Какво дразни вестибуларния апарат?

Точно какво дразни вестибуларния апарат – видове проблеми и нарушения и техните причини. Симптоми, лечение и упражнения

Вестибуларният апарат е орган, разположен във вътрешното ухо. Отговаря за ориентирането в пространството.

Състои се от три полукръгли канала, в края на които са разположени ампули с течност и рецептори, покрити с желирана субстанция. Когато наклоним глава, движението се предава – първо на течността в ампулите, от нея към гела и оттам – към власинките – рецептори. Мозъкът получава сигнал, че положението на тялото се е променило.

Вестибуларният анализатор снабдява ЦНС със специфична информация за осигуряването на четири основни функции (таблица).

Защо имаме вестибуларен анализатор
Функция Задача
Ориентация поддържа обща ориентацията на тялото спрямо вектора на гравитацията
Равновесие осигурява равновесие на движенията и позицията на тялото
Вегетативна система пренастройва вегетативните функции спрямо промененото положение на тялото
Зрение стабилизира погледа

Какво дразни вестибуларния апарат. Причини

Причините са два типа – болестни и ситуационни. Вторият тип се проявяват при напълно здрави хора и са свързани с начина на живот. Болестните причини излагаме според тяхната честота.

Проблеми с вътрешното ухо

Интензивен връщателен световъртеж е типичен симптом на заболявания на вътрешното ухо – орган, който отговаря за слуха и равновесието, като:

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж. Причина за него е изместване на отолитите – миниатюрни кристали на повърхността на клетките на вътрешното ухо, и изменение на хидромеханиката на течностите във вътрешното ухо. Проявява се с внезапни, кратки, но силни епизоди на световъртеж при изменение на положението на тялото.

Болест на Мениер. Наблюдава се увеличаване на обема на течностите във вътрешното ухо и повишаване на налягането в тях. Появяват се рецидивиращи пристъпи на прогресираща глухота, по-често едностранна, шум в ухото и световъртеж. Причините докрай не са ясни.

 • Възпаление (лабиринтит).
 • Травма (акустична, механична, баротравма) на вътрешното ухо.

  Вестибуларен апарат Демир бозан 011

  Какво представлява вестибуларния апарат

Съдови заболявания на мозъка

Световъртежът може да се поражда от нарушено кръвоснабдяване на мозъка при:

 • Атеросклероза – образуване на плаки и нарушаване на мозъчното кръвообращение. На ранни стадии се проявява със световъртеж, умора, раздразнителност, трудна концентрация;
 • Хронична исхемия – прогресиращо влошаване на кръвния оборот в мозъка. Страда се от световъртеж, главоболие, нарушена координация, влошаваща се памет общо психологическо състояние.
Обемни вътречерепни образувания

Поражда се от образувания в главата като неврином на слуховия нерв, от възпалителни поражения на малкия мозък и др.

Сърдечно-съдови изменения

Най-често съпровожда нарушения на ритъма – аритмии, тахикардия, брадикардия, изменения на налягането (хипо и хипер), сърдечна недостатъчност.

Дегенерация на гръбнака

Световъртеж често се среща при пациенти с проблеми в шийните прешлени – остеохондроза, хернии, артроза. Симптомът се поражда от затруднено постъпване на кръв към мозъка поради притискане на гръбначните артерии.

Други заболявания и вирусни инфекции

Световъртежът е симптоми при ред неврологични и психически патологии като Паркинсон, мигрена, Алцхаймер, анемия. Съпровожда инфектирания от типа на варицела и херпес.

Лекарства, натравяне

Много лекарства причиняват световъртеж. Сред първите заподозрени са антибиотици, диуретици, нестероидни противовъзпалителни (диклофенак, ибупрофен и др.), противотуморни препарати (за химиотерапия), инхибитори на ангиотензин-превръщащия ензим (еналапри и др.), антидепресанти, противомаларийни препарати, блокери на калциевите канали (нифедипин и др.). Виенето на свят е нежелателен ефект, описан в листовките и проявяващ се с различна честота.

Травма на главата и особени позиции

Има термин – посттравматичен световъртеж. Това е от най-честите симптоми на черепно-мозъчна травма. Среща се при съчетани травми на главата и гръбнака.

Kakvo Drazni Vestibularnia Aparat 02

Вижте и ТОВА: Виене на свят в легнало положение. Световъртеж при обръщане в леглото и при лягане.

Провокатори на световъртеж има в ежедневието. Някои са моментни, внезапни, други действат с натрупване, те са свързани с начина на живот.

 • Силен стрес в живота, тревожност – предизвиква психогенен световъртеж. Представлява функционално разстройства поради преживявания. Характеризира се с неустойчивост, тежест в главата, загуба на равновесие. Изпитва се страх, паника. Няма органични причини;
 • Промени в барометричното налягане – артериалното налягане се уравновесява с атмосферното. Това позволява на човек да се чувства добре в ежедневието. Но има периоди, в които атмосферното налягане рязко спада, което поражда дискомфорт;
 • Диета и хранене, навици. Тютюнопушене, кафе. Нерядко световъртеж възниква при отслабване, гладуване и строги ограничителни диети. Причината е рязко спадане на нивото на глюкозата. Същото изпитват диабетиците при хипогликемия. Негативно влияние оказват никотина, кофеина и други стимуланти. Те превъзбуждат ЦНС и карат мозъка да изключи някои системи, за да ги предпази;
 • Фактори на средата и начина на живот – появява се в случаи на лъжливо възприятие на мозъка. Например при пързаляне, при возене на въртележки и други атракциони, които нарушават адекватното възприемане на околната обстановка;
 • Хормони, недостатъчно сън – при жените се наблюдава в периоди на резки хормонални промени като менструация, бременност, климакс. Половите хормони влияят на функционирането на мозъка. Безсънието и световъртежът са свързани и физически, и психологически.
 • Много четене, пътуване – някои хора са по-чувствителни и получават симптоми на морска болест при по-леки разтрисания и колебания, например при возене в автомобил. Четенето по време на път също разстройва възприятията. Нервната система може да се тренира с цел адаптиране към  новите условия.

Симптоми на видовете проблеми с вестибуларния апарат

Главният признак на вестибуларно нарушение е световъртежът. Пристъпите се съпровождат с други прояви, по-често или по-рядко проявяващи се в различни конфигурации.

Вестибуларен апарат Демир бозан 04

Вестибуларна рехабилитация: упражнения с очи

Съпътстващи симптоми:

 • Усещане за въртене на предметите около болния;
 • Пристъпи на повръщане;
 • Диария;
 • Замъгляване на зрението;
 • Нарушения на сърдечния ритъм;
 • Скокове на артериалното налягане;
 • Спадане на телесната температура;
 • Периодично изменение на размера на зениците;
 • Неустойчива походка;
 • Намаляване на остротата на зрението;
 • Мушички пред очите;
 • Потискане на съзнанието;
 • Пристъп на мигрена;
 • Нарушение на речта;
 • Бледа кожа на лицето;
 • Усилена работа на потните жлези;
 • Тревога;
 • Тремор на ръцете;
 • Нистагъм;
 • Неустойчивост в изправено положение, при сядане състоянието се подобрява;
 • Нарушена концентрация на вниманието;
 • Влошаване на слуша, шумове;
 • Хронична умора;
 • Хипотония на мускулите.

След пристъпа всички тези прояви изчезват.

Лечение на вестибуларния апарат с лекарства

Истинското вестибуларно виене на свят възниква при поражения на вестибуларния анализатор. На първи план излиза симптоматичното лечение с цел купиране на пристъпа. Нататък се търси компенсация на вестибуларната функция – вестибуларна рехабилитация.

Вестибуларен апарат Демир бозан 05

Вестибуларна рехабилитация: а и б – от седнало положение; в и г – упражнения с глава

При световъртеж, причинен от друго заболяване, лечението се насочва не към симптома, а към провокатора – основната патология. С овладяването й изчезват и епизодите на виене на свят.

Ключови медикаменти в терапевтичните схеми са антихолинергични средства, антихистамини, бензодиазепини и средства против повръщане.

 1. Антихолинергичните препарати потискат активността на централните вестибуларни структури. Те не намаляват вестибуларния световъртеж, но предотвратяват прогреса му;
 2. Антихистамините притежават същите антихолинергични свойства, както описаните по-горе и се изписват със същата цел;
 3. Бензодиазепините усилват потискащото влияние на ГАМК върху вестибуларната система, с което се обяснява ефекта им при световъртеж. Дори в малки дози тези препарати са силно ефективни, но имат и значителни негативи;
 4. Лекарства срещу повръщане – помагат при остър пристъп. Намаляват повръщането, причинено от вестибуларни разстройства.

Продължителността на използване на вестибуларни супресори и препаратите против повръщане е ограничена, тъй като те забавят вестибуларната компенсация. Препоръчва се използването им максимум за 2 – 3 дни.

Народни рецепти

При възникване на световъртеж у дома направете следното:

 1. Седнете и фокусирайте поглед в една точка;
 2. Разхлабете дрехите си, да не притесняват;
 3. Не правете резки движения, не променяйте положението на тялото;
 4. Осигурете си свеж въздух;
 5. Сложете на челото прохладен компрес;
 6. Разтрийте слепоочията с амоняк;
 7. Измерете си кръвното, може да е ниско или високо;
 8. Хапнете, ако отдавна не сте яли;
 9. Изпийте чашка сладък силен чай;
 10. Измерете температурата и пулса си.

Природни средства, които помагат: сушен цвят на червена детелина, сироп от глухарче, лист живовляк, ламинария на прах, оцет с мед.

Чай Демир бозан

При зачестяване на епизодите на световъртеж се препоръчва билковият микс Демир бозан. Негово преимущество е, че помага и преди диагностициране на проблема. Билките въздействат спрямо основните причинители на този симптом.

Демир бозан оказва изразен ефект дори върху най-тежката причина за световъртеж – съдовата. Чаят почиства съдовете от плаки, подобрява качествата на кръвта и възстановява правилния й оборот през мрежата. В резултат се възстановява снабдяването на мозъка и другите органи. Профилактира тромбообразуване.

Отделно билките в сбора лекуват вътрешното ухо при инфекциозни, възпалителни и функционални изменения. Демир бозан успешно отстранява шум в ушите и друга симптоматика.

Чаят влияе положително и на страничните симптоми като кр. налягане, изпотяване и др.

Kakvo Drazni Vestibularnia Aparat 03

Още по темата ТУК: Бабини рецепти против световъртеж. Как излекувах световъртежа. Билки за вестибуларния апарат.

Ябълков оцет за световъртеж

Напитка от оцет и мед тушира и двата вида световъртеж. В чашка преварена вода се слагат 2 ч. л. ябълков оцет и 1 ч. л. мед, разбъркват се и се оставят да престоят 1 нощ. Сутринта се изпиват на гладно. Курс 12 дни.

Упражнения за вестибуларния апарат

Вестибуларната рехабилитация ускорява компенсацията на вестибуларната система и създава условия за по-бързата й адаптация към уврежданията. Това е сложен процес на пренастройване на много връзки. За него помага гимнастика, включваща упражнения с движения на очите и главата, а също и трениране на походката.

Гимнастиката е показана при стабилни, непрогресиращи увреждания. Започва се веднага след купиране на епизода на остър световъртеж. В началото е възможен значителен дискомфорт.

Програмата и конкретните упражнения се назначават от лекар спрямо патологията и нейния стадий на развитие. При правилно назначени упражнения 50 – 80% от болните постигат отлична компенсация.

Има лекарство, които ускорява компенсацията – това е пирацетам (Ноотропил).

Упражнения за наместване на кристалите в ухото

Маньовър на Епли е упражнение за доброкачествено пароксизмално позиционно виене на свят. Това състояние възниква зарази разместване на миниатюрни отлагания от калций вътре във вестибуларната система. Те помагат на мозъка да се ориентира в пространството.

Когато кристалите се преместят от местата си, те пораждат фалшиви сигнали и настъпва световъртеж. Защо и как се случва това, не е съвсем ясно. Но едно упражнение „намесва“ кристалите на мястото им.

Маньовърът на Епли се изпълнява по три пъти на ден. Той се усвоява при физиотерапевт и после се прави самостоятелно у дома. Няма да го описваме, упражнението е демонстрирано в следното видео.

Видео: Упражнението на Епли за връщане на кристалите по местата.

Упражнения за врата при замайване
 1. Изтеглете с натиск врата и главата нагоре и отпуснете – 10 пъти;
 2. С натиск завъртете главата до крайно положение наляво и върнете в изходна позиция. Изпълнете и вдясно – 10 пъти;
 3. Отпуснете с натиск главата надолу, докато брадичката докосне гърдите – 10 пъти;
 4. Бавно, с натиск отметнете глава назад и върнете – 10 пъти.

Подобрение не настъпва от 2 – 3 дни изпълнение, но ако упражненията се правят ежедневно с времето се постига устойчив резултат.

На какъв лекар се ходи за вестибуларния апарат

Ако сте забелязали нарушения във вестибуларното състояние, консултирайте се със специалист – невролог.

Kakvo Drazni Vestibularnia Aparat 04

Непременно вижте и ТОВА: Психогенен световъртеж и виене на свят от нерви. Лечение и лекарства. Замайване от стрес.

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *