Бабини рецепти против световъртеж

Лимон за световъртеж, ябълков оцет или Демир бозан? Масаж и специални точки. Как излекувах световъртежа. Бетасерк, Вертигикс, Цинаризин и Гинко билоба при виене на свят

Честите епизоди на световъртеж, съчетани с главоболие, не трябва да се пренебрегват. Потърсете терапевт, невролог и не търпете да мине само. При спорадични моменти на световъртеж ето какво да се направи (таблица).

Първа помощ при виене на свят
Действие Как
фиксиране в легнало положение ляга се с рамене на възглавница и повдигнати крака; погледът се фиксира в неподвижен предмет
фиксиране в седнало положение тялото се накланя към коленете, главата се фиксира неподвижно
охлаждане измиване с хладка вода, отваряне на прозорец, полагане на мокър компрес на челото
ядене/ пиене хапва се, пие се сладък чай
измервания на кръвното (може да е ниско/ високо), на температурата и пулса

Вика се спешна помощ, ако при фиксиране световъртежът не преминава, има изтръпване на ръце/ крака, болят гърдите и корема, говоренето е трудно – това са признаци на инсулт/ инфаркт. В останалите случаи помагат народни средства.

Бабини рецепти против световъртеж

Има природни средства, които стимулират стичането на кръв към мозъка и бързо снижават интензивността на световъртежа. Проверен ефект дава джинджифилът – изяжда се малко парченце пресен корен или се изпива чашка чай от прахообразната подправка. Но не всеки българин държи джинджифил у дома. Ще видим по-достъпни средства.

Лимон за световъртеж и вестибуларен апарат

Лимонът е отличен за вестибуларния апарат. Изпива се чашка вода със сока на 1/2 лимон и 2 ч.л. захар. Нека лимонадата е хладна, не ледена.Световъртеж Демир бозан 03

Ябълков оцет за световъртеж, ябълков сок

Периодичен, но краткотраен световъртеж с повлиява с напитка от мед и ябълков оцет. В чашка затоплена вода се разтварят 2 ч.л. оцет и 1 ч.л. мед, оставят се да престоят 7-8 часа и сутринта се изпиват. Курсът е 10 – 12 дни. Оцетената напитка умирява нервната с-ма.

Добра бабина рецепта е сок от земна ябълка (гулия) с 2 ч.л. яб. оцет. Курсът е 6 седмици. Напитката се изпива бавно, не наведнъж.

При главоболие помага смес от ябълков и морковен сок 1:1 в количество ½ – 1 ч.ч. по 3 – 4 пъти на ден.

Демир бозан, чай за световъртеж

Билковият състав Демир бозан (оригиналният!) е средство с качествата на лекарства при вестибуларни нарушения. Доказана ефикасност показва при шум в ушите и периодично виене на свят. Курсовият прием води до трайно подобрение и приглушаване на симптоматиката.

Ако повечето народни рецепти се справят с проблема за момента, то билките от Демир бозна дават трайно разрешаване на патологичните изменения. Те стабилизират ЦНС, отстраняват психогенния фактор за нарушенията (стрес, депресивност), тушират възпалителните процеси, коригират състава на кръвта (очистват от токсини, холестерол и др.). Сборът оптимизира кислородното захранвате, активизира кръвния оборот и сърдечната функция.

Ефектът от букета в оригиналния Демир бозан нахвърля описаните въздействия, защото в него има шест изключителни и уникални растения с огромен лечебен капацитет.

Мента, глог и валериан като бабини илачи

Има понятие психогенен световъртеж. Това е функционално разстройство на нервите вследствие на преживявания. Характеризира се с усещане за неустойчивост, тежест в главата, загубване на равновесие. През пристъпа се изпитват тревога и страх, възможно е да се развие паника.

В тежки случаи това отклонение се лекува с антидепресанти и анксиолитици. При спорадични епизоди и леки изменения спомага успокояващата тройна комбинация. Тя се продава готова на таблетки, масло и капки, а домашно се приготвя на чай.

  • Рецепта: 2-3 г сушен корен валериана, стиска мента и ½ шепа плодчета от глог се дозират на 200 мл вода. Попарват се, сваряването става за 2 минути, после трябва запарка за 10 мин.
Чай от коприва

Подхождат пресни и сухи листа (стига да са обработени и съхранени правилно). За 1 – 2 дози стигат 2 – 3 ч.л. от билката. За вкус и за витаминизиране добавяме черна/ червена боровинка. Този чай буквално оживява и възстановява.Световъртеж Демир бозан 01

  • Градински чай – най-просто е вземането на пакетиран чай, салвията е разпространената билка. Домашната напитка се прави само от листа в доза 2-3 ч.л. Добре се съчетава с джинджифил, канела, карамфил, кардамон, шипка, малина, ягодов лист. За засилен целебен ефект допринасят  мента, маточина, липа, лайка;
  • Живовляк – 10 г (2 с.л.) на 200 мл; технологията е попарване, покриване с капак и проваряване за 15 мин. на водна баня. Пие се след охлаждане за 45 – 60 мин. Билката се изстисква;
  • Горчица – тя е подправка, която се прави от семената на синапа. За лечение търсим семена (5 броя сутрин действат чудесно на разни органи) или синапено масло (да е за пиене) в доза 1 ч.л. Ефектът се показва след седмица.

Масаж при световъртеж (точки)

Лечебно въздейства масажирането на следните точки: главата зад тила, зоната между веждите, над ушите, меките „обички“ и трагусът, основата на носната преграда. Оказва се несилно въздействие за 5 – 6 минути.

Какво да правим при световъртеж

От световъртеж не се умира, освен ако не е симптом на сърдечен или мозъчен удар. Ключов момент е да се преустанови движението, особено на открито, за да не стане инцидент.

Следващият момент е да се разбере причината за загубата на устойчивост. Световъртежът е симптом, не същинското заболяване. С третиране на заболяването минава и симптомът.

Първа помощ при виене на свят

Първите бързи мерки даваме в таблицата.

Лекарства против световъртеж (вертиго)

Има няколко групи лекарства с различно въздействие. Те отговарят на набора от причини. Различни по същност медикаменти се изписват при световъртеж поради психически изменения, поради нарушаване на кръвообращението или при болестни изменения на вестибуларен апарат.

Цинаризин за психогенен световъртеж

Цинаризин е препарат, който адекватно въздейства при влошен кръвен оборот през мозъка. Избира се при атеросклеротични изменения и вегетативна симптоматика. При психогенен световъртеж се комбинира с конкретни препарати за психиката и емоционалната сфера.

Максималната дневна доза е 225 мг, при висока чувствителност – наполовина. За оптимален терапевтичен ефект се пие непрекъснато и продължително – до няколко месеца.

Вижте и ТОВА: Колко време се пие Цинаризин и какво лекува? Мнения и взаимодействия.

Вертигикс

По-качествен ефект дава фиксираната комбинация на цинаризин с антихистамина дименхидринат. Заедно те са предпочитане при засилено гадене и неустойчивост на тялото. Точната концентрация в едно хапче се продава като Вертигикс и Арлеверт.

Погледнете и ТУК: Мнения за Вертигикс и странични ефекти. Най-доброто от БГ Мама и нашия форум.

Световъртеж Демир бозан 02

Кога световъртежът показва инсулт

Бетасерк

Бетасерк е стандартът в третирането на световъртеж. Лечебният агент бетахистин е първи избор, независимо от търговското му име – Бетастад, Акувер, Вестибо, Тевабехист, Алвобехист, Вертимед и др.

Бетахистин е предпочитан пред цинаризин като по-съвременна разработка с редуцирани негативи. Цинаризин прави пациентите сънливи и леко сваля кръвното, Бетасерк ги съхранява в добра кондиция.

Терапевтичният резултат с бетахистин настъпва по-бързо, но пък лекарствата с него са по-скъпи.

Още по темата ТУК: Бетасерк 24. Колко време се пие? Спиране и заместители. Кавинтон.

Други лекарства

При вестибуларни нарушения се изписват още бензодиазепини, разширяващи съдовата мрежа лекарства, блокатори на ацетилхолин. Инфектирания в средното ухо се третират с отделни медикаменти.

Винаги се действа според причината. Единствено природните лечебни съчетания имат множествен ефект, което е тяхно водещо преимущество. За разлика от лекарствата, те са безопасни и адекватни и преди да се намери провокатора на световъртежа.

Гинко билоба

Таблетките с гинко билоба се дават за мозъчно кръвообращение. Чрез осигуряването на повече кислород за мозъчните клетки се влияе на паметта, съобразяването и др. функции. Заедно с това екстрактът подобрява физическите качества на кръвта и улеснява протичането й, разширява малките съдове и така въздейства и на световъртежа.

Добавките с гинко билоба не оказват лечение на световъртеж по същество. Те са спомагателни.

Следващото мнение на Теодора Владимирова сме получили от форума си за коментари по-долу. Обикновено молим авторите на по-интересните творения да ни изпратят своя снимка. Пишете ни и вие ТУК!

Как излекувах световъртежа

Здравейте. Пише ви Теодора Владимирова от София. Искам да ви благодаря за билковата комбинация Демир Бозан.

С нейна помощ успявам да се справя с мъчителния световъртеж, който ме тормозеше всяка пролет, обикновено по пролетно време.

Преди да започна да пия Демир Бозан, имах периодично засилване на виенето на свят. Разбрах, че не се дължи на шипове, спукано тъпанче или друга механична причина, а е изцяло психогенен, тоест дължи се на душевни причини. Работя като възпитател в детска градина и можете да си представите какво е напрежението. Вечерно време съм направо труп. А напролет, когато вече се натрупа умората, започват световъртежите.

Демир Бозан

Преди да започна да пия Демир Бозан, пролетните месеци бяха истински кошмар

За Демир Бозан научих от една колежка. Тя пиеше чая от доста време и беше изключително доволна от това. Благодарение на билковата комбинация се бе спасила от редица здравословни проблеми, включително и от шум в ушите. Реших да опитам и аз и си поръчах чая. Оказа се, че наистина има ефект.

Още след първата седмица започна да се успокоява виенето на свят. От две години насам нямам такъв проблем.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Бабини рецепти против световъртеж

  1. Само че е добре да се разясни, че помага оригиналната комбинация Демир бозан, а не билка демир бозан, каквато няма, де, но хората се заблуждават.

  2. Не виждам смисъл от бабини рецепти, когато има точните лекарства. Пък ако искаш да е чисто и природно, има Демир бозан!

  3. Аз съм абсолютен свидетел, че Демир бозан е смърт за сенната хрема! Аз лично с него се лекувам, когато има нужда. От година на година симптомите лека-полека отстъпват, но ефектът нито веднъж не е закъснял. Даже последния път нямах никакви симптоми, но го взех ей-така по навик и вече се надявам окончателно да го спра, защото мисля, че се отървах завинаги!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *