Мнения за Вицетин. За какво се използва?

За какво се използва Вицетин 10 мг. Мнения. Кавинтон по-добър ли е? Колко време се пие? Противопоказания и заместители. Бетасерк, Дименхидринат, Пирацетам, Сермион

Вицетин е търговско име на лекарство за оросяване на мозъка – винпоцетин.

Време на действие на винпоцетин
Параметър Време
Максимална концентрираност Сmах в кръвта 1 час
Максимална концентрираност Сmах в тъканите 2 – 4 часа
Продължителност на въздействие 8 часа
Ефективност при продължителен прием

Мнения за Вицетин от БГ Мама и др.

В БГ-мама има отлични отзиви за действието на Вицетин върху вестибуларния апарат. Споделят се случаи за пълно изчезване на шум от ушите и на световъртеж в резултат от лечението с този препарат. Резултатът е постигнат след няколкомесечен прием.

Ако потърсим активната съставка винпоцетин, ще видим, че има форумна известност и сред учениците. Те го търсят за подобряване на паметта и за моменти на напрегнато учене. Майките сверяват дози и се стараят да не предозират хапчетата за амбициозните си деца.

Вицетин Демир бозан 01

Вицетин е в тези две опаковки – розова за 5 мг и жълта за 10 мг

ВАЖНО: Вижте още мнения за Вицетин, дайте и своя отзив или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

За какво се използва Вицетин?

Вицетин е лекарство за мозъчното кръвообращение. Той разширява съдовете и разрежда кръвта, което води до увеличаване на кръвния поток.

 • За оросяване на мозъка. Основното действие на Вицетин е усилване на кръвоснабдяването в исхемизирани участъци от мозъка чрез отпускане на гладката мускулатура в съдовите стени. Увеличава издръжливостта на клетките към намален кислород.
 • При световъртеж и/ или шум в ушите. Премахва ги, когато са белези на нарушено мозъчно кръвообращение, съдово-вегетативно последствие от климактериум, резултат на травма и др.
 • За памет. Вицетин стимулира мозъчната дейност, като пряко подобрява паметта и останалите функции. Лекува нарушения на паметта при деменция от съдов произход.
 • За по-добър слух и зрение. Пряко повлиява органите на слуха и зрението, като подобрява тяхното оросяване и оттам – функционирането им.
 • След инсулт винпоцетин възстановява нарушеното мозъчно кръвообращение и противостои на възникналите последствия и симптоми.
 • При съдова деменция лекарството подобрява паметта и коригира настъпилите нарушения поради недостатъчно оросяване.
 • При атеросклероза (мозъчна) и при мозъчни нарушения от високо налягане в съдовата мрежа винпоцетин противодейства на последствията и възстановява във възможни граници функциите.
Колко време се пие Вицетин?

Винпоцетин се назначава за 2 месеца. В стандартния случай преди отляната на препарата се предприема постепенно снижаване на дозата. При необходимост лечебният курс се повтаря до 3 пъти годишно.

При хронични състояния Вицетин се приема продължителни периоди, които могат да се измерват и с години. Решение принадлежи на лекуващия специалист.

Прием и дозировка

Стандартната дозировка на Вицетин е 5 – 10 мг на прием, като за деня са предвидени три приема. Това прави 15 или 30 мг за деня.

Някои специалисти предпочитат старт на терапията с 3 Х 10 мг (30 мг за деня) за половината от лечебния период и продължение на ниска доза 3 Х 5 мг (15 мг за деня) за остатъка от времето на курса.

Цена, откъде и как се купува?

Вицетин е марка на Софарма. Произвежда се в две форми – на таблетка и ампула, и в две дозировки – 5 мг и 10 мг. Предоставя се срещу обикновена рецепта.

Вицетин 10 мг, таблетки
 • Таблетките по 5 мг са опаковани в кутии по 50 бройки и струват 8.78 лв, по НЗОК – 7.72 лв.
 • Таблетките по 10 мг са опаковани в кутии по 30 и по 90 бройки. Малката кутия струва 8.05 лв, по НЗОК – 6.78 лв. Голямата опаковка струва 23.57 лв, по НЗОК – 19.76 лв.
Вицетин на ампули

Течната форма е с концентрация от 5 мг на 1 мл, като в една ампула са заредени 2 мл или 10 мг от лекарството. Продават се в кутии по 10 бройки на цена от 7.86 лв. Реимбурсация не е предвидена. Към момента ампулите Вицетин липсват от аптечната мрежа.

Противопоказания, странични ефекти

Винпоцетин е категорично несъвместим с физиологични състояния като бременност и кърмачество. Намалява въздействието на антикоагулантите. С внимание се ползва при хипертония, хипотония и ортостатичен колапс.

Вицетин Демир бозан 03

Даже краткотрайно прекратяване на постъплението на кислород до мозъка може да нанесе значителни вреди върху клетките, нервните влакна и съдовете

Негативи от лечението с Вицетин са:

 • Стомашен дискомфорт, евентуално болка, гадене, киселини;
 • Главоболие, отпадналост, нарушен сън, световъртеж;
 • Леко спадане на кръвно, рядко тахикардия и екстрасистоли;
 • Кожно-алергични реакции в крайно редки случаи.

Заместител на Вицетин, аналози, съчетания

Вицетин има множество аналогични препарати, които подават винпоцетин. Една част от тях са регистрирани като рецептурни лекарства, а други са хранителни добавки. Разлика в дозировката няма.

 • Рецептурните аналози са Кавинтон, Винпоцетин Ковекс, Винпекс Стада, Винпо – 10. Те са в същите дозировки – по 5 мг и по 10 мг, като голямата концентрация е по-рядка.
 • За разлика от лекарствата, добавките с винпоцетин масово са в концентрация от 10 мг – Витакост, Суонсън, Биовеа, Интелек, Пуританс Прайд и др.

Като хранителна добавка, винпоцетин се адресира към ЦНС, паметта и концентрацията.

Вицетин или Кавинтон Форте?

Кавинтон е марка на унгарския Гедеон Рихтер за производството на винпоцетин. Кавинтон е малката концентрация от 5 мг, Кавинтон Форте е голямата – от 10 мг.

Инфузионният разтвор също е аналогичен на течния Вицетин. За разлика от Вицетин, той е наличен към момента. Кутия с 10 ампули струва 11.04 лв.

Дименхидринат

Дименхидринат НЕ е аналог на винпоцетин, двете лекарства не са заменими. Те намират пресечна точка единствено при симптомите световъртеж и гадене.

Но и тук има разлика. Винпоцетин третира тези симптоми, когато са породени по мозъчни причини. Дименхидринат се намесва, когато гаденето и световъртежът са реакция на вестибуларния апарат от пътуване по море или въздух.

Препаратът се произвежда от Актавис и като противоалергично средство.

Пирацетам

Пирацетам е ноотроп и невропротектор със собствен, отделен набор от заболявания, при които действа и е ефикасен. Пресечната му точка с винпоцетин са исхемични мозъчни инциденти и лечение на световъртеж. При тези диагнози двата препарата са заместими.

Пирацетам се произвежда от разни компании под имената Пирацетам АЛ, Химакс Фарма, Дансон.

Чай Демир бозан

Чаят е растителна алтернатива на винпоцетин и негово съпътстващо средство за установяване на дълготраен и стабилен резултат.

Демир бозан е микс от 6 растения, които пряко влияят върху качествата на кръвта и кръвоснабдяването. Те подобряват способността за протичане на кръвта, като повлияват физическите й свойства.

Вицетин Демир бозан 02

Мозъкът е наситен с артерии и вени, през които минават 750 мл кръв в минута или около 15% от количеството, което изпомпва сърцето

Билките засилват кръвния поток и по втори начин – като намаляват съдовото съпротивление. Те оздравяват съдовите стени, подобряват техния тонус и еластичност. Почистват ги от мастни плаки, които също са пречка за доброто кръвноснабдяване.

Билките в Демир бозан оказват като последствие благотворен ефект върху мозъчните функции – познание, обучение, памет и концентрация.

Плюс на билковия аналог е, че е безопасен за всички възрасти и за уязвимите пациенти. Безопасно се комбинира с лекарства за кръвоснабдяването и дори намалява негативните им прояви.

Повече подробности ТУК: Виене на свят от нерви. Лечение на психогенен световъртеж. Лекарства и билки за световъртеж на нервна почва.

Бетасерк

Бетасерк е лекарство с бетахистин за лечение на вестибуларен световъртеж и други вестибуларни патологии. Той прилича повече на пирацетам. Подобрява кръвната циркулация, но само във вътрешното ухо, а не в целия мозък като винпоцетин.

Още по темата ТУК: Бетасерк 24. Колко време се пие? Мнения. Как се приема? Вестибо по-добър ли е? Спиране.

Цинаризин

Циаризин е още един медикамент от редицата на Бетасерк и Пирацетам. Подобрява оросяването на вътрешното ухо и лекува проблеми на вестибуларния апарат. Пресечна точка с винпоцетин са само симптомите замайване и шум в ушите.

Сермион

Сермион разширява съдовете и засилва протичането на кръв през тях. По това той прилича на винпоцетин, но го прави по различен механизъм.

Сермион има по-ограничено приложение спрямо Вицетин. Ползва се основно при мозъчни проблеми. За разлика от него Вицетин се прилага при вестибуларни нарушения, в УНГ и офталмологията.

Винпоцетин Ковекс

Накрая ще разгледаме точен аналог на Вицетин, който се произвежда от Covex, Испания.

Фарма компанията използва точното име на лечебния агент Винпоцетин за своите таблетки с малка концентрация от 5 мг. За голямата дозировка има отделно име – Винпо – 10.

Препаратите не се различават по функционалност от Вицетин. Отбелязваме разлики в опаковките и цените.

Вижте и ТОВА: Кавинтон или Винпоцетин? Отзиви. Мнения за Винпоцетин Ковекс. Заместители. Винпекс.

Видео: Неврогимнастика за подобряване на ума и паметта, 10 лесни и бързи за изпълняване упражнения.

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Мнения за Вицетин. За какво се използва?

 1. Татко пие вицетин не мога да кажа че виждам голяма разлика

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *