Успокоителни билки: таблица на най-добрите. Билкови сборове

Кои са най-добрите успокоителни билки? Таблица – билки за нерви и против тревожност. Действие на Демир бозан. Какво друго да пия за успокоение? Как действа чай “Цяр” за нерви? Бабини рецепти за домашно успокоително. Билки при силен стрес. Приготвяне на чай за психиката

Още в текста: Билкови хапчета за успокоение. Как да се успокоим без лекарства? 5 тактики за запазване на спокойствие и 7 тактики за успокояване в момент на криза. Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали успокоителни билки и Демир бозан

Валериана, маточина, мента – за тези билки се досещаме веднага, когато ни запитат за успокояване. Съчетанието им с глог дори е нарицателно за разклатени нерви.

Но дали това са най-ефективните успокоителни билки? И най-безопасните?

Кои са най-добрите успокоителни билки?

Успокоителни билки: таблица на най-добрите. Билкови сборове

Самият живот провокира нервните разстройства

Има превратно разбиране за нервите – чакаме да видим симптомите. Тогава е късно – ще трябва да лекуваме една заболяла система.

Правилният подход е друг – да се погрижим за нервите си, когато те все още са способни да устояват на стресиращия живот.

Тук се корени и същественото различие между синтетичните лекарства и лекарствените билки. Лекарствата действително са необходими при заболяла психика. А с билки можем да се подкрепяме и оздравяваме далеч преди да се е появил истински проблем. Това не значи, че билките не лекуват при изявена патология – напротив! Но те дават по-широка подкрепа и можем да ги използваме отрано, докато лекарствата – не.

Действие на успокоителните билки

Успокоителни билки е условна група. В нея попадат растения с разнообразни въздействия. Например елеутерокок тонизира съдовете, валерианата изравнява ритъма на сърцето, лайката буквално приспива. И трите отпускат – по различен начин и ще паснат на различни пациенти. Пациент с високо кръвно ще предпочете елеутерокок, на този със сърцебиене ще помогне по-добре валериана, а трети с безсъние ще си помогне с лайка.

За да намерим точната за нас билка, първо да определим какво успокояване ни трябва? Обезболяване? Приспивателно? Задушаваме ли се? Потим ли се?

Ето типичните билки, използвани за психическо балансиране.

Таблица

БИЛКИ С ИЗРАЗЕНО УСПОКОЯВАЩО ДЕЙСТВИЕ
БИЛКА ВЪЗДЕЙСТВИЕ
Жълт кантарион премахва тревожни състояния
Лайка успокоява нервна с-ма и освобождава от мускулно напрежение
Дяволска уста има силни седативни свойства, сваля кръвното
Пелин избавя от безсъние и истерични състояния
Валериана в малки дози премахва нервозност и вълнение, във високи дози възбужда
Мащерка за успокоение на нервите и по-качествен сън
Горицвет билка със седативен ефект, която нормализира емоционалната сфера
Лавандула успокояващо влияние на ЦНС, намалява стреса, възстановява след хронична умора
Маточина При безсъние, тревожност, необосновано безпокойство, раздразнителност, депресия, неврози. Редовното използване укрепва сърцето, успокоява спазми
Мента притежава успокояващ ефект, но и тонизира, активизира метаболизма и подобрява кръвообращението
Хмел обезболява, отпуска, стабилизира нервите. Показан при тревожни разстройства, депресии и нарушения на съня
Риган допълва състава на успокоителните сборове
Глог лекува безсъние, нервозност, слабост. Помага на изтощен организъм в период на стрес
Момина сълза оздравява сърцето и нервите. Спазмолитично и обезболяващо средство, вкл. против сърдечна болка. При редовна употреба лекува безсъние
Кандилниче при диспепсия на нервна почва
Мнение №1: Стресиран съм по рождение
Кирил Стоев, успокоителни билки

Кирил Стоев от Ямбол

Почти не помня спокойни времена. Още от училище живея в стрес – предполагам, че е характер, прекалена зависимост от хорското мнение. Все да съм първи, все да съм успешен.

Стресовите удари идваха един през друг. На 25-6 години бях на хапчета – за успокояване, за сън, за сърцебиене. Много успокоителни съм пил, но ползата от тях е съмнителна, ако се сложи на везната и вредата.

С този довод минах на билки, от половин година – на Демир бозан. Вече и билкови хапчета не признавам – само чиста и минимално обработена билка. Помага ми, поддържа ниско ниво на напрежение. В почти спокойно състояние съм, а от тази база лесно се въздържам. Вече няколко месеца нямам кризи и спя добре.

Кирил Стоев от Ямбол

Билки за нерви и против тревожност

При повишено мозъчно натоварване мнозина не успяват да се съсредоточат, да спят и въобще – да се отпуснат. Те не се нуждаят от „тежки“ лекарства, нито дори от консултации. Чай от успокояващи билки или билкови хапчета поправят положението, без отражение върху физическото здраве.

Достъпни успокоителни са мента, пасифлора, мащерка, лайка, риган, глог, жълт кантарион, валериана, маточина.

Минусът е, че при инцидентен прием имат слаб ефект. За устойчив и стабилен резултат трябва да се пият на курсове. Замяната на сутрешния чай с лечебен меко и почти невидимо оздравява нервите – между другото и дори приятно.

Успокояващи сборовеУспокоителни билки: таблица на най-добрите. Билкови сборове

Те са за предпочитане при сложни състояния с въвлечена физическа симптоматика. Впрочем при възрастните на 99% ситуацията е такава – нервност, обезпокояване, лош сън, потене и др. физически прояви се комбинират различно, но винаги вървят по няколко.

Практиката е защитила тезата, че успокояване се постига по-качествено и „издълбоко“ с комбинации от билки. Колкото и многофункционална да е една билка, тя не покрива пълните нужди.

Затова при нервни състояния се предпочитат сборове от много билки. Някои са твърде богати и се правят фабрично – в домашни условия трудно биха били събрани и отмерени в необходимите миниатюрни количества.

Пример за такъв сбор е Демир бозан, в чийто състав фигурират 6 билки за нерви с подчертано успокояващо и лечебно въздействие.

Излекувах се от тревожно разстройство. Истории за депресия и паника

Действие на Демир бозан

Успокоителен сбор с меко постепенно действие и качествен антидепресант, Демир бозан от години си е спечелил име и висока популярност. Някои от ефектите му го доближават до синтетичните успокоителни, без да притежава специфичните за тях противопоказания и негативи.

Съществува разбирането, че растителните средства са подходящи само за началните стадии на нервни разстройства и нарушения на съня. Сборът Демир бозан опровергава тази теза, защото той лекува и тежки състояния – със системно прилагане и постоянство.

Но силата на тази рецепта на анадолските ходжи е в друго – тя не допуска задълбочаване на състоянието, защото работи системно върху всички компоненти на разстройството (психически, физически и емоционални).

Мнение №2: Преди Демир бозан бях побойник
Стоян Шопов, успокоителни билки

Стоян Шопов от Бургас

Купих Демир бозан с намерение да избегна кабинети, аптеки и лекарства. Както и големите разходи, свързани с тях. Приятелите ме поднасят, че съм скръндза, като пестя от здраве. Но аз съм упорит и навита глава, никого не слушам. Имало е случаи да греша, но не и този.

Демир бозан се защити като правилният ми избор. С него потиснах гневливия си характер. Исках да спра да налитам на бой и да се замесвам в кавги и неприятности.

Защо съм такъв, не знам. Важното ми е да запазвам спокойствие. И аз го постигам с 2-3 чашки чай на ден. Какво повече ми трябва!

Стоян Шопов от Бургас

Конкретни въздействия върху психическата и емоционалната сфера:

 • Предоставя пълно, цялостно общо отпускане на нервите;
 • Успокоява емоциите, балансира възприятията, преми на рязката смяна на настроенията;
 • Повлиява фазите на съня, облекчава заспиването и удължава непробудният сън;
 • Премахва тревожност, немотивирано безпокойство – трайно и на момента;
 • Дава бърз лек при кризисно влошаване на нервното състояние;
 • Премахва отпуснатост и апатия, като тонизира и внася енергия;
 • Подобрява умствените възможности, паметта и вниманието;
 • Лекува фобии и ирационални страхове;
 • Повишава способността да се устоява на стрес;
 • Поддържа нервната с-ма в постоянно спокойствие.

Конкретни въздействия върху физическата симптоматика:

 • Отпуска мускулатурата и я релаксира, лекува спазми;
 • Привежда кръвното до регулирани стойности;
 • Регулира хормоналните нива като източник на психически изменения;
 • Активизира мозъчното кръвообращение;
 • Изчиства кръвта и тъканите, подобрява всички системи;
 • Освобождава от несъзнателно стягане при шок и стрес;
 • Противодейства на вегетативна симптоматика като потене, задух и др.

Главното при билките в Демир бозан е, че те регулират. Ако напрежението е повишено – те го „свалят“. Ако пациентът е апатичен, отпуснат и без енергия, те го тонизират. Чрез нормализиране на жизнените показатели болният се връща към балансираната среда. Ето защо Демир бозан е супер добър при болести като биполярното разстройство – работи еднакво качествено и в маниакалния, и в депресивния период.

Други разстройства, при които помагат билките в Демир бозан: депресии, панически и социални разстройства, страхова и сърдечна неврози, наркомания, алкохолизъм и др.

Лекарства за паник атаки | 10 идеи за най-добрите

Какво друго да пия за успокоение?

Успокояващите чайове са древен начин за борба със стреса. Някогашните хора също са имали стресиращо ежедневие, макар и по различни от сега причини. Човекът се е научил да се успокоява и да сваля напрежението с билки още преди 5 хил. години.

Като релаксиращи напитки са се доказали белият и зеленият чай. Те успокояват нервите и подават на тялото ценни микроелементи, нужни за пълноценното му функциониране през деня. За ободряване се използват и обикновени билкови чайове, в които съставките се подбират по вкус и аромат.

Но ако търсим целенасочено отпускане и дълбок релакс, по-добра работа ще ни свършат специализираните чайове като Демир бозан. Други сборове – като „Цяр“ например, повлияват отделни физически показатели и оттам се отразяват и на нервната система.

Как действа чай “Цяр” за нерви?Успокоителни билки: таблица на най-добрите. Билкови сборове

Сред множеството разновидности на „Цяр“ ще откроим чайовете за високо кръвно и за киселини в стомаха. Общото между тях е нашият виновник: стресът. Той е главната причина и за високо кръвно, и за образуване на киселини. Целебните растения от „Цяр“ са побрани така, че да премахват ефектите от стреса.

Чаят за високо кръвно разширява съдовете, налягането в тях спада и нервите се отпускат. Чаят за киселини лекува подуване, тежест, болки и киселини, които дразнят и нервират.

Бабини рецепти за домашно успокоително

Бабино успокоително №1 е сух корен от валериана. Ще го откриете под името „дилянка“ в аптеките и биомагазините – готов, изсушен. 1 с.л. от натрошения корен се потапя в чаша студена вода за 24 ч. Следва 3-минутно варене и веднага се филтрира. Готовият елексир се разделя на няколко приемания. Успокоява болки, стягания, регулира сърцето и кръвообращението, подобрява съня.

Бабино успокоително №2 – чай от мента или от маточина. Сушен лист от билките в картонени кутии е достатъчно разпространен в търговската мрежа. Приготвянето е по-бързо – 1 ч.л. се попарва с 200 мл за броени минутки. Получава се ароматен и вкусен чай, който веднага отпуска нервите.

Мнения за Демир бозан за нерви. Цена на чай при проблеми с нервите

Билки при силен стрес

При стрес и шок трябват силни съчетания от билки. Например:

Комбинация №1 за стрес: мента, жълт кантарион и теснолистна върбовка. Отварка от тези билки е подходяща за хора в перманентно в стресово състояние. Лечебният елексир успокоява и помага за спокойна реакция при конфликти.

За приготвяне на напитката вземаме по 1 ч.л. от трите билки и ги разбъркваме добре. Добавяме 1 л сгорещена вода и запарваме до пълно изстиване на течността.

Източници и още информация на английски: Успокоителни билки и приспивателни; * Отпускане и успокоение с билки; * Природни средства против безпокойство.

Лекарството е готово. Пие се ежедневно в продължение на 1 седмица.

Комбинация №2 за стрес: мента, маточина, лайка, теснолистна върбовка и хмелови шишарки. Участието на всички съставки е по 1 ч.л. Приготвянето е в термос с 250 мл за попарване. Държи се към 2 ч. Схема: 5 Х 50 мл, за 10 дни.

Да поясним за теснолистната върбовка, която е сравнително непозната билка у нас, но стои в основата на прочутия руски Иван-чай. Тя има регулиращ ефект върху нервите – модулира ги в двете посоки, според необходимостта (активизира или успокоява).

Приготвяне на чай за психиката

По-леки конфигурации постига ефект при емоционални отклонения, раздразнение, обикновена тревога, свързана с реален повод, временно безсъние. Някоя от посочените дотук билки може да допълни който и да е чай – готов или домашен, и то ще се превърне с успокояващ. Действието му ще е дозирано, защото и проблемът не се оценява като дълбок. Няколко листенца мента в зеления чай например ще отпусне след напрегнат ден, ще създаде приятни мигове на релакс.

Настойка от шипка и хмелови шишарки стабилизира работата на ЦНС и налягането в съдовете, ако то варира и е неспокойно. За приготвянето на това леко лекарство трябват по 1 с.л. от визираните билки + още толкова от семе копър.

Евентуално обогатете с дяволска уста (стрък сушен, в пакет – 2 лв), когато проблемът подчертано се отразява върху сърцето (сърдечна невроза) или причинява главоболие.

Билковата смес се попарва с 200 мл за половин час. Схемата е 2 Х 100 мл за деня.

Във видеото са дадени 6 полезни добавки към всеки чай:

Билкови хапчета за успокоение

Повечето билки, които описахме тук, намираме и върху етикетите на билковите успокоителни и приспивателни в аптеката. Някога са били бабини лекове, но междувременно са се доказали и са приети от официалната медицина.

Компании за лекарства и добавки са създали стотици таблетки с растителни екстракти от валериана, пасифлора, маточина, ж.кантарион. В повечето случаи те са обогатени с мента, мащерка, риган, хмел, глог и др. билки с успокояващ и релаксиращ ефект.

Честа добавка за хормона мелатонин или аминокиселина с отражение върху състоянието на нервите.

Билкови препарати
Активна съставка Примерни имена
Валериана Седивитакс, Беносен, Або Руе, Дормилек
Маточина Актива+, Дормирин, Слийп, Реламакс
Пасифлора Стрес Релийф, Релаксан, Неодорм
Блатен тъжник Демир бозан, Биотоник, Био
Др. съчетания Депреслес, Феминорм, Седанакс, Найтзз, Фемитонина
Триптофан от грифония 5-HTP, Неолексан
GABA Регенто, Островит, Релаксофитол

Как да се успокоим без лекарства?

5 тактики за запазване на спокойствие

 • #1 Добро наспиване. Пълноценният сън нормализира психическите реакции. Отпочиналият човек запазва емоционално равновесие и намира изход от кризисни ситуации.
 • #2 Закаляване. Най-добрата тренировка за нервите и контрастният душ. Повишава се тонуса на ЦНС и се увеличава работата на ендорфините – хормоните на радостта.
 • #3 Добро хранене. Главният човек е раздразнителен. Нервите се „разхлабват“ от недостиг на В-витамини (бобови, соя, черен хляб), калций (млечни) и йод (морска храна, цветно зеле).
 • #4 Спортуване. Интензивните натоварвания „изхвърлят“ вътрешното напрежение и активизират синтеза на хормоните на щастието.
 • #5 Пътешествия, музика, книги и др. удоволствие. Да се заобиколим с приятни неща, с позитив, с удоволствие. Душата се лекува с приятни преживявания.

7 тактики за успокояване в момент на криза

 • #1 Възстановяване на дишането. Нивото на адреналина спада с 5-минутно дълбоко дишане. Бавно бройте до 10, контролирайки въздушната струя. След всеки цикъл правете пауза от 3-5 сек. Това упражнение концентрира, успокоява и сваля стреса.
 • #2 Създайте въображаем образ. Изхвърлянето на адреналин с кръвта спира, когато умът се отвлече от стресовата ситуация. Накарайте го да мисли за друго. Помагат механични неща като казване на таблицата за умножение, изброяване на дати или рецитиране.
 • #3 Вземете душ. Топлата водна струя отпуска мускулите и подобрява кръвообращението. Това директно отпуска и нервите. 30 мин. в басейна напълно заличават дневния стрес. Ако нямате възможност за душ, басейн или вана, намокрете ръцете, лицето и шията, обхващайки възможно най-голям площ (рамене, гръб…). Хладката вода успокоява нервните рецептори.
 • #4: Пуснете музика и потанцувайте. Не ви е до танци, но ще се увлечете. При такъв тип усилие мозъкът избира невромедиатори, които отговарят за доброто настроение. Тревожността естествено спада.
 • #5: Чай с мед. Билките възстановяват сърдечната работа и отпускат. Пийте на малки глътки.
 • #6: Масаж. Добър масажист ще отслаби нервното напрежение и ще премахне стягането на мускулите. Но същото се постига и самостоятелно, ако се разтрие главата – там има най-много нервни окончания. С плавни кръгови движения тръгнете от слепоочията и постепенно минете към окосмената част. За 10 мин. ще подобрите кръвообращението, ще свалите стреса и ще нормализирате съня си.
 • #7: Записки или дневник. Описвайте неприятните събития. Това ще помогне да преосмислите ситуацията или поне ще разрушите първоначалната сила на емоциите.

Всички тези методи работят, но не и ако имате трайни и ярко изразени отклонения. Вие се нуждаете от една или друга степен на терапия, ако изпитвате:

 • Хронична умора;
 • Редовни проблеми със съня;
 • Продължителни и силни болки в главата;
 • Виене на свят и замъгляване на съзнанието;
 • Постоянна тревожност, която не преминава с обичайните средства;
 • Влошаване на паметта и работоспособността, липса на концентрация;
 • Нееднократни резки промени в настроението, раздразнителност;
 • Асиметрия на лицето;
 • Болки в гърба, в зоната на сърцето;
 • Изтръпване и слабост в крайниците;
 • Нарушения на речта;
 • Епизодични влошавания на слуха, звън в ушите;
 • Влошаване на зрението.

Разстройствата в психическата и емоционалната сфера на даден етап добре се лекуват с билки, но за предпочитане е да се избират специализирани сборове. Ползата от тях е, че са професионално дозирани и действието им е прецизирано, както е при лекарствата.

За ползите от специализираните сборове научаваме и от отзивите и разказите на хора, ползвали Демир бозан.

Какво лекува дилянката? Как се лекуват нерви

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали успокоителни билки и Демир бозан

Демир бозан има няколко линии на лечебно въздействие. Сред тях с най-голям интерес и доверие се ползва лечението на нервите. В интернет мнозина потребители споделят, че са получили облекчение с помощта на този чай, създаден по рецепта на древни ходжи. Те с охота го препоръчват, сигурни в безопасността и мекото му въздействие. Публикувахме първите два разказа по-горе.

За десетки хора Демир бозан се оказва точното лекарство, което ги подкрепя в кризисен момент и им помага да възстановят живота си след прекаран шок, нервен срив или дълъг тревожен епизод. Ето и последния от тези разкази, които си струва да прочетем.

Мнение №3: Контролирам ужаса си от Ковид-19 с билки
Нина Георгиева, успокоителни билки

Нина Георгиева от Карлово

Пия Демир бозан от началото на корона вируса. За няколко дни страшно се влоших, нервите ми се разбиха. Още нямаше починали в България, а аз вече бях в крайна паника. Умирах от ужас, че ще се заразя и ще умра в онези легла с машинки и тръбички.

Това го пиша сега, след като пия успокоителните билки Демир бозан. Преди няколко седмици нямаше да говоря така. Бях парализирана от страх. Семейството ми настоя да пия успокоителни, но мен ме беше страх и от лекарства. Поръчах Демир бозан и го започнах по 4 чаши.

Помага! Данните за заразените и умрелите сега са по-страшни, но аз устоявам. Успявам да бъде майка и да си гледам децата. Успявам да пазарувам и да се грижа за семейството. Дължа го на билките, те ме поддържат постоянно спокойна.

Нина Георгиева от Карлово

А вие какви успокоителни сте пили? Коя билка ви въздейства най-добре? Ползвали ли сте Демир бозан и какви са вашите отзиви? Пишете ни и вие в нашия форум за успокоителни билки ТУК!

Enjoyed this post? Share it!

 

4 thoughts on “Успокоителни билки: таблица на най-добрите. Билкови сборове

 1. Мен винаги ми влияят проблеми, кризи и неприятности. Само да се говори за нещо лошо по ТВ и се потрисам и си губя съня. Затова си държа валидолче и едни сини таблетки за заспиване. Билката е по-доброто наистина, но трябва да се пие постоянно.

 2. Ще се попилеем от нерви и с короната, и след короната. Като почне гладът, ще има и болни, не само нервни.

 3. И аз пия успокоителни чайчета, откакто стана това с короната. Много се тревожа за децата, които са в Англия. Само се чуваме по скайпа и всеки път се чудя ще ги видя ли отново. За тях ме е страх и не мога да спя от мисли. Демир бозан ще ми помогне ли?

 4. Короната може да не ни хване, но ще ни бутне психически. Само сърце от лай.а може да слуша за умрели и интубирани и да остава спокойно!!!

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *