Кога да използваме Валидол? За сън. За какво помага?

Валидол или Седатиф? За сън, как се ползва? Кога да използваме Валидол? За какво помага? Действие и заместители на ментил валерат. Защо се слага под езика?

„Случайно намерих леко и безобидно сънотворно – Валидол. Преди съм го пила при силно вълнение и затова го имах вкъщи. Когато започнаха нощните ми будувания, аз се оправях по други начини. Но една нощ, събуждайки се в 3 ч., вече се изнервих. Лежах ококорена и все повече се напрягах.

Сложих един Валидол под езика, за да се успокоя. В онзи момент не мислех за сън, а просто исках да се отпусна. Дори не усетих как съм заспала. Спала съм непробудно до сутринта и се събудих свежа, без типичното ми главоболие“.

Разказ на пациентка от Интернет

А какво е Валидол?

Валидол, наравно с нитроглицерин (глицерил тринитрат), се намира в аптечките на повечето пенсионерите. Те са се подготвили заради риска от сърдечен инцидент. Но ако нитроглицериновите препарати имат ключово въздействие, то ефективността на Валидола е сравнима единствено с ментови бонбони.Валидол за сън: как действа? Заместители и билки

Говорим за заболявания на сърцето и съдовете. Днес те са познати на всеки втори над 55 г., а след 70 г. – на почти всеки. Някои пациенти вдигат кръвно, други ги боли сърце поради съдови спазми или атеросклеротични изменения.

И така, световният златен стандарт за лечение при исхемичен пристъп препоръчва използването на нитроглицерин и бета-блокатори. Нито Валидол, нито други седативи присъстват в стандарта за лечение на сърдечните заболявания. Основната причина – доказана ниска ефективност. Има лекарства с недоказана ефективност, но Валидол е лекарство с доказана ниска ефективност.

Но болните се чувстват добре от Валидол. Причината е в успокояващото въздействие, което е ключово в момент на криза и при възникнал страх за живота.

Валидол отпуска на момента, билките лекуват за дълго
Добрина Николова Валидол

Добрина Николова от Хасково

Преди важни моменти не мога да спя. Едно време празник ли ще е, екскурзия ли ще е, рожден ден – няма значение, аз не спя. После преди изпити не спях, преди събеседвания и важни срещи. Преди сватбата се поболях от неспане и неядене.

Някога в такива моменти пиех валидол. Отпускаше почти веднага. Обаче се изплаших, че злоупотребявам. А и ми трябваше нещо за нервите, нещо по-общо. Да ме направи по-устойчива към стрес.

Пробвах някои неща и ми хареса Демир бозан. Просто чай от 6 билки, но как отпуска! Сравнявам го с валидола, само че ефектът не е моментен, а постоянен. Нямам моменти за валидол вече, защото защото с Демир бозан съм перманентно релаксирана.

Благодарение на билките…

Добрина Николова, Хасково

Действие на Валидол

Мнозина вярват, че Валидол е сърдечно лекарство, което не е истина. То има много положителни качества и почти никакви противопоказания. Помага преди всичко при

Безпокойство и безсъние

Много възрастни хора го приемат при болка в сърцето и действително получават облекчение – когато проблемът е на нервна почва.

Основа на лекарството е ментол. Ментолът дразни рецепторите, намиращи се в лигавицата на устната кухина. Рефлекторно се предизвикват лечебните ефекти, представени в

Таблица

Лечебни въздействия на Валидол
Вид въздействие Действие
Сваляне на болката В кръвта рефлекторно се изхвърлят ендорфини и подобни вещества, които притъпяват възприятията за болка. Самата болка не изчезва, източникът остава, проблемът – също. Намалява се чувствителността към нея
Леко успокояване Това е едно от типичните въздействия на ментола. Затова Валидол е показан при панически атаки, лека тревожност и безсъние
Разширяване на съдовете Това води до минимален спад на налягането в тях и регулиране на пулса. Това е бърз ефект, който се дава в рамките на 5 мин. след приема

На третият ефект не трябва много да се разчита. Валидол не работи насочено – то разширява съдовете, но не винаги тези, които трябва. А при пристъп на стенокардия е нужно да се разширят коронарните съдове, които хранят сърцето.

Как се ползва Валидол за сън?

Официалните показания за ползването на Валидол са пристъп на стенокардия от лека степен, морска и въздушна болест, истерия, неврози, главоболие, свързано с приема на нитрати.

Безсъние не е посочено, защото лекарството не предизвиква заспиване, нито влияе върху фазите на съня. Валидол работи по друг начин – като леко успокоително той повлиява емоционалните причини за отнемане на съня.

Валидол е неоспорим в лечението на различни неврози, в частност истерии, психози, неврастении. Той сваля нервното напрежение, оказва успокояващ ефект. Извежда от състоянието на тревога. Нормализира ритъма на сърцето, разширява съдовете, потиска главоболието. Подпомага пациента да излезе от стресово състояние. Премахва преумората. Сваля налягането в съдовете, когато то се е вдигнало поради стрес, емоции, безсъние, умора.

Следователно Валидол успокоява, сваля напрежението. И когато няма физическа причина за безсъние, пациентът се отпуска и заспива – както е описано в разказа на анонимната потребителка по-горе.

Още в текста: Как се ползва Валидол за сън, в какви дози. Видове билкови хапчета за сън и течни лекарства. Заместители на Валидол. Действие на Демир бозан за сън. Нитроглицерин или Валидол? Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали Валидол и Демир бозан

Видове билкови хапчета за сън

Диагноза безсъние се поставя, когато дълго време сънят не достига или е с лошо качество.  Трудно заспиване, чести събуждания, изнуреност и сънливост през деня са знаци, че има обективни причини за проблема. Тогава се търсят и съответните медикаменти.

Лекарствата против безсъние са разнообразни. За по-лесна ориентация те се класифицират по два начина – по произход и по начин на действие.

По произход препаратите са растителни и синтетични. В първата група има действително стотици лекарства, в чиято основа стоят растителни извлеци. В това отношение природата е била щедра към нас.

По принцип на действие лекарствата се делят на седативи и сънотворни. Те се назначават при първично безсъние – не свързано с друго заболяване.

Валидол за сън: как действа? Заместители и билки

Някои хапчета за сън

 • Седативите успокояват, свалят напрежението. Те са показани при безсъние, предизвикано от психоемоционален стрес. Седативите нямат пряко сънотворно действие за разлика от сънотворните.
 • Сънотворните се изписват като симптоматично средство при безсъние. Най-разпространени са тези, които въздействат върху ГАМК-рецепторите и потискат невромедиаторите.

Като безопасни и леки се възприемат билковите препарати. Действието им обаче не е незначително и не трябва да се подценяват. Не предозирайте, за да не усетите негативни ефекти от тях.

Най-прочути в тази сфера са валерианата, маточината, пасифлората. Също и вещества, които контактуват с различни рецептори, като мелатонин, ГАМА и др. Общото между тях е естественият механизъм за действие и високото ниво на безопасност.

Билкови сънотворни
Активна съставка Действие Някои наименования
С валериана + Успокоява нервната с-ма, релаксира, оттам подобрява съня. Нерядко се комбинира с мента, хмел, хвощ, пасифлора, мелатонин и др. Валериана, Седивитакс, Або Руе, Антистрес, Беносен, Дормилек,
С маточина Втора по известност след валериана, със сходно действие – успокоява ЦНС, работи при главоболие, болка, безсъние Актива+, Nature’s Way, Дормирин, Тошков, Херба медика, Слийп, Седорелакс, Реламакс, Релакса
С триптофан Аминокиселина, подкрепяща синтеза на серотонин. А серотонин регулира съня, апетита, настроението. Извлича се от Griffonia 5-HTP, L-триптофан, Неолексан
Със златен корен Повлиява притеснения, страхове, вълнения. Добър при травматични събития. Чрез успокояване подобрява и съня Адренасенс, на Ашваганда, на Natural Factors, Златен корен – М
С блатен тъжник Повлиява съня, когато е влошен поради функционални смущения на ЦНС, стрес, главоболие, сърдечна невроза, напрежения, климакс Биотоник, Демир бозан, на Био
С пасифлора Успокоява нерви, болки и страхове Релакс, Стрес Релийф, Фиторелакс, Релаксан, Нова найт, Неодорм
С ГАБА (gamma-aminobutyric acid) Действа на парасимпатиковата НС, намалява безпокойството Биохерба, Natural Factors, GNC, Островит, Регенто, Релаксофитол
С мелатонин Регулира циклите на съня Биохерба, Виватонин, Джеймисън, Витамикс, Спокоен сън+, Ержистрес Сън, Здрав сън, Форте,
Други комбинации Екстракти от червена детелина, хмел, женшен и др. билки с успокояващ и релаксиращ характер Мууд Баланс, Депреслес, Я коз, Феминорм, Седанакс, Норма слийп, Ментал Хелт, Олеокапс 7, Нервенол, Неврохелт, Найтзз, Фемитонина и др.

Действие на Демир бозан за сън

Демир бозан е билки в комбинация – не таблетирана, а във филтърно пакетче за чай. Тази форма намалява преработките и необходимостта от спомагателни вещества, които не могат да се избегнат при оформяне на таблетка.

По действие Демир бозан се причислява към седативите – билките успокояват, свалят напрежението, отпускат и подобряват устойчивостта на стрес. Като следствие от това се появява сънотворният ефект – чаят ускорява заспиването, удължава съня и подобрява качеството му. Без да влияе директно върху фазите на съня, Демир бозан го оздравява – когато причината за безсънието е на нервна основа.

Съществена разлика между Демир бозан и сънотворните е, че чаят не се пие преди лягане, за да предизвика сън. Той се приема системно – по 3 чая на ден, и подобрява цялостно състоянието на пациента. Наричат съчетанието още „билки за нерви“ и е оправдано – Демир бозан лекува на дълбочинно ниво патологични изменения на психо-емоционалната сфера и нейните вегетативни симптоми.

Системното прилагане на Демир бозан води до тази особеност, че сънят се регулира постепенно, с излекуване на причините. Ефектът е траен и стабилен, а не моментен, както при множество хапчета за сън. За около 1 или 2 месеца напълно изчезва и най-упоритото безсъние.

Дневна доза на Валидол

Валидол за сън: как действа? Заместители и билки

Таблетката води до резултат за 5 мин.

Валидол е на таблетки, създадени да се разтварят в устата. Една таблетка представлява еднократната доза, а дневно е разрешено да се приемат до 4 броя.

Ефектът трябва да настъпи до 5 мин. Ако няма такъв ефект, причината за състоянието е органична и ви трябва лекар.

Въпреки че има дневна доза, Валидолът не се приема системно (постоянно). Той е средство за екстрена помощ.

Валидол и бира?

В листовките на производителите не се откриват указания по отношение на алкохола. Ето защо мнозина се питат дали лекарството е съвместимо със спиртни питиета или поне бира. Най-малкото защото необходимостта от Валидол може да възникне, след като човекът вече е консумирал алкохол.

При липса на нарочно указание за Валидол ще използваме по-общото. А то е, че всички препарати, които влияят на ЦНС, не се комбинират с алкохол. Рискът е от потискане на дихателния център в мозъка и спиране на дишането.

Неочаквано си оправих съня с билки
Марин Илиев Валидол

Марин Илиев от Търговище

Започнах да пия Демир бозан заради нервите. След Нова година ме съкратиха. Най-гадният период от годината за такова нещо – нямаше никакви свестни обяви! От тревога скоро станах като сомнамбул – по цяла нощ опулен.

Започнах Демир бозан, за да овладея нервите. Само крещях по децата, изпокарахме се. Жена ми познава добре билките и веднага ми поръча чая.

Първият ефект беше при съня. Започнах да заспивам почти веднага. После се будех в 2-3 часа, но само в началото. С времето взех да спя повече. И нервите ме отпуснаха. Подобри се ситуацията у нас.

Пих Демир бозан, докато започнах работа. Причината за нервите отпадна, както и нуждата от лечение. Но се научих да се лекувам, а не да търпя.

Марин Илиев, Търговище

Заместители

Преки заместители на Валидол са всички лекарства със същата съставка – ментил валерат, които като патентовани наименования са Валерол, Валидолекс и Дарвалидол. Всички препарати са с еднакво съдържание в 1 табл. – почти 60 мг действащо в-во.

Тези наименования са регистрирани, но към момента не са налични. В аптечната мрежа се намира Валидол, производство на Фармак и на Рамкофарм. Опаковките са съответно с 20 броя и с 18 броя, цената 2.18 лв и 2.70 лв.

Аналози на Валидол са други растителни препарати с успокояващо действие.

Нитроглицерин или Валидол?

Пресечната точка на двете лекарства е сърдечната болка. При сърдечна болка кое да вземем – препарат с нитроглицерин или с ментил валерат?

Разликата е съществена. Валидол ще помогне, ако сърдечната болка е от невротичен характер. Ще успокои и сърцето също ще „отпусне“.

При функционален проблем ще трябва нитроглицерин. Както посочихме в началото, той е първа линия, златен стандарт в лечението на исхемия и други органични патологии на сърцето. Нитроглицерин се взема при реален пристъп на стенокардия, при наличие на сърдечно заболяване.

При вегетативна симптоматика, свързана с пристъпи на тревожност, страх, при шок, стрес и травматични събития, логичният избор е Валидол.

Още за лекарството се дава във видеото:

Хомеопатично сънотворно

Множество еднокомпонентни и комбинирани хомеопатични препарати помагат при безсъние. Ето някои от тях:

 • Кофеа Круда – първо показание е безсъние, болки в зъбите и главата, невралгии. Помага при безсъние, породено от умствена превъзбуда и проблеми, които предизвикват натрапчиви мисли;
 • Аконитум – предпочита се, когато безсънието е провокиран от страхове и преживян шок. При невралгии, вдигане на артериалното налягане и поява на сърцебиене;
 • Нукс вомика – показан е при събуждане около 3 ч. поради мисли и тревожи. Отпуска при преумора и пренапрежение, при раздразнителност, кавги, противоречия. Успокоява агресивни и гневни изблици;
 • Хамомила – дава се при нарушения на съня, когато се забелязват още превъзбуда, гневливост, постоянна раздразненост;
 • Седатиф ПС – готов комбиниран продукт, който съчетава 6 съставки, вкл. Беладона и Аконитум. Лекува емоционално дебалансиране, постоянна тревожност, стрес и свързани с тях разстройства на съня.

Източници: листовки на производителите и официална информация за Валидол на английски.

Течно приспивателно

Успокоителните и приспивателни медикаменти се произвеждат в две типични форми – на таблетки (капсулирани) или течни.

Течната форма се предпочита за по-точно дозиране. Към момента в аптеките се предлагат общо 5 препарата от 3 разновидности:

 • Сироп – Алора, течен екстракт от пасифлора. Успокоява и отпуска;
 • Солуцио (капки) – Цефавора и Анервина. Първото е екстракти от гинко билоба, бял имел и глог във винен ликьор. Второ е тинктура валериана с допълнение. Цефавора лекува разстройства на съня, провокирани от нарушения на кръвообращението в мозък и периферия;
 • Тинктура – Валериана. Показана при леки нарушения. Тази форма се ползва от 12 г., заради етаноловият разтворител.

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали Валидол и Демир бозан

Отзивите и мненията в интернет показват, че страдащите от безсъние нямат ясна представа за видовете лекарства и при какви случаи да бъдат използвани. Болните не успяват да разграничат психогенния от органичния фактор за нарушен сън и затова често изпробват едно или друго лекарство, докато стигнат до нещо, което ги задоволява.

Друг извод от форумите, е, че пациентите не възприемат дори билковите хапчета като безобидни. Те се смущават да ги изпробват или сами да определят дозата. В същото време всяка билкова алтернатива се приема горещо. Почти 100% от потребителите се доверяват на по-малко преработвано средство – чиста билка или чай.

В интернет са публикувани отзиви за Демир бозан като сънотворно средство. В някои случаи билките са приемани директно с цел подобряване на съня, а в други – това се е случило като вторичен ефект от лечението на нервни състояния. Избрахме някои показателни разкази.

С Демир бозан се пазя от безсъние
Валентин Димитров Валидол

Валентин Димитров от Габрово

Аз пия Демир бозан заради безсъние. Имам го от малък. Ако нещо ме разбута, нещо да ме притеснява, и спирам да спя.

Слаб съм, варирам 58-61 кг, което не е добре за мъж. 1 седмица да не спя, и заприличвам на болен. Тъмни кръгове, залитане и такива…

Понеже колегите ме подозират в пиене, не се оставям ей така. Веднага започвам Демир бозан. Открил съм, че лекува безсънието ми. След няколко дни на чая почвам да спя по 3-4 часа. После и повече.

В началото пия по 4 чая, вместо по 3, както пише. За да наваксам по-бързо, а после минавам на 3 чая. Долу-горе за 3 седмици се нормализирам.

Валентин Димитров, Габрово

Ползвали ли сте Валидол за сън? Какви видове билкови хапчета за сън сте пили? Как действа Демир бозан за сън?

Пишете ни и вие в нашия форум за Демир бозан ТУК!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Кога да използваме Валидол? За сън. За какво помага?

 1. Не знам за валидола, но съм застъпник на билките. А ако е на въпрос за сънотворно, задължително билка! Не бих рискувал с химии, че има пристрастяване и става лошо!

 2. За Демир бозан е доказано, че лекува нервни разстройства и панически кризи. Леля ми го пи за сърдечна невроза, другата ми леля – за истерически кризи. Не знам подробности, но го вземат с прекъсвания от по няколко месеца.

 3. Аз с години съм пила валидол и правилно казва жената, че се злоупотребява. Кога трябва, кога не трябва – посягаш. Като не ти е добре, айде, едно хапче. Уж безвредно, но по-добре да се лекуваме, а не да се спасяваме само за момента.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *