковекс. Фарма компанията прави таблетки по 5 мг под името „Винпоцетин Ковекс“ и таблетки по 10 мг под името „Винпо – 10“.

Винпекс

Винпекс е име, които ползва компанията Стада. Особеното при нея е, че произвежда винпоцетин само в голямата дозировка от 10 мг.

Сермион

Сермион е съдоразширяващ медикамент, който се включва при остри нарушения. Той захранва засилено тъканите с кислород. Той е препарат от различна на винпоцетин група и има собствен механизъм на въздействие.

Сермион има по-ограничен обхват в сравнение с винпоцетин, който се ползва също за уши и очи.

Бетасерк

Съдържа бетахистин – лекарство за вестибуларен апарат. Има малка сфера на съвпадение с винпоцетин само в областта на ушите.

Дименхидринат

Дименхидринат също е препарат за вестибуларния апарат. Основното му приложение е против повръщане.

Цинаризин или Винпоцетин?

Цинаризин усъвършенства кръвоподаването към мозъка с цел лечение на вестибуларни симптоми и против спазмиране. С Винпоцетин имат известно съвпадение в действията – и двете подобряват кръвния поток. Но Цинаризин винаги разширява кр. съдове, а Винпоцетин ги разширява или ги свива според необходимостта.

Вижте и ТОВА: Колко време се пие Цинаризин? Какво лекува? Мнения: Цинаризин или Бетасерк? Дименхидринат.

Видео: Упражнения в 4 минути за активизиране на кръвообращението в мозъка.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Мнения за Винпоцетин Ковекс vs. Кавинтон

 1. В момента пия Винпоцетин Ковекс 5 мг,дали може едновременно с това да се употребява чая на Демир Бозан.

  • Здравейте, Илия. Да, няма никакъв проблем да приемате Демир бозан успоредно с тези лекарства. Даже е задължително да продължите да пиете това, което ви е изписано от лекар. Билките не си взаимодействат с лекарствата.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *