Приспивателни без рецепта: видове, пълен списък. Ползи и рискове

Лекарства при безсъние и тревожност. Видове безрецептурни лекарства: кои са най-добрите сънотворни? Какво друго помага при безсъние? Демир бозан и безсъние

Още в текста: Моментални приспивателни. Форми: хапчета, капки, приспивателни на прах. Хапчета с мелатонин. Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали приспивателни без рецепта и Демир бозан

Нарушения на съня – трудно заспиване, нощно пробуждане, дневна сънливост, са познати на всеки човек. Все някога в живота ни се случва от нерви, напрежение и стрес да разстроим нощната си почивка. В повечето случаи ситуацията бързо се поправя чрез прости мерки като спиране на телевизора, горещ душ, успокояващ чай. Но немалко са и пациентите, които не се справят без лекарство.

Тук ще разкажем за най-безобидните лекарства, които едновременно успокояват, премахват тревожността и подпомагат здравия сън.

Лекарства при безсъние и тревожност

Не всички хапчета за сън са безобидни. Каквото и да е съдържанието им, те се наричат сънотворни. Делят се на 2 основни групи:

 • С наркотично действие – барбитурати;
 • Без наркотично действие – бензодиазепини, лекарства с мелатонин, стимулатори на бензодиазепиновите рецептори, антихистаминови и др. лекарства.

Най-силно действащите сънотворни са синтетични. Изписването им се контролира чрез т.нар. зелена рецепта. Към тази група се отнасят добре известните барбитурати като фенобарбитал и барбамил, както и съвременните и меко действащи лекарства като циклопиролони (Зопиклон, Екодорм), цинолазепам (Геродорм), золпидем (Стилнокс, Золсана).

Приспивателно без рецепта

Тези прояви често са в комплект

В същото време съществува голяма група препарати, отпускани без рецепта и също предоставят сънотворен ефект. Те са в свободна продажба, защото тяхното психоактивно потискащо спрямо ЦНС действие е значително по-слабо от визираните дотук лекарства. Друг критерий е безопасността – безрецептурните лекарства не причиняват сериозни негативи, ако бъдат предозирани.

А работят ли? Да, безрецептурните сънотворни осигуряват заспиване и дълъг сън в повечето случаи на несложни разстройства.

Аптечни препарати за подобряване на съня се използват при мъчно заспиване, многократни пробуждания или подобни проблеми, които нарушават пълноценната нощна почивка.

Причина за подобни състояния (безсъние) стават:

 • психоемоционална възбуда;
 • тревога;
 • депресия;
 • пътувания (смяна на часовите пояси);
 • болка, физическо страдание;
 • психически и соматични болести;
 • обструктивна апнея (блокиране на дихателния път).

Видове безрецептурни лекарства

Видове лекарства при безсъние и тревожност
Вид според активната съставка Начин на въздействие
Медикаменти на растителна основа Съдържат само естествени съставки. Въздействат меко, потискат тревожността
Медикаменти от синтетичен произход Съдържат хормон на съня мелатонин, аминокиселини, бром, витамини и д. вещества, които въздействат върху ЦНС
Комбинирани средства Всички съставки от по-горе описаните групи се комбинират свободно. Тук спада и комбинацията от фенобарбитал с растителни екстракти като Белергамин (с обикновена рецепта)
Хомеопатични препарати Еднокомпонентни или комбинирани, с естествени подсладители, те притежават меко действие. Нямат бърз ефект, но са общооздравяващи и укрепващи

Приспивателни без рецепта

Някои от препаратите се класифицират в „лекарства без рецепта“, а други – като „хранителни добавки“. Разликата между тях не винаги е видима – въпрос на регистрация.

Отделно има лекарства, отпускани по рецепта, които са достатъчно безобидни. Те се придобиват лесно, понякога и без да се представи рецепта.

Приспивателно без рецепта

Някои аптечни марки

Този тип само ще споменем по-долу, а официалната класификация на лекарствата на свободен достъп (пълен списък) класифицираме в

Таблица

Лекарства за сън на свободен достъп
Водеща активна съставка Наименования
Сухи растителни екстракти Дормиплант, Валериана, Седакур форте, Адренасенс, Маточина, Актива +, Беносен, Пасифлора, Биотоник, Формула за сън, Вита Мууд, Я коз, Фиторелакс, Relax & Sleep, Silent Night, Слийп Релакс, Слийп, СедоРелакс, Седанакс, Релакса, Позитивум, Нова найт, Неврохелт, Невростаб, Найтзз, Невропрес, Депреслес, Витамикс
Течни растителни екстракти Анервина, Алора, Цефавора, Седатиф ПС, Абока Седивитак, Биотоник, Фаза 5, тинктури валериана, маточина, пасифлора, Сладък сън, Антистрес, Релаксанал, Мукоплант Лека нощ,
Хомеопатични Дормикинд, Кокулус, Кофеа, Цинкум валерианикум, Нервохил N, Капки на Бах №3 и Рескю Найт, Шуслерови соли №5 и №7
Аминокиселини (триптофан, теанин, ГАБА, глицин) 5-хидрокситриптофан, L-триптофан, Або Руе, Амикс, ГАБА, Супер Слийп, Сладки сънища на Солгар и на Фортекс, Релаксофитол, Релаксан, Рамкодорм, Норма слийп, Нервенол, Зопидорм, ал Комфорт сироп, глицин на саше и капсули
Мелатонин варианти на форма: таблетка, капсула, с удължено освобождаване, дъвчащи, течна форма, на спрей. Варианти на съдържание: чист или с аминокиселини, магнезий и др. Модус дрийм, Мелатон, Меладорм, Сомни Екс, Мелатонин Макс, Плюс, Релакс, Ержистрес, Дормирин, Дормилек
Магнезий Магне В6, Антистрес комплекс (+ билки), Magnesium Sleep Lotion, магнезиево олио, Реламакс B6, Омакс Нео, Неодорм MR, Неврорелакс, Здрав сън, Спокоен сън,
Дифенхидраминов хидрохлорид Калмабен
Ментил валериат Валидол
При климакс Феминорм, Mental Health, Фемарел, Фемитонина, Менопауза, Дита, Допелхерц, Фемарел Recharge, Меносан и др.
За бебета и деца Циркадием, Соно Бимби, Педиакид, Магне В6, Дормикинд,

Кои са най-добрите сънотворни (приспивателни)

По-силните приспивателни у нас се продават срещу рецепта. Такава се изисква (макар и обикновена) за лекарства като Донормил и Белергамин. Причината е, че те не са чисти сънотворни, а имат и силен седативен ефект. Ето някои такива:

 • Хидроксизинов хидрохлорид – Атаракс, Неуролакс. Това е производно на дифенилметана, които са показани при алергични реакции. Странично действие е предизвикване на сънливост. Пациенти с нарушения го ползват за удължаване на съня. Като цяло препаратът намалява мускулното напрежение, което допринася за отпускането и бързото заспиване;
 • Доксиламин – Донормил. Силно сънотворно, което помага за заспиване и поддържа съня. Негов плюс е, че не променя фазите на съня, минус – намалява работоспособността;
 • Етифоксин хидрохлорид – Стрезам. Подобрява съня чрез лечение на тревожността;
 • С фенобарбитал – Белергамин. Това е съчетание на иначе небезобидната съставка с екстракт на Лудо биле и ерготамин. Лекува климактерични и вегетативни прояви, сред които и нарушения на съня.

Възможно най-силните препарати се отпускат по зелена рецепта. Тук да споменем Золсана, Стилнокс, Зопиклон. Цветът на рецептата ни подсказва, че са наркотици, а не точно сънотворни.

Въпреки че най-ефективните срещу сън лекарства изискват лекарско разрешение, те не са №1 препарати. Най-добрите са тези, които напълно отговарят на нуждите на пациента. Правилно подбраното лекарство решава проблема без излишни негативи.

Ето защо на пазара има стотици растителни препарати за сън. В мнозинството от случаите те са напълно достатъчни, за да се регулират и подобрят съня.

И обратното: ако безрецептурните лекарства не са в състояние да помогнат, значи проблемът на пациента надхвърля сферата на съня. Безсънието е само симптом на друго, по-сериозно заболяване.

Мнение №1: Лекарствата действат, но за кратко
Миро Вачев, София

Миро Вачев, София

Минах на Демир бозан, когато бях изпробвал повече от 10 вида хапчета, капки и дори един спрей. Не се оплаквам, всичко ми подейства, но резултатите бяха за момента. Щом спирах лекарството, спираше и ефектът. А аз не мога да пия хапове до безкрай!!!

Стигнах и до Демир бозан. Наградата дойде след 2-3 седмици – неусетно започнах да спя прекрасно и то без други помощници. Когато свърших кутията и не купих нова, безсънието не се завърна. Това се казва ефект!

Миро Вачев, София

Какво друго помага при безсъние?

Рецептурните лекарства не бихме нарекли панацея при безсъние. Първо, те не са точно сънотворни, а имат и такъв ефект. Въздействието им е по-широко, вкл. върху психиката. Второ, част от тях са симптоматични лекарства – действат, докато се вземат, а после симптомите се връщат. Трето, имат купища противопоказания и негативи върху здравето. Четвърто и пето – прилагат се по лекарско решение и се пият под лекарски контрол.

Логично е хората с обикновено разстройване на съня да потърсят нещо друго, което да им помогне. Днешният човек е обучен при проблем да тича в аптеката, но все повече хора осъзнават, че хапчетата не са точното нещо. Затова и билковите препарати се предпочитат, а още по-добре – чистата билка, която е минимално обработена.

Демир бозан и безсънието

Приспивателно без рецепта

Демир бозан е билково съчетание

Демир бозан е пример за чиста билка – растенията в тази комбинация са минимално обработени. Варят се на чай, дозирани са във филтър-пакетчета.

Ефектът се постига от комбинираното въздействие на всички растения. Те работят едновременно върху всички части на проблема – и върху причините да се получи безсъние, и върху симптомите, и върху физическите отражения.

Демир бозан е по-познат като чай за нерви и като такъв качествено лекува разстройства на съня – обикновено първопричината е в стрес, преумора и др. подобни. Успокоява и обезболява, което помага при този тип източници на лош сън.

Въпреки че това са растения, те имат сериозно въздействие. Могат да се употребяват дълго без негативи, а в резултат се постига дълбоко изчистване и излекуване на базовия проблем. Затова Демир бозан е показан при хронични страдания и при тежки случаи. Сред лекарствата за такива случаи са отредени „зелените рецепти“, а тук в света на билките помага едно разумно съчетание от билки, които взаимно увеличават своя капацитет и реален физически ефект.

Разликата между силните лекарства и Демир бозан е, че билковото средство работи постепенно. В началото билковият чай не успява да бъде напълно адекватен при кризи и моментно влошаване. Но с времето той дава резултат по друг начин – като намалява и дори премахва тези кризи.

Пациентът заспива все по-бързо и спи все по-дълго. През деня не е сънлив, не е неспокоен. По-лесно сдържа нервите си и не се отдава на тревожност или гняв.

Друг плюс на Демир бозан е, че се пие продължително – колкото е нужно, без да обременява черния дроб, както това се случва с лекарствата. Няма токсичност, дори обратното – билките пречистват и изхвърлят навън токсините. Пречиства се кръвта, регулира се тонусът на съдовете, подобрява се кръвният поток. Ползите са многобройни.

Няма и пристрастяване. Всяка една от съставките на Демир бозна е безопасна, дори безобидна. Силата идва от комбинацията и от способността на растенията да увеличават заедно силата си.

Още един аспект в работата на Демир бозан е цялостното регенериране и оздравяване на нервната с-ма. Пациентите трайно се разделят с емоционалните си разстройства, неспособността да се контролират. Тревожността и безпокойството, гневът и агресията се премахват за няколко седмици прием на чая. В резултат сънят се подобрява в пъти.

Демир бозан проявява ефекта си за различно дълъг период – зависи от конкретния пациент и неговото индивидуално състояние. Понякога сънят се регулира буквално за дни, понякога е необходимо последователно лечение на курсове по 3 месеца.

Резултатът винаги е стабилен, което се споделя и от доста пациенти.

Моментални приспивателни

Това е мечтата на всеки изстрадал, който не е спал няколко нощи поред и е останал без сили. Безсънието води до изнервяне, а изнервянето – до загуба на търпение. Накрая човек желае само нещо, което да му подейства на мига – да заспи и да забрави за проблемите. За жалост такъв ефект дават наркотичните препарати, поради което те не се продават свободно.

Сравнително бърз ефект се дава и от някои растителни лекарства. При тях скоростта зависи и от дозата.

Билкови хапчета

Зад стотиците имена на билкови приспивателни стоят екстрактите на по-малко от 10 растения. Пазарът е „завзет“ от валерианата, пасифлората и маточината, допълнени или не от глог, мента, хвощ и още няколко растения (но те винаги са спомагателни). Сред „водещите“ билки попада и жълтият кантарион.

Днес рядко се откриват монопрепарати. Повече се залага на комбинациите, доказано по-ефективни. Билките се комбинират ефективно с мелатонин, аминокиселини, магнезий и витамини. Конкретните наименования ще откриете в нашата таблица на безрецептурните хапчета за сън.

Мнение №2: Мелатонинът спря да ми действа
Любослава Ангелова, Пловдив

Любослава Ангелова, Пловдив

Взех Демир бозан заради крайна умора, която ме изнервяше и изостряше чувствителността ми. Мразя хапчетата, но първо пих мелатонин. Проблемът бе, че спря да ми действа. Трябваше да увеличавам дозата, а резултатът се влошаваше.

В най-трудния момент минах успоредно на Демир бозан с надеждата да ме тонизира и ободри. А той най-напред ми оправи съня – главният проблем! Ако знаех, нямаше да губя време с напразни експерименти. Билките са супер и съм много щастлива, че ги открих.

Любослава Ангелова, Пловдив

Течни приспивателни

В тази група ситуацията не е по-различна – водещи отново са валериана и пасифлора, но екстрактите от тях са в течна форма (пример са капките Седивитакс Био, Кармолис, Анервина, детските Соно Бимби).

Откриваме ги под различни наименования – солуцио, тинктура или

Капки за сън

По-специфични капки са Баховите комбинации за подобряване на съня. Пример е съчетаването на гарвански лук, два вида кестен, трепетлика и върбинка под името „Качествен сън“. Продуктът Rescue Night е за предпочитане при втори компонент – тревожност.

За деца са показани цветните елексири от агримония, орех или кестенова пъпка.

Приспивателни на прах

Прахообразни сънотворни почти няма – тази форма не е добре представена в сферата на приспивателните. Разтворите се правят фабрично, за да няма риск от грешка при дозирането.

Като изключение ще посочим два продукта – ГАБА на Островит, която е на прах и в кутия от 200 г., и Омни Биотик Стрес Рипеър на сашета – препарат, който лекува продължителен стрес, отразяващ се върху червата, а като страничен ефект подобрява и съня и умствената дейност.

Хапчета с мелатонинПриспивателно без рецепта

Препаратите с този хормон (синтетичен) спадат към ненаркотичните приспивателни. Хормонът отговаря за съня.

Плюсове на лечението с мелатонин:

 • Има адаптогенно действие;
 • Не причинява привикване;
 • Нормализира биологичния ритъм;
 • Разрешен за употреба след зачеване и лактация.

Минуси на мелатонин:

 • Може да причини алергичен отговор;
 • По време на лечение с него е забранено излагането на слънце;
 • Може да попречи на забременяването;
 • Противопоказан при нарушения на бъбреци и ч. дроб,  при диабет, левкемия, левкоза и миелом.

Повечето наименования на лекарства с мелатонин ще откриете в таблицата ни горе.

Лекарства за тревожност

Накрая само ще отбележим, че няма пълно покритие между лекарствата за тревожност и сънотворните. Има препарати, които въздействат и върху двата компонента, но има и много други, които са целенасочени към тревожността като израз на психически и емоционални отклонения. Затова не всяко лекарство за тревожност се приема като сънотворно.

Същото не важи за билките. Пример е Демир бозан – едно билково съчетание, което едновременно лекува и тревожни състояния, и сърдечна невроза, и страхова невроза, и разстройства на съня. За това свидетелстват пациенти, които са достигнали до Демир бозан след негативен или незадоволителен опит с лекарства.

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали приспивателни без рецепта и Демир бозан

Приспивателните са сред лекарствата, най-често подлагани на дискусия. Много хора търсят съвет в интернет, защото просто не са в състояние да се ориентират сред стотиците хапчета и сиропи без рецепта. Тези добавки и лекарства са достъпни, но как да подберем?

Демир бозан е сред наименованията, които често се награждават с лична препоръка. Причината е, че хората се доверяват на безопасните средства, а билките са именно такива. Харесва се още, че те не са много обработвани и нямат химически добавки, както е при таблетките, дори и билкови. Оставете и вие своето мнение ТУК! в нашия форум с коментари!

И не на последно място – Демир бозан просто действа и не разочарова пациентите, които са заложили на него.

Мнение №3: Само билките ми дадоха траен ефект
Олга Николова, Плевен

Олга Николова, Плевен

Имам периодично безсъние от малка. При всяко разклащане, някакво извънредно събитие (може да е радостно), аз губя съня си и стоя будна до развиделяване. Накрая заспивам, колкото да се доразбия.

Реших проблема с Демир бозан. Той не беше първият ми избор, пробвала съм и други неща. Но само билките ми дадоха траен ефект. Сега си знам – стане ли нещо, зададе ли се проблем, почвам си чая. За няколко дни нещата се овладяват.

Олга Николова, Плевен

Още информация и източници на английски: Приспивателни без рецепта и натурални средства; * Видове приспивателни без рецепта; * Най-често купуваните приспивателни без рецепта в Щатите.

Какви приспивателни без рецепта сте използвали? А хранителни добавки? Открихте ли идеалните моментални приспивателни или билкови хапчета? Споделете опита си, ако сте пили Демир бозан или други билки. Пишете ни и вие в нашия форум за приспивателни без рецепта ТУК.

Ако сте добре с руския, вижте това ревю на приспивателните от гледна точка на тяхната безопасност:

Enjoyed this post? Share it!

 

5 thoughts on “Приспивателни без рецепта: видове, пълен списък. Ползи и рискове

 1. Правя си отварка жълт кантарион, когато не заспивам, но не е билка, с която да се прекалява. Колко време да се пие – има ли ограничения за Демир бозан?

 2. Няма смисъл от хапчета за сън. Ако сънят куца, значи проблемът е в нервите или психиката. Лекувайте си нервите, а сънят сам ще се оправи.

 3. Искам да закупя Зопиклон или неговите заместители. 10 блистеера

  • Тук не продаваме лекарства. Попитайте в близката аптека.

 4. Привет, ще ударя едно палче за Демир бозан – пила съм го и още го пия, когато имам нужда от спокойствие и баланс. Освен това спя като бебче!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *